Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Tαμεία: Θεσμικό πλαίσιο και χωριάτικη σαλάτα

Θα μπορούσαμε να την αποκαλέσουμε Greek salad για τον απλούστατο λόγο ότι η συγκεκριμένη σαλάτα του θεσμικού πλαισίου των Ταμείων έχει πολλά ελληνικά στοιχεία, όπως είναι π.χ. οι απανωτές συγκρούσεις συμφερόντων.

Tαμεία: Θεσμικό πλαίσιο και χωριάτικη σαλάτα
Η χωριάτικη σαλάτα θεωρείται υγιεινό φαγητό και γι’ αυτό προτείνεται από τους διατροφολόγους.

Δεν συστήνεται όμως σε άλλες περιπτώσεις, όπως στη συγκρότηση σημαντικών Eπιτροπών που είναι επιφορτισμένες με την επιλογή των προέδρων των διοικητικών συμβουλίων των Ταμείων ή την κατάρτιση του νέου θεσμικού πλαισίου αξιοποίησης της περιουσίας των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης.

Όμως, η κυβέρνηση έχει κατορθώσει δύο φορές μέχρι στιγμής να τα κάνει σαλάτα, προτείνοντας την τοποθέτηση ατόμων σε σημαντικές Eπιτροπές που καλούνται να λάβουν αποφάσεις για θέματα τα οποία επηρεάζουν άμεσα τους φορείς που αντιπροσωπεύουν.

Πρόκειται για κλασικές περιπτώσεις σύγκρουσης συμφερόντων (conflict of interest) που σε καμία ανεπτυγμένη χώρα της Δύσης δεν θα είχαν γίνει ανεκτές από τον Τύπο, τα κόμματα και εν τέλει από μέλη της ίδιας της κυβέρνησης που έκανε την αρχική επιλογή.

Όμως, στην Ελλάδα ισχύει το γνωστό ρητό ”αγρόν ηγόρασαν”.

Ο πρωθυπουργός ήταν ο πρώτος που ανακοίνωσε στη Βουλή το τελευταίο 10ήμερο του Μαρτίου, προφανώς κατόπιν σχετικής πρότασης που του έγινε, την έγκριση των προέδρων των Δ.Σ. των Ταμείων από την Τράπεζα της Ελλάδος και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Πρόκειται ασφαλώς για καραμπινάτη περίπτωση σύγκρουσης συμφερόντων από τη στιγμή που η Τράπεζα της Ελλάδος είναι ο μεγαλύτερος διαχειριστής των αποθεματικών των Ταμείων στη χώρα και ταυτόχρονα καλείται να εγκρίνει τις διοικήσεις των Ταμείων που της αναθέτουν τη διαχείριση.

Ως γνωστόν, η κεντρική τράπεζα διαχειρίζεται κρατικά ομόλογα και ρευστά διαθέσιμα για λογαριασμό των Ταμείων που φτάνουν και πιθανόν ξεπερνάνε τα 15 δισ. ευρώ.

Αν και πέρασαν εβδομάδες από τότε και το θέμα της σύγκρουσης συμφερόντων θίχτηκε στον Τύπο, τα κυβερνητικά στελέχη είτε δεν πήραν μυρουδιά είτε πήραν και το θεώρησαν δευτερεύον θέμα.

Ίσως γι’ αυτό προχώρησαν στην κατάθεση της σχετικής τροπολογίας στη Βουλή στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας που καθορίζει τον τρόπο επιλογής των μελών των Δ.Σ. των Ταμείων και ειδικότερα των προέδρων με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος να έχει ρόλο.



Δεν είναι όμως το μοναδικό παράδειγμα σύγκρουσης συμφερόντων.

Παρόμοιο φαινόμενο παρατηρείται στη συγκρότηση της Επιτροπής που έχει ως αντικείμενο την υποβολή του τελικού σχεδίου για τον εκσυγχρονισμό των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης και του νέου θεσμικού πλαισίου για την αξιοποίηση της περιουσίας τους.

Ανάμεσα στα μέλη της Επιτροπής φιγουράρει πάλι εκπρόσωπος της Τραπέζης της Ελλάδος, η οποία είναι διαχειρίστρια μεγάλου μέρους των αποθεματικών των Ταμείων και προφανώς θα υπάγεται στο νέο θεσμικό πλαίσιο.

Δεν είναι όμως ο μόνος.

Στην ίδια Επιτροπή συμμετέχει επίσης ο κ. Γιώργος Μέργος, πρόεδρος του ΙΚΑ, το οποίο είναι ο μεγαλύτερος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ) της Ελλάδας.

Το ΙΚΑ έχει κάθε συμφέρον να προωθήσει τη δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντά του, αλλά όχι αναγκαστικά και των άλλων 79 ΦΚΑ της χώρας.

Στην ίδια Επιτροπή συμμετέχει επίσης ο κ. Σπύρος Καπράλος, πρόεδρος της ΕΧΑΕ.

Όμως, η ΕΧΑΕ είναι πλέον ιδιωτική εταιρία και ο πρόεδρός της έχει κάθε λόγο να θέλει να προωθήσει τα συμφέροντά της, π.χ. τις τοποθετήσεις των αποθεματικών των Ταμείων σε μετοχές που διαπραγματεύονται στο Χ.Α. για να έχει μεγαλύτερα έσοδα. Όμως, όλοι γνωρίζουν ότι η επένδυση σε μετοχές ανά την υφήλιο είναι αναγκαία αν στόχος είναι η μεγιστοποίηση της απόδοσης της περιουσίας των Ταμείων για δεδομένο επίπεδο ρίσκου.

Οι αγαθές προθέσεις των ανθρώπων που απαρτίζουν τις δύο Επιτροπές δεν αμφισβητούνται.

Όμως, τέτοιες Επιτροπές συστήνονται για σημαντικούς λόγους και γι’ αυτό θα πρέπει να απαρτίζονται αφενός από άτομα που έχουν εμπειρία και γνωρίζουν καλά το αντικείμενο και αφετέρου από ανθρώπους που δεν μπορούν να εγκληθούν για σύγκρουση συμφερόντων.

Οι αρμόδιοι όμως δεν παίρνουν καλό βαθμό ούτε στο ένα ούτε στο άλλο με τη χωριάτικη σαλάτα που έφτιαξαν.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v