Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πειρασμός οι ρευστοποιήσεις

Χαμηλότερα ”κλίνει” ο Dax, καθώς οι εξελίξεις από τα νομισματικά και τα εταιρικά ευνοούν μια διόρθωση στης ευρωπαϊκές αγορές. Οι σημαντικότατες βραχυπρόθεσμες υπεραξίες που έχουν κερδηθεί για λογαριασμό ορισμένων ξένων επιθετικών χαρτοφυλακίων, αποτελούν το ”κλειδί” της βραχυπρόθεσμης τάσης. Σαφώς καλύτερη η διάθεση σε ένα μεγάλο μέρος της μεσαίας-χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Χαμηλότερα κλίνουν οι ευρωπαϊκές αγορές, μετά τις τελευταίες νομισματικές και εταιρικές εξελίξεις. Στη Σοφοκλέους, που αρκετοί ισχυροί επενδυτικοί κύκλοι αναζητούσαν αφορμή για κατοχύρωση σημαντικών βραχυπρόθεσμων υπεραξιών, φάνηκαν χθες αποφασισμένοι να την εκμεταλλευτούν εις διπλούν. Και στην αγορά μετοχών και στην αγορά Παραγώγων.

Διάθεση και τάση που μας φέρνει αντιμέτωπους με το ενδεχόμενο της διόρθωσης (ορισμένοι αναφέρονται σε βεβαιότητα), ανιχνεύοντας τις επόμενες στηρίξεις βασικών δεικτών και μετοχών.

Από τον σημερινό ”Καιροσκόπο”, γίνεται αναφορά στην τελευταία έκθεση της Morgan Stanley, όπου το διορθωτικό ενδεχόμενο συγκέντρωνε περισσότερους πόντους.

Σημειώνεται μάλιστα πως το ενδεχόμενο οι αγορές διεθνώς να ξεγελούν με ένα δεύτερο ”υψηλό” πριν την επόμενη διόρθωση, δείχνει πιθανότατο, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Από αυτή την άποψη, το ”παιχνίδι” φαίνεται να μεταφέρεται σε μετοχές του 20άρη, όπου έχουν βγει σημαντικά βραχυπρόθεσμα κέρδη και ο πειρασμός κατοχύρωσης υπεραξιών οδηγεί εκ των πραγμάτων χαμηλότερα τίτλους-σηματωρούς.

Σύμφωνα με την Merit ΑΧΕΠΕΥ, για την Εθνική λόγου χάρη, ένα ισχυρό σημείο στήριξης διαμορφώνεται από το σημείο του ΚΜΟ 30 πέριξ των 39,60 μονάδων. Για την Alpha Bank, σύμφωνα πάντα με την ίδια χρηματιστηριακή, ως στήριξη λειτουργούν τα 22,5 ευρώ, ενώ για την Eurobank τα 30 ευρώ.

Η έκταση, κυρίως όμως η ένταση της διόρθωσης, θα καθοριστεί από την στάση δυο-τριών συγκεκριμένων ξένων επενδυτικών οίκων που έχουν αποκομίσει σημαντικά κέρδη από τα μέσα Μαρτίου μέχρι σήμερα.

Ανάλογα με την... κλίση που θα λάβει η πορεία βασικών δεικτών και μετοχών, θα εξαρτηθεί το ”παιχνίδι” σε ένα μεγάλο μέρος του ταμπλό.

Κινητικότητα, διεργασίες, επιχειρηματικές συμφωνίες, λιγότερο ή περισσότερο ουσιαστικές κινήσεις, φήμες και παρασκήνιο, συντηρούν τις τελευταίες ημέρες μετοχές συγκεκριμένων εταιρειών.

Οι αλλαγές στους βασικούς δείκτες, με την αναβάθμιση της ΜΡΒ στον FTSE 20, δικαιολογεί μέρος των βραχυπρόθεσμων τοποθετήσεων στην τραπεζική μετοχή.

Οι τυπικές λεπτομέρειες που απομένουν μεταξύ της οικογένειας του Θανάση Λασκαρίδη και των βασικών μετόχων της Elmec, δημιουργούν μεν τάση, αλλά η προεξόφληση μιας ενδεχόμενης ”δημόσιας πρότασης” μπορεί να κρύβει κινδύνους.

Η προωθούμενη τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων από την Αγροτική θα μπορούσε υπό άλλες προϋποθέσεις να συντηρήσει τον τίτλο υψηλότερα των 4 ευρώ. Προς ώρας επιφυλασσόμεθα.

Οι εξελίξεις σε Ρόκα, ΙΜΑΚΟ (σε μια περίοδο που οι εκδόσεις γενικά παρουσιάζουν ενδιαφέρον), τα υψηλά μετοχών μεσαίας-χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης, συντηρούν τελευταία το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Μένει βέβαια στην αρχή της συνεδρίασης να διαπιστωθούν οι αντοχές κυρίως όσων τοποθετούνται βραχυπρόθεσμα για παράδειγμα στην Creta Farm, Βαλκάν, Αλφα Γκρίσιν, προνομιούχος Τιτάν, Αττικάτ, Singular Logic και ορισμένων ακόμα τίτλων.

Σημείωση Ι: Μεταφέρουμε από τον Ιανό (τελευταία σελίδα της Ημερησίας) την ”αγκαλιά με.. την αρκούδα”. ”Η στάση της διοίκησης της Τράπεζας Κύπρου να μην κρατήσει καν τα προσχήματα και να απορρίψει τις προτάσεις της Marfin Popular Bank για συνεργασία χωρίς να τις συζητήσει, προκάλεσε την αντίδραση της ΜΡΒ, η οποία σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι αρνείται κάτι που δεν γνωρίζει”.

Συνεχίζει ο Ιανός αναφέροντας πως ”είναι προφανές ότι αυτή η δογματική άρνηση της διοίκησης της Τράπεζας Κύπρου δεν θα κάνει ιδιαίτερα ευτυχείς τους ξένους θεσμικούς μετόχους της, καθώς έχουν συνηθίσει να τους δίνεται η δυνατότητα να επιλέγουν ανάλογα με το συμφέρον τους ως μέτοχοι”. Η όλη κόντρα έχει ενδιαφέρον από πολλές απόψεις.

Σημείωση ΙΙ: Με αφορμή τα όσα συμβαίνουν στο θέμα των δομημένων, των... ομολόγων, των εκατέρωθεν ευθυνών και προπάντων της χθεσινής απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, θα θυμηθούμε μια παλαιότερη ”ατάκα” από τους ”Δέκα Μικρούς Μήτσους” του Λάκη Λαζόπουλου. Παραφράζοντας λοιπόν τα λεγόμενα της χήρας Μήτση, θα λέγαμε πως ”εάν υποψιαστώ ότι για οοοοοοοοοολο αυτό το μπάχαλο στα ομόλογα ευθύνεται μοοοοοοοοονο η Ακρόπολις, θα πεθάνωωωωωω”. Κρείττον το σιγάν, έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v