Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ”μαύρη γάτα” παίζει με τον ”ταύρο”

Θετικό το κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια, με μόνη ίσως σοβαρή επιφύλαξη τη νέα άνοδο του πετρελαίου. Πληθώρα επιχειρηματικών κινήσεων, διαβουλεύσεων, προσδοκιών λόγω οικονομικών αποτελεσμάτων, συνεργασιών και πλούσιου... παρασκηνίου μπορούν να συντηρήσουν και σήμερα, Παρασκευή και 13, το επενδυτικό ενδιαφέρον στην αγορά μας.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Κατά 0,55% υψηλότερα διαμορφώθηκε ο Dow Jones στις 12.553 μονάδες, μέχρι και 0,3% υψηλότερα έδειχναν τα Συμβόλαια στη Φρανκφούρτη. Η λίγο ως πολύ αναμενόμενη χθες υποχώρηση της αγοράς ”κράτησε” τον FTASE 20 υψηλότερα της περιοχής των 2.540 μονάδων (περιοχής κρίσιμης σύμφωνα με την ανάλυση της Fortius), ενώ ένα μεγάλο μέρος από σημαντικές βραχυπρόθεσμες υπεραξίες κατοχυρώθηκε χωρίς σημαντικό πρόβλημα, ως προς την απορρόφηση της προσφοράς.

Οδηγούμεθα στην προσέγγιση των υψηλών των 4.802 μονάδων, ενδεχομένως την υπέρβασή τους και την εκ νέου διαμόρφωση της αποτίμησης του ομίλου της Εθνικής υψηλότερα των 20 δισ. ευρώ; Το πιθανότερο είναι πως έτσι όπως κινούνται τα ξένα χρηματιστήρια, είτε... σήμερα-αύριο, είτε από τα μέσα της εβδομάδας, βασικοί δείκτες και μετοχές μπορούν να υπεραντιδράσουν.

Κρατάμε στα υπ’ όψιν μας τη σύνθεση και την ποιότητα των συναλλαγών που πραγματοποιούνται τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις, τη χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα κατοχύρωση κερδών κυρίως στη μετοχή της Εθνικής (ειδικότερα για εκείνους τους ξένους που αγόρασαν από τα χαμηλά των 36 ευρώ), αλλά και της πληθώρας των κινήσεων που επιχειρούνται, υλοποιούνται, εξυφαίνονται σε αρκετούς τομείς της αγοράς μας.

Από τη ΔΕΗ, που συζητά την... αποχώρησή της από την Tellas, τις εξελίξεις από το μέτωπο Marfin Bank - Κύπρου (ας μην περνά απαρατήρητη η χθεσινή μετεγγραφή του κ. M. Stefanel από την Deutsche Bank), το επιχειρησιακό πρόγραμμα και τα αποτελέσματα της Alpha Bank, μέχρι τα πολλά επιμέρους, τον Κορρέ, την υγιή μεσαία και χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, η αγορά συνεχίζει να προσφέρει ευκαιρίες.

Ίσως η βασικότερη επιφύλαξη που θα μπορούσε να δημιουργηθεί αυτή την περίοδο διεθνώς να αφορά στην υπέρβαση των 64 δολαρίων για το πετρέλαιο στη Νέα Υόρκη, χθες.

Επί της ουσίας, όμως, οι εξελίξεις που κυοφορούνται σε πολλά μέτωπα δεν μπορούν να αφήσουν αδιάφορους ούτε τους επενδυτές, ούτε την ενεργό αγορά.

Η εντυπωσιακή ομολογουμένως εισαγωγή του Κορρέ χθες, πέραν των θετικών συνεπειών για την ίδια την εταιρία, δίνει ένα μέτρο σύγκρισης και για τον Σαράντη, σε επίπεδα μεγεθών, αποτίμησης και χρηματιστηριακών συντελεστών.

Οι επαφές που πραγματοποιεί στην Κύπρο ο κ. Ιωάννης Κωστόπουλος και οι εκτιμήσεις για αύξηση κερδών κατά 72% του ομίλου δικαιολογούν το ενδιαφέρον που παρατηρείται και βραχυπρόθεσμα για τη μετοχή της εταιρίας.

Στα Πλαστικά Θράκης, μετά την τελευταία ανάλυση της Alpha Finance, έρχεται χθες η εξαγορά στις ΗΠΑ, έναντι τιμήματος 11,8 εκατ. ευρώ.

Στο μέτωπο Αττικάτ - Παρνασσού φαίνεται πως στο παρασκήνιο του διαγωνισμού για τον Άγιο Κοσμά υπάρχει επιχειρηματική είδηση. Κατά την εκτίμησή μας, η Αττικάτ αυτή τη φορά φαίνεται να βρίσκεται πολύ κοντά στην ολοκλήρωση μιας στρατηγικής συμφωνίας.

Από το μέτωπο της Elmec Sport, η συμπεριφορά της μετοχής τις τελευταίες δύο ημέρες δείχνει πως κάποια νομικής μορφής προβλήματα που είχαν ανακύψει πριν από τις εορτές επιλύονται.

Από τον χώρο της ακτοπλοΐας, όπου Μινωικές, Άττικα Συμμετοχών και Blue Star υπεραποδίδουν, ουδείς εμπλεκόμενος φαίνεται διατεθειμένος σε αυτή τη φάση να παραδεχτεί τα προφανή. Πόσο μάλλον όταν στην αγορά κυκλοφορεί από έγκυρη πηγή η πληροφορία πως ιδιωτικό χαρτοφυλάκιο έχει έτοιμη πρόταση εξαγοράς στα 5,2 ευρώ ανά μετοχή.

Από τον ευρύτερο χώρο της μεσαίας - χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης δεν περνούν απαρατήρητα η νέα μικρή ιδιωτική τοποθέτηση του 1,67% των Σωληνουργείων Κορίνθου στα 5,32 ευρώ μέσω της Merit Χρηματιστηριακής, το… ξέσπασμα από τα χαμηλότατα της Intracom, το +3,4% των ΕΧΑΕ, οι αυξημένες συναλλαγές και η ανοδική φορά του Δρομέα, η κεφαλαιοποίηση των 115 εκατ. ευρώ πλέον για τον Κλουκίνα-Λάππα, το ”μάζεμα” της Χαλκόρ, η κινητικότητα στις ιχθυοκαλλιέργειες, στα άλευρα και όχι μόνο, εκτιμάται πως θα κρατήσουν ζωηρό και σήμερα το επενδυτικό ενδιαφέρον για ένα μεγάλο μέρος της αγοράς.

Αν και δεν δίνουμε και τόση σημασία σε αυτή καθ’ αυτή την κίνηση του Γενικού Δείκτη, αλλά στα επιμέρους, θα ήταν καλό σήμερα, Παρασκευή και 13, να είχαμε μια ξεκάθαρη επιβεβαίωση της εκτίμησης παραγόντων της αγοράς πως οδεύουμε προς νέα υψηλά, πάνω από τις 4.802 μονάδες.

Σημείωση: Η διαμάχη που εξελίσσεται στον ΣΜΕΧΑ έρχεται, κατά την εκτίμησή μας, σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο για τον χρηματιστηριακό χώρο. Σε μια περίοδο όπου οι μικρότερες ιδιωτικές χρηματιστηριακές απειλούνται να ”δαιμονοποιηθούν” συλλήβδην προκειμένου να παραμείνουν στο απυρόβλητο για ακόμα μια φορά τα μεγάλα... ψάρια της αγοράς. Σε μια φάση της αγοράς όπου έχει χαθεί η... μπάλα με τα ομόλογα, η διάσπαση των επαγγελματιών φρονούμε πως λειτουργεί υπέρ της περαιτέρω συγκέντρωσης της αγοράς στα χέρια των ξένων και των τεσσάρων - έξι μεγαλύτερων χρηματιστηριακών παικτών της Σοφοκλέους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v