Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ατενίζοντας από την διπλή ”κορυφή” του Γ.Δ.

Σε νέα ”κορυφή” υψηλότερα των 4.800 μονάδων διαμορφώνεται πλέον η αγορά μας. Με την Εθνική της αποτίμησης των 20 δισ. ευρώ να οδηγεί την κούρσα, την Eurobank να προσεγγίζει τα ιστορικά υψηλά της, είναι λογικό οι προσδοκίες των ενεργών παικτών να παραμένουν θετικές. Σημαντικές υπεραξίες, ιστορικά υψηλά και ”κορυφές” για μετοχές εταιριών από ένα ευρύτερο μέρος του ταμπλό. Ενδιαφέρουσα η τεχνική απεικόνιση της αγοράς σε… βάθος επταετίας.

Ισορροπώντας… στο κενό επταετίας. Κάπως έτσι θα μπορούσε να αποδώσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Σοφοκλέους κάποιος που παρακολουθεί μόνο διαγραμματικά, μόνο τεχνικά τις αγορές σε βάθος χρόνου.

Το ”κλείσιμο” του Γενικού Δείκτη στις 4.808,4 μονάδες αποτελεί αναμφισβήτητα θετικό γεγονός και ισχυρή ένδειξη για τη συνέχεια. Πόσο μάλλον όταν η ανοδική αντίδραση πραγματοποιείται με καθαρό τζίρο περίπου 350 εκατ. ευρώ εν μέσω επιχειρηματικών κινήσεων, εναλλαγής θέσεων και πακέτων, προσδοκιών εν όψει της ανακοίνωσης οικονομικών μεγεθών πρώτου τριμήνου.

Σε ”βάθος επταετίας” βλέπουμε πως η αγορά εδώ και εβδομάδες κινείται μέσα σε ένα ευρύτερο ”κενό” που διαμορφώθηκε τον Απρίλιο του 2000. Κορυφή του οι 4.941 μονάδες, στις 10/4 και… πάτος οι 3.951 μονάδες, στις 18/4.

Στο μέσο αυτής της περιόδου διαμορφώνεται μία τιμή στις 4.877,9 μονάδες που φαίνεται να αποτελεί το πρώτο ”πονηρό” στοίχημα για τους εραστές της τεχνικής ανάλυσης.

Το ενθαρρυντικό από την ανοδική αντίδραση είναι πως αν και στηρίχθηκε κατά κύριο λόγο στην Εθνική (42,6 ευρώ), υποστηρίχθηκε στη συνέχεια από την Πειραιώς (26,80 ευρώ), ΟΤΕ (21,66 ευρώ), Cosmote (23,70 ευρώ), αλλά και άλλες ισχυρές δυνάμεις.

Γι’ αυτόν τον λόγο, με την προϋπόθεση πως το κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια δεν θα μεταβληθεί αρνητικά, θα λέγαμε πως η ανοδική εκτόνωση δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη.

Πόσο μάλλον που έπονται την επόμενη Παρασκευή η παρουσίαση του επιχειρησιακού προγράμματος της Alpha Bank στο Βουκουρέστι, τα αποτελέσματα των Eurobank, Πειραιώς αρχές Απριλίου και βεβαίως όλα αυτά με την Εθνική σε ιστορικά υψηλά και αποτίμηση που ξεπερνά τα 20 δισ. ευρώ.

Το ενδιαφέρον είναι πως μετοχές πρωταγωνιστριών εταιριών, όπως Εθνική και Eurobank, κυμαίνονται στα ιστορικά υψηλά ή απέχουν ελάχιστα, κάτι που μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα χρήσιμο στη συνέχεια.

Δεν είναι τυχαίο πως Εθνική και Eurobank, οι πρώτοι δύο σε αποτίμηση ελληνικοί όμιλοι (περίπου 32 δισ. ευρώ σε σύνολο περίπου 180 δισ. ευρώ του Χ.Α.), διαμορφώνονται σε αυτά τα επίπεδα τιμών.

Υπάρχει όμως και συνέχεια, καθώς Cosmote, Proton Bank, ΕΧΑΕ, αλλά και ”μικρότερες” δυνάμεις, για παράδειγμα Μοτοδυναμική, Κλουκίνας – Λάππας, Νεοχημική, Σίδμα, βρίσκονται στα υψηλά ή προσεγγίζουν ”κορυφές”.

Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, καινούριο στοιχείο, χρήσιμο ενδεχομένως για τον επόμενο γύρο, είναι αυτό που αφορά στην υπεραντίδραση μετοχών με απόλυτη τιμή φθηνότερη του ενός ευρώ, επαναφορά ενός μέρους της ακραίας περιφέρειας, κάτι που κατά την εκτίμησή μας χρίζει προσοχής τουλάχιστον την Δευτέρα-Τρίτη.

Από την άλλη βέβαια σε μετοχές εταιριών όπως Intralot (αντιδρά από τα χαμηλά πενταμήνου), 3Ε, Κύπρου, Motor Oil, Τιτάν, Μυτιληναίος, Μηχανική, Βιοχάλκο, ΕΛΤΕΧ, που διατηρούν την ανοδική τους φορά πραγματοποιούνται αυξημένες συναλλαγές.

Κάτι που έχει διπλή… ανάγνωση. Από τη μία προσφέρει σε πολλούς επενδυτές τη δυνατότητα να γράψουν κέρδη, ακόμη και στο ενδεχόμενο μίας πάντα πιθανής διόρθωσης, αλλά κυρίως όμως της ευχέρειάς τους να χρηματοδοτήσουν την επόμενη ανοδική προσπάθεια.

Ούτως ή άλλως σε μέγιστο βαθμό η τάση βασικών δεικτών και μετοχών στη Σοφοκλέους είναι εξαρτώμενη από τη διακύμανση των κύριων δεικτών της Νέας Υόρκης και των ευρωπαϊκών αγορών.

Γι’ αυτό αν και μεσοπρόθεσμα δεν βλέπουμε ιδιαίτερα προβλήματα στην προοπτική υπεραντίδρασης, για τις επόμενες 2-3 συνεδριάσεις θα πρέπει κυρίως οι βραχυπρόθεσμες κινήσεις να καλύπτονται έναντι του ενδεχόμενου μίας μικρής κατοχύρωσης κερδών.

Μια παράμετρος που θα μπορούσε να αποτελέσει τον ...τζόκερ στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις θεωρείται από αρκετά στελέχη της αγοράς η τυχόν εμπλοκή που θα μπορεί να υπάρξει από το μέτωπο στα σύνορα της Τουρκίας με το Βόρειο Ιράκ.

Μ. Γελ.

-----Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 4.808,46 μονάδες με εβδομαδιαία κέρδη 2,45%, ο FTSE 20 ενισχύθηκε κατά 2,47%, ο Mid 40 σημείωσε άνοδο 1,76% και ο Small Cap 80 κατέγραψε κέρδη 2,08%.

Σημαντικά κέρδη κατέγραψε ο κλάδος της Τεχνολογίας (6,42%), των Βιομηχανικών Προϊόντων και Υπηρεσιών (5,15%), των Τηλεπικοινωνιών (4,32%), των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (4,25%) και των Τροφίμων και Ποτών (3,42%).

Αντίθετα, απώλειες κατέγραψαν ο κλάδος των Πρώτων Υλών (-0,40%) και των Ταξιδιών και Αναψυχής (-0,07%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα κέρδη είναι: Παρνασσός (53,33%), Εμπορικός Δεσμός (ΠΟ 20,69%), Ευρωσυμμετοχές (20%), ΒΙΣ (ΠΟ 17,47%), Alma-Ατερμων (17,07%), Quality & Reliability (13,64%), Γκάλης (12,68%), Μεσοχωρίτη Αφοί (12,50%), Μινωικές Γραμμές (12,32%) και Ειδησεοφωνική Ελλάς (5,92%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες απώλειες είναι: Vivere (-49,66%), Καθημερινή (-6,97%), Ελεύθερη Τηλεόραση (-5,80%), Νηρεύς (-5,80%), Sprider (-5,68%), Informer (-5,51%), Κλωνατέξ (-5,41%), Αττικές Εκδόσεις (-4,95%), NEXANS (-4,90%) και Βαρβαρέσος (-1,25%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v