Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

AΓΕΤ Ηρακλής: Ένα ντιλ με δύο κερδισμένους

Η εξαγορά του μειοψηφικού ποσοστού που κατείχε η Εθνική Τράπεζα στην ΑΓΕΤ Ηρακλής από τον γαλλικό όμιλο Lafarge με τη διαμεσολάβηση της Morgan Stanley με μια πρώτη ματιά φαίνεται να συμφέρει πρωτίστως το ένα από τα δύο μέρη. Υπάρχουν όμως ορισμένες άγνωστες πτυχές που δείχνουν ότι συμφέρει και την άλλη πλευρά.

AΓΕΤ Ηρακλής: Ένα ντιλ με δύο κερδισμένους
H πώληση του 26% της τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ Ηρακλής από την Εθνική Τράπεζα στον γαλλικό όμιλο Lafarge αντί 321 εκατ. ευρώ αιφνιδίασε ίσως κάπως για τη χρονική στιγμή κατά την οποία έκλεισε αλλά δεν εξέπληξε.

Η πρόθεση της Εθνικής Τράπεζας να πουλήσει τις συμμετοχές που κατείχε σε εταιρίες οι οποίες δεν σχετίζονται με τις κύριες τραπεζικές δραστηριότητές της είχε διατυπωθεί επανειλημμένως.

Τελευταία φορά που διατυπώθηκε επισήμως προς την επενδυτική κοινότητα ήταν κατά την παρουσίαση του επιχειρησιακού σχεδίου της Εθνικής Τράπεζας για την περίοδο 2007-2009 στο Λονδίνο.

Δεν είναι μυστικό ότι η Εθνική είχε κάνει προσπάθειες στο παρελθόν για να πουλήσει τη συμμετοχή της στην ΑΓΕΤ Ηρακλής, χωρίς όμως επιτυχία.

Επομένως, η πώληση της συμμετοχής στην τιμή των 17,4 ευρώ ανά μετοχή, που είναι σχεδόν διπλάσια της περσινής, την αφήνει ευχαριστημένη.

Αποκτά επιπρόσθετη ρευστότητα της τάξης των 321,6 εκατ. ευρώ και καταγράφει σημαντικές υπεραξίες που θα ενισχύσουν τα κέρδη της.

Επιπλέον, πουλά τη συμμετοχή της σ’ έναν μεγάλο όμιλο του κλάδου και όχι σε θεσμικούς επενδυτές ή σε εταιρία μικρότερου βεληνεκούς και αδιευκρίνιστων προθέσεων.

Δεν είναι όμως εξίσου ξεκάθαρο για όσους δεν γνωρίζουν γιατί αγόρασε η Lafarge το 26% της ΑΓΕΤ Ηρακλής αφού ήδη την ελέγχει, κατέχοντας το 52,7% του μετοχικού κεφαλαίου.

Μια πρώτη εξήγηση είναι ότι οι Γάλλοι θέλουν να προετοιμάσουν το έδαφος για να βγάλουν την ΑΓΕΤ από το Χρηματιστήριο στο μέλλον και να γεύεται μόνη τους καρπούς των κόπων της.

Μια δεύτερη εξήγηση είναι οι ταμειακές ροές της ΑΓΕΤ Ηρακλής και το υψηλό μέρισμα στο οποίο μπορεί να προσβλέπει.



Δεν είναι όμως οι μοναδικές εξηγήσεις και ίσως δεν είναι οι πιο καλές.

Με βάση τις εκτιμήσεις για λειτουργικά κέρδη (EBITDA) ύψους 170 εκατ. ευρώ το 2007, το τίμημα εξαγοράς αντιστοιχεί σε λόγο αξίας επιχείρησης (ΕV) προς λειτουργικά κέρδη (EBITDA) περίπου 7.

Αν ρίξει κανείς μια ματιά στα ντιλ που έχουν γίνει στον κλάδο της τσιμεντοβιομηχανίας διεθνώς μέχρι στιγμής αυτή τη χρονιά και τα προηγούμενα χρόνια θα διαπιστώσει ότι έγιναν με υψηλότερους πολλαπλασιαστές κερδών (EV/EBITDA).

Eίναι χαρακτηριστικό ότι η εξαγορά της St. Lawrence Cement από τη Holcim στις 26 Φεβρουαρίου έγινε με λόγο EV/EBITDA ίσο με 8,7 και της Florida Rock Industries από τη Vulcan Materials με λόγο 11,2.

Ο λόγος αξίας επιχείρησης προς λειτουργικά κέρδη, που είναι ο σημαντικότερος ίσως για ντιλ στον κλάδο της τσιμεντοβιομηχανίας, διαμορφώθηκε σε 9,2 για την εξαγορά της Rinker Group ltd από τη μεξικανική Cemex τον Οκτώβριο του 2006.

Με άλλα λόγια, η Lafarge αγόρασε το 26% της ΑΓΕΤ από την Εθνική με κάποιο discount που ίσως δικαιολογείται από το γεγονός ότι δεν πλήρωσε premium ελέγχου, αφού κατείχε ήδη το 52,7% της ελληνικής τσιμεντοβιομηχανίας.

Υπήρχε όμως κι άλλος λόγος που ο γαλλικός όμιλος αποφάσισε να αγοράσει το 26% της ΑΓΕΤ Ηρακλής παρά το γεγονός ότι τα περιθώρια κέρδους της τελευταίας στο κομμάτι των εξαγωγών μπορεί να πλησιάσουν το απόλυτο μηδέν.

Όπως αναφέρει έμπειρο στέλεχος του κλάδου, η απόφαση σ’ αυτή την περίπτωση είναι περισσότερο στρατηγική και λιγότερο χρηματοοικονομική.

Προστατεύεις έναν τομέα/εταιρία για να μην πέσει στα χέρια κάποιου ανταγωνιστή σου που θα μπορούσε να εξάγει τσιμέντο σε ”σκοτωμένες” τιμές σε τρίτες αγορές όπου ο δικός σου όμιλος έχει σημαντική παρουσία.

Για όλους αυτούς τους λόγους η συμφωνία Εθνικής – Lafarge για το 26% της ΑΓΕΤ Ηρακλής θα μπορούσε να αποκληθεί ένα ”win-win ντιλ” για τα δύο μέρη.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v