Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση που γεννά... θετικά μηνύματα

Πτωτική συνεδρίαση που άφησε θετικά συναισθήματα αν και διεξήχθη εν μέσω αρνητικού διεθνούς κλίματος. Ο Γενικός Δείκτης μάζεψε σημαντικό μέρος των ενδοσυνεδριακών απωλειών, η αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών έκλεισε στο καλύτερο δυνατό σημείο της, ενώ υπήρξαν ενδείξεις μετατόπισης του ενδιαφέροντος σε χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, με τη σημαντικότερη κινητικότητα στον εκδοτικό κλάδο.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Εκ νέου πτωτική συνεδρίαση που όμως άφησε αρκετά θετικά μηνύματα, όχι μόνο γιατί η Σοφοκλέους μάζεψε σημαντικό μέρος των αρχικών απωλειών και μάλιστα σε απώλειες υποαπέδωσε έναντι των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων (τουλάχιστον μέχρι τις 16:30) αλλά και διότι η αναλογία μεταξύ ανοδικών – πτωτικών μετοχών βρέθηκε στο καλύτερο δυνατό σημείο της στο τέλος.

Ήταν μια συνεδρίαση που ξεκίνησε ιδιαίτερα άσχημα καθώς οι διεθνείς αγορές που έψαχναν αφορμή διόρθωσης ”ανακάλυψαν” ξαφνικά το ακριβό ευρώ έναντι του δολαρίου, το οποίο θα δημιουργήσει προβλήματα στις ευρωπαϊκές εξαγωγικές εταιρίες, ενώ η εκτίναξη του ΑΕΠ στην Κίνα δημιούργησε ανησυχίες για αύξηση επιτοκίων σε Κίνα και Ιαπωνία.

Όσον αφορά τη Σοφοκλέους ξεκίνησε με έντονα πτωτικές διαθέσεις, στην πρώτη ώρα συνεδρίαση οι μετοχές με θετικό πρόσημο αποτελούσαν σπάνιο είδος, όμως με τη σταδιακή ανάκαμψη του δείκτη ανέλαβαν σχετικές πρωτοβουλίες οι αγοραστές και μάλιστα αρκετοί τίτλοι τελικά έκλεισαν με αξιοσημείωτα ημερήσια κέρδη.

Τεχνικά θεωρείται σχετικά θετικό το ότι άντεξε η θεωρούμενη ισχυρή στήριξη στις 4.717 μονάδες, με την επόμενη να οριοθετείται στις 4.667. Η πρώτη αντίσταση στις 4.784 και η επόμενη στη ζώνη 4.802-4.810 μονάδων.

Από τις μετοχές του FTSE με αξιοσημείωτα κέρδη μόνο η Intralot, θετικό πρόσημο για Πειραιώς και Coca Cola και αμετάβλητος ο τίτλος της Αγροτικής.

Αντίθετα, απώλειες μεγαλύτερες των δύο ποσοστιαίων μονάδων για ΔΕΗ και Ελληνικά Πετρέλαια, αξιοσημείωτες απώλειες για Cosmote, Folli-Follie, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Εθνική Τράπεζα, ενώ και όλες οι υπόλοιπες μετοχές του 20άρη έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο αλλά με σαφώς μικρότερες απώλειες από αυτές που κατέγραφαν ενδοσυνεδριακά.

Ο Γενικός Δείκτης, όπως προαναφέρθηκε, ξεκίνησε με έντονα πτωτικές διαθέσεις, βρέθηκε γρήγορα στο χαμηλό ημέρας των 4.717,97 μονάδων, όμως από εκεί και πέρα παρουσίασε σταθερή πλαγιοανοδική κίνηση, αναρριχήθηκε μέχρι τις 4.784,53 και έκλεισε στις 4.777,21 μονάδες, με απώλειες 0,59%, ενώ ο τζίρος εκτοξεύτηκε στα 758 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 397,6 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές, κυρίως λόγω του πακέτου 26% του Ηρακλή που πέρασε από την Εθνική Τράπεζα στη Lafarge.

Πτωτική συνεδρίαση και στην αγορά παραγώγων, με κυριότερα χαρακτηριστικά την αύξηση των συναλλαγών και τα ΣΜΕ υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφουν απώλειες μικρότερες από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα το σχετικό περιορισμό των υποτιμήσεων.

Τηρουμένων των αναλογιών θα μπορούσε να χαρακτηριστεί έως θετική η τελική εικόνα με 110 ανοδικές μετοχές έναντι 141 πτωτικών, ενώ ακόμα εξαιρετικότερο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι 13 τίτλοι κατέγραψαν κέρδη από 7% έως 20%, ένδειξη ότι η κυλιόμενη ρευστότητα ίσως μεταφέρεται σε χαμηλότερα στρώματα του ταμπλό, αναζητώντας ”επενδυτικές ευκαιρίες”.

Όσον αφορά τους θετικούς ημερήσιους πρωταγωνιστές, άλλη μία ανοδική συνεδρίαση για Γκάλη και ΙΜΑΚΟ, στο ανώτατο όριο ανόδου ο Λυμπέρης με φήμες και εδώ για εφοπλιστικό ενδιαφέρον, κάτι που έδωσε γενικότερη κινητικότητα στους περισσότερους τίτλους του εκδοτικού κλάδου, συνέχισε ανοδικά η Creta Farm, όπως και η Βαλκάν.

Συνεχίζονται οι τοποθετήσεις στην Elmec Sport, αυξανόμενο αγοραστικό ενδιαφέρον για την ΚΡΙ-ΚΡΙ, αύξησε συναλλαγές και κέρδη η Άλφα Γκρίσιν εν μέσω εκτιμήσεων για εντυπωσιακό πρώτο τρίμηνο και ίσως εντυπωσιακότερο δεύτερο μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Πολωνία.

Τέλος, εντυπωσίασε και τους πλέον δύσπιστους ο Σφακιανάκης στην παρουσίαση της εταιρίας σε ξένους θεσμικούς, ενώ τουλάχιστον αξιοπρόσεκτη συμπεριφορά και τεχνική εικόνα επιδεικνύει ο τίτλος του Κυριακούλη αλλά και της Marfin Popular Bank από τον τραπεζικό κλάδο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v