Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ημέρα Alpha Bank σήμερα στη Σοφοκλέους

Με την προϋπόθεση πως οι ευρωπαϊκές αγορές θα ακολουθήσουν την προσπάθεια αντίδρασης της Νέας Υόρκης, η Σοφοκλέους πολύ δύσκολα θα μείνει... εκτός παιδιάς. Ημέρα Alpha Bank η σημερινή, με κέρδη από την πώληση της συμμετοχής της στην ΑΓΕΤ η Εθνική, με την Aegean Airlines να... απογειώνεται για το Χ.Α. και με αρκετές μικρής ή μεγαλύτερης σημασίας επιχειρηματικές κινήσεις να συντηρούν κυρίως το βραχυπρόθεσμο ενδιαφέρον των ενεργών παικτών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Σώθηκε η παρτίδα αργά χθες το βράδυ στη Νέα Υόρκη, ”ανασαίνουν” οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες και τα συμβόλαια του Dax στη Φρανκφούρτη παραπέμπουν σε ανοδικό ”άνοιγμα”.

Στη Σοφοκλέους η χθεσινή υποχώρηση μέχρι την περιοχή των 4.717 μονάδων, κυρίως όμως η εν συνεχεία αντίδραση κατά περίπου 60 μονάδες και το καλό ”πλασάρισμα” συγκεκριμένων αγοραστών σε τραπεζικές μετοχές (Εθνική, Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς) φαίνεται πως διασκέδασε τις αρχικά αρνητικές εντυπώσεις.

Είναι ξεκάθαρο όμως πως η Σοφοκλέους είναι απόλυτα εξαρτώμενη από το κλίμα που επικρατεί στα ξένα χρηματιστήρια. Συσχέτιση που δικαιολογεί και θα δικαιολογεί ανοδικές αντιδράσεις (άλλοτε επιθετικότερες και άλλοτε ηπιότερες σε σύγκριση με τις ξένες αγορές), κυρίως όμως τις εκάστοτε διορθώσεις.

Ωστόσο οι ειδήσεις, οι εξελίξεις σε πολλά επιχειρηματικά μέτωπα, οι προσδοκίες για τα αποτελέσματα τριμήνου, η συγκυρία, η ενεργότερη εμπλοκή εφοπλιστικών κεφαλαίων, η ”δίψα” αρκετών ξένων διαχειριστών χαρτοφυλακίων αντασφάλισης για υπεραξίες, συντηρούν το κλίμα στη Σοφοκλέους.

Και αν χθες ”χάθηκε” ο στόχος των 4.800 μονάδων, είναι σημαντικό πως ”σώθηκαν” στηρίξεις και τεχνικά χαρακτηριστικά βασικών δεικτών και μετοχών.

Τεχνικής μορφής χαρακτηριστικά αναφέρονται στο χθεσινό σχόλιο του Α. Αναγνωστόπουλου, εργαλεία χρήσιμα για όποιον παρακολουθεί βραχυπρόθεσμα την αγορά μας.

Εκ των πραγμάτων η σημερινή συνεδρίαση ανήκει σε μεγάλο βαθμό στον όμιλο της Alpha Bank. Από το Βουκουρέστι η διοίκηση του ομίλου παρουσιάζει το νέο επιχειρηματικό της σχέδιο μέχρι το 2010 και είναι εμφανής η πρόθεση της επανάκτησης μέρους των χαμένων, και σε επίπεδο αποτίμησης.

Ο όμιλος της Εθνικής, πουλώντας τη συμμετοχή που είχε στην ΑΓΕΤ Ηρακλής στη Lafarge, μπορεί να προσβλέπει σε κέρδη της τάξης των 110-120 εκατ. ευρώ.

Φιλόδοξη εμφανίζεται και η διοίκηση της ΑΤΕbank, με υψηλούς στόχους και προσδοκίες. Μένει να επιβεβαιωθεί η στόχευση για ετήσια αύξηση των κερδών κατά 25% έως το 2009.

Από την άλλη, μια εισαγωγή ενός μεγάλου επιχειρηματικού σχήματος όπως είναι η Aegean Airlines μπορεί να δημιουργήσει για επιμέρους μετοχές και δείκτες τάση και δυναμική. Καταρχήν για την εισηγμένη της Autohellas, αλλά και εταιρίες που έμμεσα θα μπορούσαν να ”συνυπολογιστούν” στον ευρύτερο κλάδο μεταφορών.

Η απόβαση των εφοπλιστών στα ΜΜΕ προφανώς και δεν είναι καινούργια. Έχει ξεκινήσει με την είσοδο της Γιάννας Αγγελοπούλου στον Ελεύθερο Τύπο (με σχεδιασμό να επεκταθεί δικτυακά αλλά και ραδιοφωνικά) και συνεχίζεται με την ενεργότερη συμμετοχή των Βίκτορα Ρέστη, Νικόλαου Πατέρα.

Το αν θα ακολουθήσουν και άλλοι από τον ευρύτερο χώρο μένει να φανεί στη συνέχεια.

Θα πρέπει πάντως να προσεχθεί το γεγονός πως χθες στην ψήφιση σχετικού νομοσχεδίου για ”κινητές αξίες” στη Βουλή περιλαμβανόταν σχετική απλοποίηση προηγούμενης διάταξης του ΠΑΣΟΚ που αφορούσε στην είσοδο στο Χ.Α. εταιριών ποντοπόρου ναυτιλίας, ορίζοντας συγκεκριμένες προϋποθέσεις χωρητικότητας, σύνθεσης πληρώματος, παλαιότητας πλοίου και ναυλολογίου.

Στην περίπτωση που τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αντιδράσουν σήμερα ανοδικά, ανάλογη διάθεση είναι εμφανές πως υπάρχει και στη Σοφοκλέους. Τόσο γι’ αυτούς που τοποθετούνται επενδυτικά, όσο και γι’ αυτούς που κυνηγούν το βραχυπρόθεσμο κέρδος.

Από αυτή την άποψη ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι θετικές εκτιμήσεις της διοίκησης του Σφακιανάκη, οι συζητήσεις που φέρεται να πραγματοποιεί ο όμιλος Άλμα-Ατέρμων με γνωστό ξένο όμιλο, η δημιουργία θυγατρικής από την Kleemann, οι τελευταίες εξελίξεις στην Elmec, η μέχρι πρότινος... υποτιμημένη (από τους επενδυτές) ΑΝΕΚ, η βελτίωση της αποτίμησης της Creta Farm, οι προσδοκίες που καλλιεργούνται για τον Αστέρα και αρκετές ακόμη περιπτώσεις από τη μεσαία και χαμηλότερη αποτίμηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v