Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

MSCI Greece: Διπλασιάζονται τα Small Caps

Καθώς το 76% των διεθνών κεφαλαίων παγκοσμίως χρησιμοποιεί ως βάση αναφοράς τη σειρά των δεικτών της MSCI και δεδομένου πλέον ότι οι μισές μετοχές του Χ.Α. βρίσκονται στα χέρια των ξένων, η μεγάλη αναδιάρθρωση της σειράς των δεικτών της μικρής κεφαλαιοποίησης δημιουργεί νέα δεδομένα και στη Σοφοκλέους. Στον MSCI Small Cap Greece εισέρχονται 24 νέες μετοχές και αποχωρούν 2.

MSCI Greece: Διπλασιάζονται τα Small Caps
*** Οι αλλαγές στον δείκτη MSCI δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη: ”Συνοδευτικό Υλικό”.

Καθώς το 76% των διεθνών κεφαλαίων παγκοσμίως χρησιμοποιεί ως βάση αναφοράς τη σειρά των δεικτών της Morgan Stanley International (MSCI) και δεδομένου πλέον ότι οι μισές μετοχές του Χ.Α. βρίσκονται στα χέρια των ξένων, η μεγάλη αναδιάρθρωση της σειράς των δεικτών της μικρής κεφαλαιοποίησης στην οποία προχωρά η MSCI, με στόχο την κάλυψη του 85% της ελεύθερης διασποράς των μετοχών στις ανεπτυγμένες αγορές, δημιουργεί νέα δεδομένα και στη Σοφοκλέους.

Πολύ περισσότερο μάλιστα που τα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια αυξάνουν σταθερά τις θέσεις τους στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Η πλήρης αναδιάρθρωση των δεικτών θα γίνει σε δύο φάσεις, καθώς η σύνθεση και τα ειδικά βάρη των δεικτών MSCI Small Cap θα ισχύσουν με βάση το κλείσιμο των μετοχών στις 30 Νοεμβρίου 2007 και στις 30 Μαΐου 2008. Σημειώνεται ότι οι εταιρείες μικρής κεφαλαιοποίησης (Small Cap) έχουν ελεύθερη διασπορά μετοχών αξίας 200 εκατ. με 1,5 δισ. δολ.

Η μεθοδολογία στη σύνθεση των νέων δεικτών ανακοινώθηκε πρόσφατα και το ειδικό τμήμα Global Portfolio Trading Strategies της Citigroup στο Λονδίνο προχώρησε σε μία pro forma χαρτογράφηση του νέου τοπίου.

Οι συνολικά 2.059 εταιρείες που συμμετέχουν στον παγκόσμιο δείκτη μικρής κεφαλαιοποίησης της MSCI αυξάνονται στις 4.488, καθώς εισέρχονται 2.673 εταιρείες και διαγράφονται 244.

Ειδικά για τη Σοφοκλέους, στον δείκτη MSCI Small Cap Greece εισέρχονται 24 νέες μετοχές και αποχωρούν 2, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός από τις 21 σήμερα να αυξάνεται στις 43.

Ωστόσο, το ειδικό βάρος των ελληνικών μετοχών στον παγκόσμιο δείκτη από το 0,8% αναμένεται να υποχωρήσει στο 0,6% εξαιτίας των μεταβολών στις άλλες αγορές. Σε παγκόσμιο επίπεδο μεγάλη κερδισμένη είναι η αγορά των ΗΠΑ και οριακά κερδισμένες οι αγορές της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Στον δείκτη MSCI EAFE Small Cap, που περιλαμβάνει τις ανεπτυγμένες αγορές εκτός των ΗΠΑ, κερδίζουν περισσότερο η Βρετανία, η Ιαπωνία, η Ιταλία, η Γερμανία και η Ισπανία. Στον δείκτη MSCI Europe Small Cap περισσότερο κερδισμένες είναι οι αγορές της Βρετανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Γερμανίας και της Ολλανδίας.

Στους παραπάνω δείκτες οι ελληνικές μετοχές μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης έχουν οριακή (αρνητική) μεταβολή. Βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί ότι με βάση τα νέα δεδομένα, η ελεύθερη διασπορά των ελληνικών μετοχών θα έχει πλέον κεφαλαιοποίηση υπερδιπλάσια (από 10,155 δισ. δολ. σήμερα σε 23,423 δισ. δολ.).

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 473 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 13-17/4/2007.

*** Οι αλλαγές στον δείκτη MSCI δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη: ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v