Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπεραποδίδουν οι τράπεζες - ανοδικά ο Γ.Δ.

Το μεγαλύτερο μέρος από την προσφορά στη μετοχή του ΟΠΑΠ που έφτασε μέχρι και 1,9% χαμηλότερα τον τίτλο απορροφήθηκε σταδιακά μέχρι τα μισά της συνεδρίασης, επιτρέποντας στον Γ.Δ. την ανοδική κίνηση. Η υπεραπόδοση κυρίως των Alpha Bank, Eurobank, οι σταθεροί αγοραστές στην Εθνική σε τιμές υψηλότερα των 42 ευρώ, συντηρούν τόσο τη βραχυπρόθεσμα ανοδική φορά όσο και τη ”μόχλευση” σε ένα ευρύτερο μέρος του ταμπλό. Συνεχίζει ανοδικά η Βιοχάλκο.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στο ”ρελαντί” κινούνται τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, οριακά θετικό άνοιγμα ”δείχνουν” τα συμβόλαια στη Wall Street, υψηλότερα των 4.750 μονάδων κινείται η Σοφοκλέους.

Η αντίδραση στο Χ.Α. συνεχίζεται σήμερα με συγκριτική ενίσχυση των συναλλαγών (και αύξηση των προσυμφωνημένων πράξεων), ενεργότερη συμμετοχή εγχώριων επενδυτικών σχημάτων και εμφανώς καλύτερη διάθεση για τη συνέχεια.

Το γεγονός πως ένα μεγάλο μέρος από την προσφορά που ”βγήκε” στη μετοχή του ΟΠΑΠ απορροφήθηκε από ισχυρούς επενδυτικούς οίκους, σε συνδυασμό με την υπεραντίδραση των Alpha Bank, Eurobank και τη σταθερή θέση της Εθνικής, προοιωνίζονται συντήρηση της βραχυπρόθεσμης τάσης.

Περίπου στις 14:00 για DAX και CAC η θετική αντίδραση έφτανε στο 0,35%, ενώ για τον FTSE στο 0,23%.

Στην αγορά μας ο Γενικός Δείκτης διαμορφωνόταν υψηλότερα της προηγούμενης κορυφής (4.752 μονάδες), ευρισκόμενος σε διαπραγμάτευση πέριξ των 4.765 μονάδων (υψηλό ημέρας στις 4.772,9 μονάδες).

Η αντίδραση για τον FTSE 20 (0,8%) στηριζόταν κυρίως στο +2,9% της Alpha Bank, καθώς σχεδόν από την αρχή της συνεδρίασης δόθηκαν εντολές αγοράς πάνω από τα 23 ευρώ φτάνοντας σταδιακά μέχρι τα 23,50 ευρώ.

Ανάλογα επιθετική φορά διαμορφώνεται για τη μετοχή της Eurobank, καθώς ενισχυόταν κατά 1,7%, ενώ σε Εθνική, Κύπρου, Cosmote οι αγοραστές επέμεναν από την αρχή σταθερά σε όλο και υψηλότερες τιμές.

Οι συναλλαγές συγκριτικά περισσότερες από τις τελευταίες δύο-τρεις συνεδριάσεις, συμπεριλαμβανομένων των ”πακέτων”, καθώς ξεπερνούσαν τα 275 εκατ. ευρώ.

”Επιθετικότερη” εμφανιζόταν σήμερα η τάση ορισμένων μετοχών από τον FTSES 80, που ενισχύονταν κατά 0,8% φθάνοντας πολύ κοντά σε μια αδύναμη βραχυπρόθεσμη ”αντίσταση”.

Το ενδιαφέρον είναι πως σήμερα η συναλλακτικότητα (σε τεμάχια) είναι σχεδόν διπλάσια απ’ ό,τι χθες (περίπου την ίδια ώρα), στοιχείο που παραπέμπει σε ”μόχλευση” ενός μεγαλύτερου μέρους του ταμπλό, φθάνοντας μέχρι και την περιφέρεια.

Σχεδόν στο limit-up διαμορφωνόταν η μετοχή της Ιντεάλ, ακολουθούσαν Παρνασσός - Αττικάτ, στο 1,14 ευρώ η Ίλυδα, στο 1,22 ευρώ η Έδραση, στο 1,48 ευρώ οι Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες.

Με αυξημένες συναλλαγές υπερέβαινα τα 6 ευρώ η μετοχή της Ηλεκτρονικής Αθηνών και τα 8 ευρώ η μετοχή του Σαράντη, ενώ κέρδιζε και νέο έδαφος η μετοχή της ΤΕΡΝΑ φτάνοντας πλέον στα 13,92 ευρώ.

Ανοδικά αντιδρούσε προς τα 18,40 ευρώ και η μετοχή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και προς τα 13,40 ευρώ η μετοχή της Βιοχάλκο.

Η μετοχή της Mevaco, κερδίζοντας 2,5%, έφτανε προς τα 3,3 ευρώ, και της Ασπίδος (μετά το πρωινό ”πακέτο”) στο 1,32 ευρώ.

Η προνομιούχος της Μηχανικής διαμορφωνόταν στα 4,52 ευρώ, με συναλλαγές που ξεπερνούσαν το 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ υψηλές συναλλαγές καταγράφονταν σε Βιοτέρ, Sciens, Interfish, Νηρέα, Ιντρακάτ και ορισμένους ακόμη τίτλους.

Για τη συνέχεια θα ήταν χρήσιμη η καταγραφή μιας ”κορυφής” υψηλότερα του σημερινού μέγιστου (4.772,9 μονάδες), καθώς σε αυτή την περίπτωση και με δεδομένη τη μέχρι στιγμής αυξημένη εμπορευσιμότητα (αλλά και τις συναλλαγές ανά τεμάχιο) ενισχύεται η βραχυπρόθεσμα ανοδική φορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v