Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Από... Εθνική για νέο υψηλό έτους η Σοφοκλέους

Σε υψηλό 52 εβδομάδων η Εθνική, πολύ κοντά στην κορυφή των 4.800 μονάδων ο Γενικός Δείκτης. Η βραχυπρόθεσμη τάση και το ενδεχόμενο περιορισμένης έκτασης κατοχύρωσης κερδών θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από την πορεία της Νέας Υόρκης σήμερα, αλλά και των κύριων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Υπερκέρδη στην περιφέρεια καθώς για 7 μετοχές το ποσοστό μεταβολής ξεπέρασε το 10%.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Χαμηλότερα μέχρι και 0,25% διαμορφώνονταν οι βασικότεροι δείκτες στο αμερικανικό χρηματιστήριο, περίπου στις 17:00, δηλαδή την ώρα που διαμορφώνονταν στις 4.783,7 μονάδες οι τελευταίες τιμές στην αγορά της Σοφοκλέους.

Το ”κλείσιμο” του Γενικού Δείκτη κοντά στη μέγιστη τιμή ημέρας των 4.791 μονάδων, κυρίως όμως οι αυξημένες συναλλαγές, συντηρούσαν σε μεγάλο βαθμό θετικές τις προσδοκίες των ”παικτών” για τη συνέχεια.

Μια συνέχεια που δεν αποκλείεται να οδηγεί στην προσέγγιση της μέγιστης τιμής των 4.802 μονάδων, με πιθανή όμως μια ενδιάμεση συντήρηση δυνάμεων, ενδεχομένως περιορισμένης έκτασης, σε κατοχύρωση κερδών.

Οι τιμές ”κλεισίματος” που διαμορφώθηκαν, κυρίως στην Εθνική, αλλά και στις Eurobank, Alpha Bank και δευτερευόντως στην Αγροτική, Πειραιώς και Κύπρου αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας μικρής έκτασης κατοχύρωσης κερδοφόρων θέσεων.

Ο καθαρός τζίρος (περίπου 420 εκατ. ευρώ) ήταν αισθητά (περίπου 40%) περισσότερος απ’ ό,τι στη χθεσινή συνεδρίαση. Μεγάλο μέρος μάλιστα των συναλλαγών πραγματοποιήθηκε και σήμερα σε Εθνική, Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς, ξεπερνώντας όμως κατά πολύ τον χθεσινό τζίρο.

Είναι ενδεικτικό πως μόνο στην περίπτωση της Εθνικής διακινήθηκαν περίπου 1,9 εκατ. τεμάχια σε εύρος τιμών 41,84-42,46 ευρώ.

Αυξημένες συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν και στις μετοχές των ΔΕΗ, Cosmote (καθότι αναβαθμίζεται από τους ξένους έναντι της ήπιας υποβάθμισης του ΟΤΕ), Motor Oil, Pro Bank και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (σε τιμές μέχρι και 3,2% υψηλότερα, στα 18,4 ευρώ).

Για ακόμη μία συνεδρίαση συνεχίστηκαν μέχρι τις υψηλές τιμές των 13,70 ευρώ (5,3%) οι αγορές στη μετοχή της Βιοχάλκο (με τζίρο περίπου 5,5 εκατ. ευρώ).

Συναλλαγές αξίας περίπου 5,5 εκατ. ευρώ πραγματοποιήθηκαν μέχρι και 6,8% υψηλότερα, προς τα 11,96 ευρώ, στη ΓΕΚ (δες χθεσινό θέμα για εξελίξεις σε ΓΕΚ-Τέρνα).

Αυξημένη εμπορευσιμότητα σημειώθηκε και για τις μετοχές των Marfin, ΕΧΑΕ, Τέρνα, Ελληνικής Τεχνοδομικής και Χαλκόρ.

Ικανοποιητική χαρακτηρίζεται η σχέση ανοδικών προς καθοδικές μετοχές, καθώς διαμορφώθηκε περίπου στο 3 προς 1, με τη …μονόδρομη αντίδραση της Ιντεάλ προς τα 4,96 ευρώ να υποστηρίζεται από αγορές αξίας 1,3 εκατ. ευρώ.

Υψηλές συναλλαγές που παραπέμπουν σε άμεσες επιχειρηματικές εξελίξεις σημειώθηκαν προς το 1,53 ευρώ του Παρνασσού, ενώ υψηλός τζίρος πραγματοποιήθηκε προς το 1,29 ευρώ της Έδρασης (με μερισματική απόδοση που …βγάζει μάτια), και της Έλτον στο 1,32 ευρώ.

Ξεχώρισαν επίσης Άττικατ, Σάνυο, Ναύπακτος (σήμερα…εξηγείται το χθεσινό… limit down), Ίλυδα, Μουζάκης, Μινωικές Γραμμές (στα 5,88 ευρώ καθώς αγοράζουν και οι δύο ισχυροί βασικοί μέτοχοι), αλλά και Αλουμύλ, Ηλεκτρονική Αθηνών, Ελληνικά Πετρέλαια και αρκετές ακόμη μετοχές.

Η βραχυπρόθεσμη τάση, δηλαδή το ενδεχόμενο μιας περιορισμένης έκτασης κατοχύρωσης κερδών-διόρθωσης, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την εικόνα της Νέας Υόρκης και την τάση που θα επικρατεί στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v