Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Παρασκευής

Η απόκτηση από τη Lafarge ποσοστού 26% που κατείχε η ΕΤΕ στην ΑΓΕΤ Ηρακλής, η απόσυρση του ενδιαφέροντος της Telekom Austria για τον ΟΤΕ, τα σχέδια του κ. Τ. Αθανασόπουλου για έξοδο της ΔΕΗ από την κρίση και οι εξελίξεις στον ΣΜΕΧΑ είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα, Παρασκευή.

Ο Τύπος της Παρασκευής
Η απόκτηση από τη Lafarge ποσοστού 26% που κατείχε η ΕΤΕ στην ΑΓΕΤ Ηρακλής, η απόσυρση του ενδιαφέροντος της Telekom Austria για τον ΟΤΕ, τα σχέδια του κ. Τ. Αθανασόπουλου για έξοδο της ΔΕΗ από την κρίση και οι εξελίξεις στον ΣΜΕΧΑ είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα, Παρασκευή.

Ηρακλής: Στα χέρια του γαλλικού ομίλου της Lafarge περνάει το 78,7% της ΑΓΕΤ Ηρακλής, ύστερα από συμφωνία με την Εθνική Τράπεζα. Η συμφωνία προβλέπει την πώληση στον γαλλικό όμιλο του 26% του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΓΕΤ Ηρακλής, έναντι τιμήματος 321,6 εκατ. ευρώ (18,5 εκατ. μετοχές έναντι 17,4 ευρώ κάθε μία). Η διοίκηση της Lafarge δεν προτίθεται να προχωρήσει σε πρόταση δημόσιας προσφοράς προς τους υπόλοιπους μετόχους για την αγορά του εναπομείναντος 21,3% του μετοχικού κεφαλαίου.

S&B Βιομηχανικά Ορυκτά: Η Κομισιόν ενέκρινε χθες το σχέδιο εξαγοράς από την S&B Βιομηχανικά Ορυκτά του 50% των μετοχών της ολλανδικής CEBO που ανήκουν επί του παρόντος στη Cimentouw. Το υπόλοιπο των μετοχών της CEBO παραμένει ιδιοκτησία της αμερικανικής Halliburton. Η τελική τιμή εξαγοράς διαμορφώνεται στα 26,1 εκατ. ευρώ.

ΟΤΕ: Απέσυρε τελικώς το ενδιαφέρον της για συμμετοχή στην εξαγορά μεριδίου του ΟΤΕ η Telekom Austria. Ο διευθύνων σύμβουλός της δήλωσε ότι ”στην παρούσα φάση φαίνεται ότι πωλείται ένα μειοψηφικό μερίδιο χωρίς τον έλεγχο του management”.

Marfin-Κύπρου: Με αιχμηρές δηλώσεις του προς το Reuters ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου εξήγησε γιατί θεωρούν την πρόταση από τη Marfin να συγχωνεύσουν οι δύο τράπεζες τις διεθνείς τους δραστηριότητες και να παραμείνουν ανταγωνιστές στην Κύπρου, πρόταση ”αδιανόητη και μη αποδοτική”, γράφει η ”Καθημερινή”. Ο κ. Χ. Σταυράκη δήλωσε: ”Η πρόταση αυτή δεν ενέχει καμιά προστιθέμενη αξία για τους μετόχους, το προσωπικό και τους πελάτες μας. Δεν υπάρχει καμιά απολύτως συμβατότητα στην επιχειρηματική νοοτροπία και κουλτούρα των δύο τραπεζών. Η Τράπεζα Κύπρου είναι συντηρητική, παραδοσιακή, ανήκει κυρίως σε Κυπρίους και διοικείται με συνεπή στρατηγική, η οποία προσδίδει ανάπτυξη στους μετόχους μέσα από επαναλαμβανόμενα τραπεζικά κέρδη. Δεν πιστεύουμε ότι η στρατηγική της Marfin είναι παρόμοια”.

ΔΕΗ: ”Τα προβλήματα δεν λύνονται με αυξήσεις τιμολογίων εάν δεν αντιμετωπίσεις όλους εκείνους τους παράγοντες που οδηγούν σε αύξηση δαπανών”, επισήμανε ο πρόεδρος της ΔΕΗ, κ. Τάκης Αθανασόπουλος. Ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον της Επιχείρησης και παρουσίασε τη στρατηγική εξόδου της από την κρίση που στηρίζεται σε τέσσερις στόχους: Αλλαγή ρυθμιστικού πλαισίου στην κατεύθυνση δίκαιης τιμολόγησης της ΔΕΗ, μείωση των δαπανών και βελτίωση της αποδοτικότητας, στρατηγική παραγωγής που θα στηριχτεί στα νέα δεδομένα για την ίδια και την αγορά και νέες πηγές ενέργειας.

Aegean: Το Δ.Σ. του Χ.Α. ενέκρινε την εισαγωγή των μετοχών της Aegean στην κατηγορία της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Cosmote: Στα 2 εκατομμύρια ανέρχεται πλέον η συνδρομητική βάση της θυγατρικής της Cosmote στη Ρουμανία, με την εταιρία να έχει προσελκύσει ένα εκατομμύριο νέους πελάτες κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων μηνών.

Alpha Bank: Σήμερα παρουσιάζεται στο Βουκουρέστι το νέο επιχειρησιακό σχέδιο της τράπεζας για την περίοδο 2007 - 2010. Στόχος είναι να προσελκύσει νέα επενδυτικά κεφάλαια και ταυτόχρονα να κλείσει τη διευρυνόμενη ψαλίδα στις κεφαλαιοποιήσεις με την Eurobank, γράφει η εφημερίδα ”Χρηματιστήριο”.

Eurobank: Εκτός του ταμπλό του χρηματιστηρίου της Σόφιας βρίσκεται από τις 18/4 ο τίτλος της DZI Bank, θυγατρικής του ομίλου EFG Eurobank στη Βουλγαρία, αναφέρει η ”Ημερησία”.

ΣΜΕΧΑ: Κορυφώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο blocks του ΣΜΕΧΑ, καθώς χθες παραιτήθηκε από το Δ.Σ. και ο κ. Χ. Δαβερώνας, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή το Δ.Σ. του ΣΜΕΧΑ να αριθμεί 5 μέλη. Ο ΣΜΕΧΑ απευθύνει ανοιχτή επιστολή προς τα παραιτηθέντα μέλη, κ. Ν. Παντελάκη και Χ. Δαβερώνα, καλώντας τους να επανέλθουν στις θέσεις τους. Εν τω μεταξύ, ο κ. Α. Μωραϊτάκης παραιτήθηκε από την ΕΧΑΕ, στο πλαίσιο διαμαρτυρίας του για την τιμολόγηση χρήσης δικτύου χρηματιστηριακών συναλλαγών στο νέο κτίριο. Τη θέση του στην ΕΧΑΕ έχει προταθεί να αναλάβει ο νυν γενικός γραμματέας, κ. Πουλαρίκας.

Σοφοκλέους: Αν και πέρασε μόλις ενάμισης μήνας από το ξέσπασμα του ”κινέζικου συνδρόμου”, στη Σοφοκλέους είναι σαν να μη θυμάται κανείς τίποτε, αναφέρει η εφημερίδα ”Μέτοχος” στο κεντρικό της άρθρο με τίτλο ”Φορτσάρει για τις 5.000!”. Σύμφωνα με τον άρθρο, κίνδυνοι στις χρηματιστηριακές αγορές υπάρχουν πάντοτε και οι αστάθμητοι παράγοντες αποτελούν μέρος της χρηματιστηριακής πραγματικότητας. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, λίγο πριν από το πεδίο των 5.000 μονάδων ο Γενικός Δείκτης θα δώσει τη δική του μάχη και τώρα φορτσάρει για να την κερδίσει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v