Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σινιάλο (και) για αποκόμιση κερδών

Χαλάρωση και... πέρασμα από το ταμείο φαίνεται να συνιστούν προς ώρας αρκετοί ισχυροί παίκτες από Νέα Υόρκη μέχρι Αθήνα. Μετοχές επιλεγμένων εταιριών υψηλής κεφαλαιοποίησης, ο Mid 40 που υπεραποδίδει και ”υγιή χαρτιά” από τη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση μπορεί να συνεχίσουν να προσελκύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον. Κρίσιμη η σημερινή συνεδρίαση της Ε.Κ. για την ”υπόθεση Ακρόπολις”.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στον ρυθμό των ”τριμήνων” κινούνται οι αγορές από Νέα Υόρκη μέχρι Αθήνα. Ωστόσο, έπειτα από ένα έντονα ανοδικό ξέσπασμα, με ισχυρά κερδοσκοπικά χαρακτηριστικά, γίνεται εμφανής η διάθεση ισχυρών παικτών να... χαλαρώσουν βασικοί δείκτες και μετοχές.

Κάτι τέτοιο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μιας ήπιας διόρθωσης και στο Χ.Α., όπου όμως συντηρήθηκε για τον FTSE 20 χθες το όριο των 2.600 μονάδων, ενώ υπεραπέδωσε ο FTSEM 40.

Να υποθέσουμε πως η τακτική που ακολουθήθηκε χθες ”δύο βήματα πίσω και ενάμισι μπροστά” εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί σήμερα - αύριο. Και αν όχι για το σύνολο των μετοχών του FTSE 20, το πιθανότερο για ορισμένες μετοχές εταιριών υψηλής κεφαλαιοποίησης, κυρίως όμως αρκετών τίτλων από τη μεσαία - χαμηλότερη.

Από τη μεγάλη κατηγορία η Marfin στα 8,80 ευρώ προτείνει προς την πλευρά της Τράπεζας Κύπρου μια ομολογουμένως ρηξικέλευθη πρόταση συνεργασίας (που προσωπικά προκαλεί εντύπωση η σπουδή της κατηγορηματικής άρνησης από την πλευρά της Κύπρου), η Αγροτική επανέρχεται υψηλότερα των 4 ευρώ, ενώ στον Μυτιληναίο-ΜΕΤΚΑ είναι εμφανές πως προετοιμάζονται για την επόμενη κίνησή τους.

Θα πρέπει επίσης να αναφερθεί για ακόμα μια φορά η υψηλή τιμή της Vivartia (στα 18 ευρώ πλέον), ως κάποιοι να διευκολύνονται από την ενίσχυση της αποτίμησης του εισηγμένου ομίλου.

Από τον ευρύτερο μεσαίο χώρο μας ”πονηρεύει” η συμπεριφορά της Χαλκόρ τις τελευταίες τρεις - τέσσερις συνεδριάσεις, καθώς προσφορά χαμηλότερα των 5,9 ευρώ προχθές δεν έβγαινε με τίποτα, κάτι που υποχρέωσε τους ενδιαφερομένους να θέσουν τον πήχη μέχρι και τα 6,22 ευρώ.

Εμφανώς υποτιμημένος ο Σαράντης κερδίζει δικαιολογημένα τις τελευταίες εβδομάδες έδαφος από τα 6,80 προς τα 8,34 ευρώ, ενώ η πλευρά του Νηρέα επιβεβαιώνει τη δυναμική της μετά τη νέα επιχειρηματική κίνηση στη Νορβηγία.

Εντολές αγοράς υπάρχουν τις τελευταίες ημέρες τόσο στη μετοχή της J&P Άβαξ όσο και στη μετοχή του Λύκου (που σημειωτέον προσφέρει μερισματική απόδοση της τάξεως του 5%), της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά (όπου κυοφορείται επιχειρηματική κίνηση), του Κλουκίνα-Λάππα, η αποτίμηση του οποίου πλέον προσεγγίζει τα 125 εκατ. ευρώ, αλλά και η διακριτική συγκέντρωση της όποιας προσφοράς εκδηλώνεται τελευταία στη μετοχή της Kleemann - μιας εταιρίας που θα μπορούσε να ενδιαφέρει επενδυτικό ξένο χαρτοφυλάκιο, λόγω των ποιοτικών τεχνικών χαρακτηριστικών.

Αφήνουμε τελευταίο τον ακτοπλοϊκό κλάδο, καθότι οι συγχωνεύσεις που... κυοφορούνται από πέρυσι τον χειμώνα θα έπρεπε να είχαν εδώ και καιρό υλοποιηθεί, ή εν πάση περιπτώσει να βρίσκονται στο τελικό τους στάδιο.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο αύξησης κεφαλαίου των Μινωικών, η θέση της εταιρίας είναι μάλλον... αμφίσημη, είχε αναφερθεί πριν από περίπου έναν χρόνο από την ίδια τη διοίκηση της ηρακλειώτικης ακτοπλοϊκής.

Σε κάθε περίπτωση το ενδεχόμενο της ΑΜΚ είναι σε απόλυτη συνάρτηση με τις εξελίξεις από το μέτωπο της Αδριατικής, τις διεργασίες που συντελούνται στον όμιλο της Άττικα Συμμετοχών και την προοπτική αυτόνομης εισαγωγής της Hellenic SeaWays στο Χρηματιστήριο.

Σημείωση: Την ”υπόθεση Ακρόπολις” εξετάζει σήμερα η Ε.Κ. Σύμφωνα με το σχετικό θέμα υπάρχει σοβαρότατο ενδεχόμενο να επικυρωθεί η οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας της χρηματιστηριακής.

Θέλουμε να πιστεύουμε πως σε αυτό το ενδεχόμενο οι κάθε λογής αρμόδιοι δεν θα κρυφτούν πίσω από το δάχτυλό τους, θεωρώντας πως με τη σχεδόν βέβαιη τιμωρία της Ακρόπολις κλείνει ο κύκλος των ερευνών για τα ομόλογα και την πιθανή απόδοση ευθυνών και σε άλλους.

Είναι κοινό μυστικό στην αγορά πως η υπόθεση της Ακρόπολις δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι για την... κάθαρση του συστήματος και την... ατιμωρησία άλλων Βασικότερων Παικτών – ως Βασικών Διαπραγματευτών της αγοράς ομολόγων.

Αναμένουμε λοιπόν τις αποφάσεις της Ε.Κ. και τις αντιδράσεις των ενεργών παικτών της αγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v