Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα υψηλά 7ετίας με πυξίδα τις ξένες αγορές

Σε νέα υψηλά επταετίας οδήγησε το ΓΔ η πρώτη συνεδρίαση της νέας εβδομάδας, με την αρωγή των μεγάλων διεθνών αγορών. Το αγοραστικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε κυρίως σε blue chips, ενώ σημειώθηκαν επιλεκτικές κινήσεις στη μεσαία και σημαντική επιφύλαξη στη μικρή. Νέο ιστορικό υψηλό σε κλείσιμο για Εθνική και Νεοχημική, ισχυρά κέρδη για ΜΕΤΚΑ λόγω Αλιβερίου, Αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής από τις τράπεζες η Marfin PB.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Σε νέα υψηλά επταετίας οδήγησε το Γενικό Δείκτη η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, έχοντας απεριόριστες βοήθειες από τα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια και τη γενικότερη θετική τάση που φαίνεται να διαμορφώνεται στο εξωτερικό.

Όμως παρά το γεγονός ότι ο δείκτης έκλεισε κοντά στο υψηλό ημέρας και μάλιστα με τουλάχιστον αξιοσημείωτα κέρδη, η γενικότερη εικόνα του ταμπλό έδειχνε μία αγορά τριών ταχυτήτων όπου το αγοραστικό ενδιαφέρον κυριαρχούσε στους περισσότερους τίτλους του FTSE, επιλεκτικές αγορές σε μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης όπου είτε υπάρχουν είτε εκτιμάται ότι θα υπάρξουν ειδήσεις, ενώ τουλάχιστον επιφυλακτικοί ήταν η εικόνα στη μικρή κεφαλαιοποίηση, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το -0,79% του FTSE/S.

Αρκετοί επαγγελματίες του χώρου εκτιμούν ότι ένα σημαντικό μέρος της Σοφοκλέους κινείται σε υπεραγορασμένες περιοχές, όμως αυτό δεν αποκλείει περαιτέρω ανοδική κίνηση ακόμα και ελλείψει ειδήσεων εάν σε αυτό συνηγορήσει το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα.

Αντίθετα, περισσότερο επιφυλακτικά δείχνουν τα ιδιωτικά χαρτοφυλάκια, τα οποία προχώρησαν σε σημαντικές ρευστοποιήσεις περιμένοντας την επόμενη κίνηση της ανακυκλούμενης ρευστότητας, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που ψάχνουν να βρουν τι είναι αυτό που κρατάει επιφυλακτικές τις δυνάμεις που δραστηριοποιούνται σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Συμπερασματικά, η Σοφοκλέους δείχνει να μετατρέπεται σε αγορά εισαγόμενης τάσης, ενώ από εκεί και πέρα το ενδιαφέρον περιορίζεται σε επιλεγμένους τίτλους εταιριών με σημαντικές επιχειρηματικές ειδήσεις.

Τεχνικά μετά τη σημερινή συνεδρίαση η εικόνα έχει βελτιωθεί ακόμα περισσότερο και αν ο FTSE, στον οποίο φαίνεται να επικεντρώνεται και το περισσότερο ενδιαφέρον, επιτύχει τρία κλεισίματα υψηλότερα των 2.616 μονάδων μπορεί να δώσει κίνηση τουλάχιστον μέχρι το ψυχολογικό όριο των 2.650 μονάδων. Αντίθετα, σε περίπτωση διόρθωσης πρώτη στήριξη στις 2.575 και η επόμενη στις 2.540 μονάδες.

Ανοδική συνεδρίαση και στην αγορά παραγώγων με τα ΣΜΕ υψηλής κεφαλαιοποίησης να κατορθώνουν κέρδη σχετικά υψηλότερα του αντίστοιχου δείκτη στην υποκείμενη (μετά το θετικό άνοιγμα της Wall Street), κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα την περαιτέρω συρρίκνωση των υποτιμήσεων.

Από τις μετοχές του FTSE που απεκόμισαν και τη μερίδα του λέοντος τόσο σε ενδιαφέρον όσο και σε συναλλαγές με κέρδη μεγαλύτερα των τριών ποσοστιαίων μονάδων η Alpha Bank, των δύο ποσοστιαίων μονάδων οι Εθνική (νέο ιστορικό υψηλό σε κλείσιμο), Κύπρου, Coca Cola και ΟΠΑΠ.

Αξιοσημείωτα κέρδη για Αγροτική, Εμπορική, Ελληνικά Πετρέλαια, Intralot, Cosmote, θετικό πρόσημο για Eurobank, Πειραιώς, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Βιοχάλκο, ΔΕΗ και αμετάβλητος ο τίτλος της Motor Oil.

Αντίθετα, αξιοσημείωτες απώλειες για Ελληνική Τεχνοδομική και αρνητική μεταβολή για ΟΤΕ, Τιτάνα και Folli-Follie.

Ο Γενικός Δείκτης έχοντας τη θετική υποστήριξη των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και μάλιστα με αυξητική τάση των ημερήσιων κερδών και έκλεισε κοντά στο υψηλό ημέρας και συγκεκριμένα στις 4.865,97 μονάδων, με κέρδη 1,20%, ενώ η μικτή αξία συναλλαγών ξεπέρασε τα 464 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 31,2 αφορούσαν πακέτα.

Παρά το γενικότερο θετικό κλίμα, σε ντέρμπι εξελίχθηκε η μάχη μεταξύ ανοδικών (129) – πτωτικών μετοχών (120) ενώ η γενικότερη επιφυλακτικότητα επέτρεψε μόλις σε επτά τίτλους να καταγράψουν κέρδη υψηλότερα του 7%.

Τέλος, όσον αφορά τις επιμέρους μετοχές, από το τραπεζικό ταμπλό αδιαφιλονίκητος πρωταγωνιστής ο τίτλος της Marfin Popular Bank (+7,43%) με ιδιαίτερα υψηλές συναλλαγές που ξεπέρασαν τα 5 εκατ. τεμάχια, σχετική κινητικότητα που συνοδεύτηκε με αξιοσημείωτα ημερήσια κέρδη σε Τεγόπουλο, Καθημερινή, Πήγασο, Τέρνα, Ιντρακάτ, Αστέρα, συνεχίστηκε το αγοραστικό ενδιαφέρον για την Blue Star, ενώ η είδηση για ΜΕΤΚΑ-ALSTOM όσον αφορά την κατασκευή νέας μονάδας της ΔΕΗ στο Αλιβέρι έδωσε σημαντικά κέρδη στον τίτλο της εισηγμένης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v