Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελεγχόμενη κατοχύρωση θέσεων στη Σοφοκλέους

Αρκετά ισορροπημένη και σε γενικές γραμμές ελεγχόμενη θεωρείται η σημερινή προσπάθεια κατοχύρωσης κερδοφόρων θέσεων κοντά στα υψηλά των 4.800 μονάδων. Δεν χαλά, παρά τη σημερινή υποχώρηση, η τεχνική εικόνα του ASE 20 ενώ αρκετά ήταν τα επιμέρους (Παρνασσός, Ιντεάλ, ακτοπλοϊκές) που κέρδισαν μεγάλο μέρος από το επενδυτικό ενδιαφέρον. Με άνοδο 94,7%, στα 14,02 ευρώ, το ντεμπούτο του Κορρέ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Εικόνα συσσώρευσης με ελεγχόμενη κατοχύρωση κερδών δείχνει η σημερινή συνεδρίαση. Ανάλογη εκτίμηση διαμορφώνεται από τη συμπεριφορά κύριων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων αλλά κυρίως από το ”ελεγχόμενο” άνοιγμα πριν από λίγο της Νέας Υόρκης.

Σε κυρίως τρία στοιχεία θα σταθούμε για να βασίσουμε την τεχνική μας προσέγγιση που φαίνεται να κλίνει προς το ενδεχόμενο της ελεγχόμενης κατοχύρωσης θέσεων.

Το πρώτο αφορά στη διακύμανση του Γενικού Δείκτη και του ASE 20 σε στενό εύρος, που για τον πρώτο διαμορφώνεται μεταξύ 4.775 και 4.753 μονάδων.

Το δεύτερο αφορά στις συναλλαγές, κυρίως όμως στη σύνθεσή τους σε συγκεκριμένες μετοχές του εικοσάρη.

Για παράδειγμα, στη μετοχή της Εθνικής, ο τζίρος διαμορφώνεται στα 43,8 εκατ. ευρώ, με τη μετοχή να υποχωρεί κατά 1,3% προς τα 41,72 ευρώ.

Στη μετοχή της Alpha Bank, οι συναλλαγές φτάνουν τα 41,4 εκατ. ευρώ, με τη μετοχή να κερδίζει 1,2% προς τα 23,58 ευρώ.

Το τρίτο, αφορά στην ποιότητα των συναλλαγών, καθώς από καθαρό τζίρο περίπου 320 εκατ. ευρώ, αξία 150 εκατ. ”παίχθηκε” σε μετοχές με ανοδικό κλείσιμο και περί τα 140 εκατ. ευρώ σε τίτλους με αρνητική φορά.

Επιπρόσθετα, η σχέση ανοδικών προς καθοδικές, από το αρχικό 1 προς 3, βελτιώθηκε κατά πολύ προς το κλείσιμο, δίνοντας 99 μετοχές στο πράσινο και 153 στο κόκκινο.

Στα ενδιαφέροντα της συνεδρίασης, μπορεί να καταμετρηθούν το +94,7% του Κορρέ στα 14,02 ευρώ (με πλούσια θεσμική στήριξη και συνδρομή ισχυρών χρηματιστηριακών παραγόντων), το δεύτερο limit up για τον Παρνασσό στα 1,83 ευρώ, το δεκάρι της Intracom στα 4,46 ευρώ με συναλλαγές 6,1 εκατ. ευρώ, αλλά και η απόλυτη …ανατροπή στην Ιντεάλ. Η μετοχή από το +12% βρέθηκε να κλείνει 19,7% χαμηλότερα, παρουσιάζοντας ημερήσια διακύμανση της τάξεως του 30,6%.

Σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση της Fortius, θα πρέπει μέσα στις επόμενες συνεδριάσεις να αποσαφηνιστεί η τάση του ASE 20. Εάν για το συγκεκριμένο δείκτη επιτευχθεί υπέρβαση της ζώνης των 2.540 μονάδων, ανοίγει το δρόμο για συνέχιση της αντίδρασης προς τις 2.562 μονάδες.

Αντιθέτως, σύμφωνα με τη Fortius, η δημιουργία σχηματισμού διπλής κορυφής στις 2.540 μπορεί να επιφέρει βραχυχρόνια ”ταλαιπωρία” του δείκτη, ωθώντας τον για ακόμη μια φορά προς τη στήριξη των 2.491 μονάδων.

Αυτό εν πολλοίς θα καθοριστεί από τη συμπεριφορά της Εθνικής, όπου οι εντολές πώλησης-αγοράς παραμένουν ελαφρώς υπέρ των πρώτων, του ενδεχομένου να συντηρηθεί η Eurobank πάνω από τα 31,5-31,6 ευρώ, κυρίως όμως από τη συνέχεια της τακτικής προεξόφλησης που επιχειρείται στην Alpha Bank.

Μέχρι το τέλος του μήνα, η Alpha Bank ανακοινώνει το επιχειρησιακό της πρόγραμμα, στις 27 Απριλίου τα μεγέθη α’ τριμήνου και εύλογα, αρκετοί παίκτες ποντάρουν σε αυτή τη λογική της προεξόφλησης.

Ενδιαφέρον εμφανίζεται και το στοιχείο των αυξημένων συναλλαγών σε μετοχές του ομίλου Intracom, περίπου 14 εκατ. ευρώ από κοινού με την Intralot, στη Motor Oil, αλλά και σε τίτλους εταιριών όπως η ΓΕΚ, Coca Cola 3Ε, Κύπρου, Cosmote, Attica Συμμετοχών.

Το γεγονός ότι η μετοχή της Attica Συμμετοχών διαμορφώθηκε στα 4,8 ευρώ ενώ συνεχίστηκε η ανοδική αντίδραση των Μινωικών και το Blue Star κέρδισε ένα ακόμη 5,7% συντηρεί τις ούτως ή άλλως έντονες φήμες για επικείμενες εξελίξεις στον κλάδο.

Από το ευρύτερο μέρος της αγοράς, μετά το χθεσινό ”πακέτο”, η μετοχή της ΚΛΜ διαμορφώθηκε υψηλότερα στα 5,6 ευρώ, επιχειρήθηκε η αποκόλληση του Καρδασιλάρη προς τα 3,22 ευρώ, ενώ με αυξημένες συναλλαγές φτάνει τα 2,19 ευρώ η μετοχή του Δρομέα.

Από τις θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο, που από το Δεκέμβριο του 2004 παραμένει στο προσκήνιο, θα ξεχωρίζαμε την από τεχνικής πλευράς ”πονηρή” διαμόρφωση της Χαλκόρ κατά 2,2% χαμηλότερα, στα 6,16 ευρώ. Οι αγοραστές που κινήθηκαν μέσω 654 πράξεων, απορρόφησαν το σύνολο της προσφοράς που εκδηλώθηκε από τα υψηλά των 6,26 ευρώ.

Κάτι ανάλογο παρατηρήθηκε και στη μετοχή της ΕΒΖ, όπου για μια ακόμη συνεδρίαση ”εκβιάζεται” προσφορά με τη μετοχή να οδηγείται χαμηλότερα μέχρι και 3%, να κλείνει όμως στα 3,9 ευρώ, όπου συσσωρεύει βραχυπρόθεσμα.

Κάτι ανάλογο παρατηρήθηκε και στη μετοχή των Πλαστικών Θράκης, όπου επίσης η προσφορά παραμένει φειδωλή και σε τιμές που μετα βίας ξεπερνούν τα 2,2 ευρώ.

Για τη συνέχεια, παραμένουμε συγκρατημένα αισιόδοξοι για όσο η κατοχύρωση θέσεων φαίνεται να ελέγχεται από τους ισχυρούς παίκτες και περιμένοντας το αυριανό κλείσιμο του ASE 20, που σήμερα διαμορφώθηκε στις 2.546,5 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v