Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Iδανικές συνθήκες για νέο κύμα εξαγορών

Έπειτα από ένα σύντομο διάλειμμα, η κινητικότητα στον χώρο των επιχειρήσεων έχει επανέλθει και όλα δείχνουν ότι ο ”οργασμός” των εξαγορών και συγχωνεύσεων θα συνεχιστεί, παρέχοντας στήριξη στις χρηματιστηριακές αγορές.

Iδανικές συνθήκες για νέο κύμα εξαγορών
Χθες ήταν η σειρά του γαλλικού οίκου ένδυσης PPR, που ελέγχεται από τον δισεκατομμυριούχο Πινόλ, ιδιοκτήτη του ομίλου Gucci, να αποκτήσει το 27% του γερμανικού ομίλου Puma και να βάλει πλώρη για το 100%.

Επιπλέον έγινε γνωστό ότι μια κοινοπραξία επενδυτών από τη Μέση Ανατολή και αμερικανικών private equity funds ετοιμάζει πρόταση εξαγοράς ύψους 50 δισ. δολαρίων για την Dow Chemical.

Πριν από λίγο καιρό πληροφορηθήκαμε ότι η Alitalia και ο ισπανικός αερομεταφορέας Iberia βρίσκονται στο στόχαστρο είτε κοινοπραξιών τραπεζών και ομίλων private equity είτε ξένων εταιριών, όπως η ρωσική Aeroflot.

Επιπλέον, φάνηκε φως στο τούνελ της μάχης για τον έλεγχο της ισπανικής ΔΕΗ, της Endesa, με την αποχώρηση της γερμανικής Ε.ΟΝ.

Ακόμη και στην Ελλάδα που τα πράγματα κινούνται με αργούς ρυθμούς, η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν ανακοίνωσε χθες την εξαγορά της τρίτης αμερικανικής εταιρίας.

Μόνο στο πρώτο τρίμηνο, η αξία των επιχειρηματικών συμφωνιών ξεπέρασε το 1,0 τρισ. δολάρια και όλα δείχνουν ότι το 2007 θα μπορούσε να είναι η καλύτερη χρονιά για εξαγορές και συγχωνεύσεις στην ιστορία.

Οι συνθήκες για επιχειρηματικά ντιλ παραμένουν καλές. Οι ισολογισμοί των περισσότερων ευρωπαϊκών εταιριών διαθέτουν αρκετό ρευστό και δεν έχουν μεγάλο δανεισμό αν κάποιος τον συγκρίνει με τα λειτουργικά τους κέρδη (EBITDA).

Aν μάλιστα ο δείκτης μόχλευσης καθαρού δανεισμού προς ΕΒΙΤDA των εισηγμένων εταιριών επέστρεφε στα μέσα ιστορικά επίπεδα, οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να κινητοποιήσουν επιπλέον κεφάλαια για την επαναγορά ιδίων μετοχών ή την εξαγορά άλλων εταιριών που αντιστοιχούν στο 6% περίπου της συνολικής κεφαλαιοποίησης, σύμφωνα με εκτιμήσεις στρατηγικών αναλυτών ξένων οίκων όπως της Credit Suisse.

Όμως, οι επιχειρήσεις δεν είναι οι μόνοι παίκτες στο νέο τοπίο. Σημαντικό ρόλο παίζουν επίσης οι εταιρίες επιχειρηματικών συμμετοχών, γνωστές ως private equity, που συνεχίζουν να προσελκύουν φρέσκο χρήμα, ενισχύοντας την αγοραστική δύναμη πυρός τους.

Η αγοραστική τους δύναμη εκτιμάται ότι ξεπερνά το 1,0 τρισ. ευρώ αυτή τη στιγμή, αν δεχτεί κάποιος την υπόθεση ότι προχωρούν σε εξαγορές εταιριών με δείκτη καθαρού χρέους προς EBITDA ίσο με 6,5 φορές.

Φυσικά, η άνοδος των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων αναφοράς στην ευρωζώνη, όπως των γερμανικών, και η περιορισμένη διεύρυνση των spreads στα ομόλογα υψηλής απόδοσης με τα οποία δανείζονται για να χρηματοδοτήσουν εξαγορές έχουν δυσκολέψει λίγο τα πράγματα.

Απέχουν όμως αρκετά ακόμη από εκείνα τα επίπεδα που απειλούν τις μοχλευμένες εξαγορές επιχειρήσεων.



Επομένως, ο δρόμος μπορεί να μην είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, απομένει όμως αρκετός ακόμη μέχρι ο τωρινός κύκλος εξαγορών και συγχωνεύσεων να φτάσει στο τέλος του.

Υπό αυτή την έννοια, οι μετοχές μπορούν να προσβλέπουν σ’ αυτόν τον παράγοντα για ώθηση και στήριξη.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v