Ο Τύπος της Τετάρτης

Η πρόταση της Marfin για συνεργασία με την Τράπεζα Κύπρου και η αρνητική απάντηση της δεύτερης, οι εξελίξεις στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ Ηρακλής στη Χαλκίδα, οι προτάσεις της McKinsey για την ανάπτυξη της ΕΧΑΕ και οι αλλαγές στον πτωχευτικό κώδικα είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα, Τετάρτη.

Ο Τύπος της Τετάρτης

Marfin: Πρόταση συνεργασίας που περιλαμβάνει αυτονομία της Τράπεζας Κύπρου και της Marfin Popular Bank στην Κύπρο, αλλά συγχώνευση δραστηριοτήτων στην Ελλάδα υπέβαλε προς τους μετόχους και τη διοίκηση της Κύπρου ο επικεφαλής της Marfin, στο πλαίσιο της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης. Με το μοντέλο συνεργασίας που προτείνεται προκύπτουν συσσωρευμένα κέρδη 79,3 εκατ. ευρώ για το 2007, 163,5 εκατ. ευρώ για το 2008 και 235,3 εκατ. ευρώ για το 2009. Η Τράπεζα Κύπρου απέρριψε την πρόταση συνεργασίας της Marfin χωρίς να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις.

Proton Bank: Εξελίξεις εκτός απροόπτου αναμένονται εντός του επόμενου 20ήμερου στην Proton Bank, γράφει η ”Ημερησία”. Μιλώντας χθες στους αναλυτές, ο αντιπρόεδρος της τράπεζας κ. Ηλίας Λιανός υποστήριξε ότι όλοι μιλούν με όλους και η Proton θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον επικείμενο γύρο συγχωνεύσεων και εξαγορών, είτε αποτελώντας επενδυτικό βραχίονα κάποιου ομίλου, είτε ως όχημα κάποιου μεγάλου ξένου οργανισμού. Πρόσθεσε, πάντως, ότι η τράπεζα δεν είναι προς πώληση.

Eurobank: Ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης πετυχαίνει στη Ρουμανία η EFG Eurobank, ενισχύοντας σημαντικά την παρουσία της, όπως αναφέρει η ”Καθημερινή”. Το 2006 η Eurobank μέσω της θυγατρικής Bancpost πέτυχε τον διπλασιασμό των χορηγήσεων, οι οποίες ανήλθαν σε 1,7 δισ. ευρώ, ενώ το μερίδιο αγοράς της τράπεζας ανήλθε στο 5,6%, από 4,7% το 2005.

Ηρακλής: Κλειστό θα μείνει το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ Ηρακλής στη Χαλκίδα καθώς η γαλλική διοίκηση έδωσε άδεια επ’ αόριστον στους εργαζομένους στο πλαίσιο της κλιμάκωσης της διαμάχης με τα συνδικάτα του εργοστασίου.

Τηλεπικοινωνίες: Σε κατ’ αρχήν συμφωνία ήρθαν η Vodafone και η Hellas On Line για τη συνεργασία τους στις σταθερές επικοινωνίες. Η σχετική ανακοίνωση αναμένεται εντός των επόμενων ημερών, αλλά η εξειδίκευση της συμφωνίας αναμένεται στα μέσα Μαΐου με αρχές Ιουνίου.

ΚΑΕ: Αισιόδοξος για την περαιτέρω ενίσχυση των πωλήσεων των καταστημάτων αφορολογήτων ειδών λόγω και των προσδοκιών για αύξηση της τουριστικής κίνησης εμφανίστηκε ο γενικός διευθυντής των ΚΑΕ, κ. Γ. Βελέτζας, μιλώντας στο Reuters, αναφέρει η ”Ναυτεμπορική”. Η διοίκηση της εταιρίας δεν αποκλείεται να προχωρήσει και σε νέα εξαγορά στον χώρο του ταξιδιωτικού λιανικού εμπορίου δείχνοντας προτίμηση στις αναπτυσσόμενες αγορές, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και για αναζήτηση τρόπου ανοίγματος στην κινεζική αγορά.

Τιτάν: Τη διανομή 1 νέας δωρεάν κοινής μετοχής για κάθε μία παλαιά με αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 168,970 εκατ. ευρώ προτείνει η διοίκηση της εταιρίας. Το θέμα θα συζητηθεί κατά την τακτική γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στις 10 Μαΐου.

Νηρεύς: Την απόκτηση του 17,9% των μετοχών της νορβηγικής εταιρίας Marine Farms ASA, η οποία είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Όσλο, προς 2,85 ευρώ ανά μετοχή, ανακοίνωσε χθες η διοίκηση της Νηρέας.

Pasal: Το ”πράσινο φως” της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αναμένει η διοίκηση της Pasal Development για την εισαγωγή των μετοχών της στην κατηγορία της μεγάλης κεφαλαιοποίησης του Χ.Α. Μέσα στις επόμενες ημέρες η εταιρία αναμένεται να καταθέσει το ενημερωτικό δελτίο για την εγγραφή της, ενώ σύμβουλος και κύριος ανάδοχος της έκδοσης είναι η Εθνική Τράπεζα.

Πτωχευτικός κώδικας: Επτά αρχές θα διέπουν τον νέο πτωχευτικό κώδικα, ο οποίος εγκρίθηκε χθες από την κυβερνητική επιτροπή και αναμένεται να συμβάλει στον εκσυγχρονισμό και στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Δίνεται προτεραιότητα στη διάσωση επιχειρήσεων, ενώ παρέχεται δεύτερη ευκαιρία στον καλόπιστο οφειλέτη που δεν πτώχευσε με δόλο. Επιπλέον, εάν δεν τελεσφορήσει η προσπάθεια ανασυγκρότησης της επιχείρησης, προβλέπεται ταχύτερη πτωχευτική διαδικασία. Επίσης, διασφαλίζεται μεγαλύτερη διαφάνεια στη διαδικασία ρευστοποίησης της περιουσίας του οφειλέτη.

Σοφοκλέους: Ριζική αναδιάρθρωση του χρηματιστηριακού χάρτη με τη δημιουργία ενός μοντέλου τεσσάρων αγορών όπου τη ”βιτρίνα” θα αποτελούν 20 - 25 κορυφαίες εταιρίες, προτείνει η McKinsey σε μελέτη που εκπόνησε για την ΕΧΑΕ. Οι συμμαχίες των χρηματιστηριακών αγορών δεν απειλούν την ΕΧΑΕ, τουλάχιστον για την επόμενη διετία, όπως αναφέρεται.