Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ξένοι δίνουν τον τόνο

Στον ρυθμό των ξένων αγορών κινείται η Σοφοκλέους καθώς ο Γενικός Δείκτης στο Χ.Α. διαμορφώνεται σε υψηλά επταετίας. Το ενδιαφέρον σε τράπεζες, μετοχές επιλεγμένων εταιριών και βεβαίως στη μόχλευση που επικρατεί διεθνώς από μετοχές μέχρι τα μέταλλα.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Σε υψηλά επταετίας διαμορφώνεται η αγορά μας, με βασικούς δείκτες και μετοχές να βρίσκονται σε διαπραγμάτευση, είτε σε ιστορικά υψηλά, είτε να οδηγούνται σε προσέγγισή τους. Υπεραπόδοση που αναμφίβολα οφείλεται στο γεγονός της ”μόχλευσης” που συνεχίζεται στις ξένες αγορές γενικότερα. Από μετοχές μέχρι μέταλλα.

Εύστοχα σημειώνεται στην εφημερίδα ”Χρηματιστήριο” πως ο Γενικός Δείκτης στο Χ.Α. διαμορφώνεται ”σε υψηλά... αιώνα”.

Καταρχήν το θετικό κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια, το κύμα συγχωνεύσεων, επιχειρηματικών κινήσεων και καταγραφής υπεραξιών παρασύρει και τη Σοφοκλέους που ούτως ή άλλως είναι μία από τις πλέον προσφιλείς στους ξένους αγορές της ευρύτερης περιοχής.

Αναμφίβολα οι εξελίξεις από τον τραπεζικό κλάδο είναι αυτές που οδηγούν τον FTASE 20 προς τις 2.600 μονάδες και τον Γενικό Δείκτη σε συντήρηση υψηλότερα των 4.800 μονάδων.

Η εβδομαδιαία μεταβολή της προηγούμενης εβδομάδας (2,45%) με τον μέσο όρο των περίπου 382 εκατ. ευρώ ανά συνεδρίαση φανερώνει μεν τη δυναμική και τη διάθεση για υψηλότερα, αναδεικνύει όμως τη στάση αναμονής που τηρούν αρκετοί ισχυροί ιδιώτες επενδυτές.

Αυτούς χρειάζεται η αγορά -και βεβαίως το καλό κλίμα διεθνώς- προκειμένου να κινηθεί προς την επίτευξη του αμέσως επόμενου στόχου.

Επιμένοντας υπέρ του θετικού ενδεχομένου, συμπεριλαμβανόμενων πάντοτε των απαραίτητων διορθώσεων, ποντάρουμε στην ευκολία με την οποία η Εθνική μπορεί να κρατήσει την αποτίμηση των 20 δισ. ευρώ, την κινητικότητα στον όμιλο της Alpha Bank, την ενεργότερη Eurobank, τη φιλόδοξη Marfin.

Εάν επιβεβαιωθεί το θετικό ενδεχόμενο, όσον αφορά στη βραχυπρόθεσμη τάση, εκτιμάται πως μετοχές συγκεκριμένων εταιριών θα παραμένουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Από τις θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο, τη ΜΕΤΚΑ, τη ΓΕΚ, την ΕΧΑΕ, μέχρι τον ευρύτερο χώρο της μεσαίας - χαμηλότερης αποτίμησης. Και σε αυτή την κατηγορία είναι που εδώ και καιρό ποντάρουμε περισσότερο.

Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 37 εκατ. ευρώ οδηγείται η Lavipharm προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα επέκτασης και εκσυγχρονισμού των παραγωγικών εγκαταστάσεων στην Παιανία και η κάλυψη μέρους των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων.

Σύμβουλος έκδοσης είναι η EFG Telesis, ενώ η Eurobank αναλαμβάνει την εγγύηση κάλυψης της διασποράς των μετοχών.

Η αντίδραση της Ιντερτέκ αποδίδεται, από γνώστες της αγοράς, στο αίτημα της William Hill να δραστηριοποιηθεί στον χώρο του στοιχηματισμού στην Ελλάδα.

Πρόκειται για εκδήλωση πρόθεσης, καθώς το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ δείχνει ισχυρό και η υπόθεση κατά πάσα βεβαιότητα θα λάβει όπως και στην περίπτωση της Stanley Leisure τη δικαστική άγουσα.

Η εξαγορά των Πλαστικών Θράκης στην Αμερική ανεβάζει υψηλότερα τον πήχη για την εταιρία, που ούτως ή άλλως με Ρ/Ε στο 9 δικαιούται να περιμένει κάτι καλύτερο.

Τα νέα ιστορικά των 5,72 ευρώ για τον Κλουκίνα-Λάππα επιβεβαιώνουν την επιτυχία του εγχειρήματος αλλαγής δραστηριότητας, για μια εταιρία που είχε εισαχθεί κυρίως ως κατασκευαστικού χαρακτήρα.

Μετοχές εταιριών όπως Δρομέας, Kleemann, Βάρδας, Παρνασσός (πόσο μάλλον όταν το παρασκήνιο για τον Άγιο Κοσμά αναφέρεται σε στρατηγική συνεργασία), Έδραση, Νηρέας, Ηρακλής, Yalco και αρκετών ακόμα μπορεί με το ανάλογο κλίμα να προσελκύσουν μέρος του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v