Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ταμεία: Τα έξυπνα πουλιά από τη μύτη πιάνονται

Το σκάνδαλο με τα υπερτιμημένα ομόλογα που αγόρασαν διάφορα Ταμεία έκανε τους λίγους πλουσιότερους και τους πολλούς ασφαλισμένους φτωχότερους. Δυστυχώς, η εξέλιξη την οποία έχει πάρει το θέμα οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο συμπέρασμα ότι οι ασφαλισμένοι και η Σοφοκλέους θα παραμείνουν φτωχότεροι.

Ταμεία: Τα έξυπνα πουλιά από τη μύτη πιάνονται
Το σκάνδαλο των ομολόγων έχει μετατραπεί σε ένα άτυπο παιχνίδι ποδοσφαίρου μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η μεν αξιωματική αντιπολίτευση θέλει να διατηρεί την μπάλα των ομολόγων στην κατοχή της και να συνεχίζει να πιέζει την ομάδα της κυβέρνησης με σκοπό να βάλει γκολ σε εύθετο χρονικό σημείο, η δε δεύτερη προσπαθεί να διώξει την μπάλα μακριά από την περιοχή της και να περάσει στην αντεπίθεση.

Πρόκειται για ένα παιχνίδι με έπαθλο την εξουσία που έχει όμως θύματα.

Μερικές φορές θύμα του είναι η αλήθεια. Δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά από τη στιγμή που οι πολιτικές σκοπιμότητες κυριαρχούν και οι παίκτες παίζουν αρκετές φορές βρόμικα, ενώ οι διαιτητές είτε δεν ξέρουν τους κανόνες του παιχνιδιού είτε τους αγνοούν επίτηδες γιατί είναι οπαδοί της μιας ομάδας ή της άλλης.

Το χειρότερο όμως είναι άλλο. Οποιοδήποτε κι αν είναι το τελικό αποτέλεσμα του αγώνα τη νύφη θα την πληρώσουν οι θεατές. Στην προκειμένη περίπτωση οι ασφαλισμένοι.

Ο λόγος είναι πολύ απλός. Δεν έχει κανένα κίνητρο να προσπαθήσει κάποιος να εξηγήσει τις επενδυτικές επιλογές του σε ανθρώπους οι οποίοι είτε δεν έχουν βασικές γνώσεις για επενδύσεις αλλά εκφράζουν άποψη για το τι μέλλει γενέσθαι είτε έχουν γνώσεις αλλά βάζουν πάνω από όλα το κομματικό όφελος.

Σ’ ένα τέτοιο περιβάλλον είναι προφανές ότι το καλύτερο που έχει να κάνει κάποιος, είτε πρόκειται για πολιτικό πρόσωπο είτε για απλό μέλος του Δ.Σ. ενός Ταμείου, είναι να το παίξει εκ του ασφαλούς για να μην κατηγορηθεί.

Οδηγούμαστε λοιπόν σε μια κατάσταση άκρατου συντηρητισμού όπου οι τραπεζικές καταθέσεις και τα ομόλογα σταθερού επιτοκίου θα αποτελούν τις κυριότερες επενδυτικές επιλογές των Ταμείων.

Για τους πολλούς που δεν γνωρίζουν τις βασικές αρχές της χρηματοοικονομικής, πόσο μάλλον από διαχείριση των αποθεματικών των Ταμείων, αυτό αποτελεί την καλύτερη επιλογή.

Για όλους τους άλλους όμως αυτό είναι τεράστιο λάθος. Η απόδειξη είναι πολύ απλή.

Η συνολική περιουσία των Ταμείων ανέρχεται σήμερα κοντά στα 30 δισ. ευρώ. Αν μεσομακροπρόθεσμα, π.χ. σε ορίζοντα 10ετίας, τα Ταμεία στερούνται μία ποσοστιαία μονάδα σε ετήσια απόδοση λόγω των συντηρητικών επενδυτικών επιλογών που υπαγόρευσαν οι πολιτικοί και μερίδα του Τύπου που δεν καταλαβαίνει, τότε οι δυνητικές ετήσιες απώλειες για τους ασφαλισμένους των Ταμείων μεταφράζονται χονδρικά σε 300 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Αν μάλιστα πάμε σε πιο ρεαλιστικές υποθέσεις υπεραπόδοσης της τάξης των 2 ή 3 ποσοστιαίων μονάδων ετησίως μεσομακροπρόθεσμα λόγω μεγαλύτερης έκθεσης σε μετοχές, τότε οι απώλειες (ευκαιριακό κόστος) ανέρχονται από 600 μέχρι 900 εκατ. ευρώ ετησίως.

Μιλάμε για ιλιγγιώδη ποσά που κάνουν τα σημερινά νούμερα για τις προμήθειες των υπερτιμημένων ομολόγων τα οποία αγόρασαν τα Ταμεία να μοιάζουν ασήμαντα μπροστά σ’ αυτά που έχουν χαθεί ή θα χαθούν στο μέλλον.

Προφανώς, το κρατικό συνταξιοδοτικό Ταμείο της Νορβηγίας, με αποθεματικά άνω των 200 δισ. ευρώ, που ανακοίνωσε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας ότι αυξάνει τη στάθμιση των μετοχών στο χαρτοφυλάκιό του σε 60% από 40% προηγουμένως κάτι παραπάνω γνωρίζει από τους έξυπνους (;) Έλληνες που διατηρούν την αναλογία για μετοχές και ακίνητα στο 23% για πολιτικούς λόγους.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v