Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: ”Πράσινο φως” από αναδυόμενες

Οι αναδυόμενες αγορές έχουν κάνει ράλι από τις αρχές Μαρτίου μέχρι χθες και η Σοφοκλέους είναι μία από τις ανεπτυγμένες αγορές που έχουν επωφεληθεί. Το ερώτημα είναι τι θα γίνει από εδώ και πέρα και σ’ αυτό υπάρχουν απαντήσεις.

Σοφοκλέους:  ”Πράσινο φως” από αναδυόμενες
Το Χρηματιστήριο της Αθήνας έχει πληρώσει αρκετές φορές τη σχέση του με τις αναδυόμενες αγορές από τότε που εγκατέλειψε επισήμως το κλαμπ των τελευταίων για να εισέλθει στο κλαμπ των ανεπτυγμένων χρηματιστηριακών αγορών του πλανήτη.

Η Σοφοκλέους όμως έχει επωφεληθεί πολύ περισσότερες φορές από τη σχέση της με τις αναδυόμενες αγορές τα τελευταία χρόνια. Η ανάκαμψη των τελευταίων μετά το ξεπούλημα των μετοχών τους στα τέλη Φεβρουαρίου και η θετική επίδραση που είχε στο ελληνικό χρηματιστήριο το απέδειξε ακόμη μία φορά.

Η σχέση πιθανόν να ενδυναμωθεί ακόμη περισσότερο στο μέλλον καθώς μεγάλες ελληνικές τράπεζες, όπως η Εθνική, η Alpha Bank, η Eurobank και η Πειραιώς και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις θα αντλούν ολοένα και μεγαλύτερο μέρος των εσόδων και κερδών τους από τις αναπτυσσόμενες χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και άλλων.

Προς την ίδια κατεύθυνση δείχνει η τάση αύξησης του αριθμού και της δύναμης πυρός των Hedge Funds και των άλλων θεσμικών χαρτοφυλακίων του εξωτερικού που αναζητούν ευκαιρίες σε αναπτυξιακά στόρι για να βγάλουν το παραπάνω κέρδος.

Δεν εκπλήσσει λοιπόν που η Σοφοκλέους ανεβαίνει συνήθως ταχύτερα όταν η τάση στις διεθνείς αγορές είναι ανοδική και πέφτει περισσότερο όταν οι αγορές του εξωτερικού υποχωρούν.

Υπό αυτές τις συνθήκες η πορεία των αναδυόμενων αγορών το επόμενο διάστημα παρουσιάζει ενδιαφέρον και ως συνήθως οι γνώμες διίστανται, αν και οι περισσότεροι στρατηγικοί αναλυτές των μεγάλων ξένων επενδυτικών οίκων είναι αισιόδοξοι.

Ακόμη κι αυτοί που βλέπουν τον δείκτη αναδυόμενων αγορών της MSCI EM να πλησιάζει την τιμή-στόχο που είχαν θέσει για τη φετινή χρονιά αναγνωρίζουν ότι ίσως έχει ακόμη δρόμο να διανύσει.

Έχοντας υπεραποδώσει έναντι των χρηματιστηριακών δεικτών των ανεπτυγμένων αγορών από τις αρχές Μαρτίου μέχρι σήμερα, οι αναδυόμενες αγορές φαίνεται να επωφελούνται από τη βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών τους, π.χ. μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, του πληθωρισμού κ.λπ.

Αυτό τις έχει κάνει λιγότερο ευαίσθητες, τουλάχιστον πολλές απ’ αυτές, στις διάφορες αναταράξεις ή ”σοκ” που προέρχονται από τον διεθνή περίγυρο και ιδιαίτερα την αμερικανική οικονομία.

Δεν είναι τυχαίο ότι δεν ήταν μόνο οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών που υπεραπέδωσαν αλλά και τα ομόλογά τους. Το spread των ομολόγων των χωρών που κατατάσσονται στην κατηγορία των αναδυομένων συμπιέστηκε γύρω στις 26 μονάδες βάσης (1 ποσοστιαία μονάδα = 100 μονάδες βάσης).

Όμως, το ζητούμενο είναι πώς θα συμπεριφερθούν οι αναδυόμενες αγορές από εδώ και πέρα. Η αποτίμησή τους ίσως κρύβει την απάντηση, αφού οι διορθώσεις των αναδυόμενων αγορών συνδέονται συνήθως ιστορικά με υψηλά επίπεδα Ρ/Ε.

Mια ματιά στο Ρ/Ε του δείκτη αναδυόμενων αγορών MSCI EM δείχνει ότι είναι ίσος με 12,6 φορές τα κέρδη του 2007 με βάση τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών και θεωρείται ευθυγραμμισμένος με τον ιστορικό μέσο όρο.

Επιπλέον, ο πολλαπλασιαστής κερδών βρίσκεται χαμηλότερα σε σχέση με τα επίπεδα όπου βρισκόταν σε περιπτώσεις τοπικών υψηλών στο παρελθόν, όπως παρατηρεί ο κ. Τζόναθαν Γκάρνερ της Morgan Stanley.

Ακόμη λοιπόν κι αν οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή στις αναδυόμενες αγορές δεν αναθεωρηθούν ανοδικά τα επόμενα τρίμηνα, η άνοδος του Ρ/Ε δημιουργεί περιθώρια περαιτέρω ανόδου.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v