Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ψυχολογία δείχνει …άνοδο!

Ύστερα από αρκετές εβδομάδες ανόδου που έφεραν τους χρηματιστηριακούς δείκτες στα υψηλά του Φεβρουαρίου, οι μετοχές βρίσκονται αντιμέτωπες με την επιφυλακτικότητα των επενδυτών. Αυτό όμως δεν ενοχλεί καθόλου τους ”ταύρους”.

Η  ψυχολογία δείχνει …άνοδο!
Οι στρατηγικοί αναλυτές των μεγάλων ξένων οίκων διαφωνούν μεταξύ τους για διάφορα θέματα, όπως η μακροοικονομική κατάσταση των Ηνωμένων Πολιτειών, το κατάλληλο επίπεδο των επιτοκίων και οι αποτιμήσεις των χρηματιστηριακών αγορών.

Φαίνεται να συμφωνούν όμως σε κάτι άλλο.

Παρά την άνοδο των τελευταίων εβδομάδων, οι επενδυτές παραμένουν συγκρατημένοι.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι διάφοροι δείκτες μέτρησης της επενδυτικής ψυχολογίας να βρίσκονται σε τέτοια επίπεδα που η ιστορία δείχνει ότι είναι συμβατά με χρηματιστηριακή άνοδο τους επόμενους μήνες στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων.

Ο κ. Teun Draaisma, ο στρατηγικός αναλυτής για τις ευρωπαϊκές μετοχές, αναφέρθηκε σε πρόσφατη έκθεσή του σε μερικούς από αυτούς τους δείκτες ψυχολογίας.

Αν και προέρχονται από την αμερικανική αγορά, οι συγκεκριμένοι δείκτες μέτρησης των διαθέσεων των επενδυτών προτιμήθηκαν γιατί η ποιότητα των στοιχείων είναι καλύτερη και πάνε πίσω πολλά χρόνια.

Επιπλέον, η σχέση μεταξύ αυτών των δεικτών μέτρησης ψυχολογίας και του πανευρωπαϊκού χρηματιστηριακού δείκτη MSCI Europe έχει επιβεβαιωθεί ιστορικά.

Ο αριθμός των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) επί του NASDAQ που έχουν ”σορταριστεί” ξεπέρασε σημαντικά τον αριθμό των συμβολαίων που έχουν αγοραστεί.

Κάθε φορά που συμβαίνει αυτό, ο δείκτης MSCI Ευρώπη ανεβαίνει 9,9% κατά μέσο όρο τους επόμενους 6 μήνες στο 91% των περιπτώσεων.

Παρόμοιο φαινόμενο παρατηρείται με τα ETF (Εxchange Traded Funds) επί του S&P. Mόνο που ο δείκτης MSCI Europe ανεβαίνει 7,3% το επόμενο εξάμηνο κατά μέσο όρο στο 71% των περιπτώσεων.

Από την άλλη πλευρά, ο λόγος των δικαιωμάτων προαίρεσης πώλησης (put) προς τα δικαιώματα προαίρεσης αγοράς (call) στο Χρηματιστήριο CBOE βρίσκεται πάνω από το 0,9 και όταν αυτό συμβαίνει ο MSCI Europe είναι πάνω 9,5% κατά μέσο όρο τους επόμενους 6 μήνες στο 86% των περιπτώσεων.

Λιγότερο ενθαρρυντικά αλλά πάντως αισιόδοξα μηνύματα στέλνουν και άλλοι σύνθετοι δείκτες μέτρησης της επενδυτικής ψυχολογίας όπως της Credit Suisse.

Eίναι αλήθεια ότι η χρηματιστηριακή διόρθωση που έλαβε χώρα στα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου δεν ήταν τόσο μεγάλη σε διάρκεια και βάθος ώστε να προκαλέσει πανικό στους επενδυτές.

Παρ’ όλα αυτά υπήρξε ανάκαμψη αλλά οι επενδυτές παρέμειναν επιφυλακτικοί.

Γι’ αυτούς που δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα στον παράγοντα ψυχολογία, το μήνυμα είναι σαφές. Η άνοδος των μετοχών θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες.

Το ίδιο ισχύει, αν και σε μικρότερο βαθμό, για εκείνους που δίνουν σημασία στην ψυχολογία και επιπλέον θεωρούν ότι οι αποτιμήσεις είναι λογικές με βάση τα μέσα ιστορικά επίπεδα και το μακροοικονομικό περιβάλλον δεν αποτελεί πηγή ανησυχίας.

Δεν ισχύει το ίδιο για άλλους, όπως ο κ. Draaisma, που θεωρούν ότι οι αποτιμήσεις είναι ακριβές, το μακροοικονομικό περιβάλλον ενέχει κινδύνους με αποτέλεσμα ο συνδυασμός τους να υπερισχύει του παράγοντα ψυχολογία.

Ο χρόνος θα δείξει ποιος έχει δίκιο.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v