Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιθανή η ήπια κατοχύρωση κερδών

Από τη διάθεση όσων φέρονται αποφασισμένοι να κατοχυρώσουν μέρος των κερδοφόρων θέσεών τους θα εξαρτηθεί σήμερα-αύριο η βραχυπρόθεσμη τάση. Με τις ξένες αγορές να δίνουν την αφορμή για μια κατ’ αρχήν περιορισμένη προσφορά, εν μέσω όμως καταγραφής ”υψηλών”, επιχειρηματικών κινήσεων και αναβάθμισης της τιμής-στόχου αρκετών εταιρειών από ξένους επενδυτικούς οίκους.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ευκαιρία για μια μικρής έκτασης κατοχύρωση κερδοφόρων θέσεων προσφέρει η σημερινή συνεδρίαση. Οι αποδόσεις που έχουν κερδιθεί τόσο από την πλευρά των λίγων που τοποθετήθηκαν στα χαμηλά από τα μέσα Μαρτίου, όσο και εκείνων που ακολούθησαν από τις αρχές του μήνα, δικαιολογούν μια τέτοιας λογικής κίνηση σήμερα-αύριο.

Η εικόνα των ξένων χρηματιστηρίων, οι ενδείξεις για το ”άνοιγμα” των κυριότερων ευρωπαϊκών αγορών, θα δικαιολογούσαν μερικές πωλήσεις, λόγου χάρη στα υψηλά 52 εβδομάδων της Εθνικής, αλλά και τίτλων όπως Eurobank, Πειραιώς, Κύπρου, που προσφέρουν επίσης ικανοποιητική απόδοση τελευταία.

Από την άλλη, αρκετοί είναι εκείνοι που κινούνται στη λογική της προεξόφλησης των οικονομικών μεγεθών α’ τριμήνου, με την Alpha να ανακοινώνει πρώτη τα αποτελέσματα και να ακολουθούν Πειραιώς και άλλες εταιρείες από τον FTSE 20.

Λογική προεξόφλησης που θα μπορούσε να συντηρήσει τον FTSE 20 υψηλότερα των 2.480-2.500 μονάδων στην περίπτωση που σήμερα-αύριο εκδηλώνονταν ρευστοποιήσεις θέσεων σε μετοχές εταιρειών αυτής της κατηγορίας.

Από την άλλη, επιχειρηματικές κινήσεις, από τη διάθεση μειοψηφικών ποσοστών μέχρι τις εξαγορές που πραγματοποιούν τελευταία ελληνικές επιχειρήσεις, φαίνεται πως μπορούν να συντηρήσουν την ανοδική τάση για μετοχές συγκεκριμένων εταιρειών.

Επιθετικά κινούνται τον τελευταίο καιρό μετοχές εταιρειών όπως Τιτάν, Vivartia, S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, Βιοχάλκο (κυρίως θυγατρικών της), στην πορεία των οποίων αποτυπώνονται επιχειρηματικές κινήσεις.

Ο όμιλος Βιοχάλκο φαίνεται να βρίσκεται πολύ κοντά στη διάθεση ενός τρίτου μειοψηφικού ποσοστού, αυτή τη φορά στην ΕΛΒΑΛ, ενισχύοντας την εκτίμηση όσων εδώ και καιρό υποστηρίζουν πως ο όμιλος υλοποιεί έναν μακροχρόνιο σχεδιασμό διάθεσης εταιρικών ποσοστών προς τρίτους.

Βραχυπρόθεσμα, συμφωνίες όπως αυτή που εξασφαλίζει μέσω της κοινοπραξίας Σείριος η Αττικάτ-Παρνασσός, μπορεί να αποτυπώνονται άμεσα και ορισμένες φορές ακραία στο... ταμπλό.

Ωστόσο σε άλλες περιπτώσεις, όπως λ.χ. στις Μινωικές, τη Motor Oil, αποτυπώνονται είτε η προσδοκία για την τελεσφόρηση επιχειρηματικών σχεδιασμών, είτε η προτιμισιακή σχέση συγκεκριμένων ξένων οίκων.

Στις μεν Μινωικές δυο εκ των βασικότερων μετόχων συνέχισαν και χθες, επιθετικότερα αυτή τη φορά, την ενίσχυση των θέσεών τους, για τη δε Motor Oil ο Citigroup δίνει τιμή-στόχο 25 ευρώ αποτιμώντας ως κορυφαία επιλογή του την εισηγμένη.

Από το ευρύτερο ταμπλό ξεχωρίζει η μεθοδική διαμόρφωση υψηλότερης αποτίμησης για τον Βασιλόπουλο, η αντίδραση της Ηλεκτρονικής Αθηνών (μετά την ανακοίνωση της εξαγοράς της αλυσίδας Σαραφίδη), η προσέγγιση των Πλαστικών Θράκης από τους αναλυτές της Alpha Finance, η προδιαγεγραμμένη αντίδραση της Βαλκάν, η είσοδος του Κορρέ από σήμερα στο ταμπλό, οι εξελίξεις στους χώρους υγείας (δες σχετικό θέμα), λιανικού εμπορίου και ορισμένων ακόμα κλάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v