Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Deals και τρίμηνα θα καθορίσουν την τάση

Ενδιαφέρουσες προοιωνίζονται και οι επόμενες συνεδριάσεις για τη Σοφοκλέους, καθώς αναμένεται η ανακοίνωση αποτελεσμάτων τριμήνου καταρχήν από την Alpha Bank, με τη Eurobank και την Πειραιώς να παίρνουν σειρά, ενώ αναμένονται εξελίξεις τόσο στον κλάδο των κατασκευών (ενδεχομένως με επίκεντρο τη Μηχανική), την ακτοπλοΐα (με επίκεντρο την Attica Συμμετοχών), αλλά και στο λιανικό εμπόριο. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

Μια καθ’ όλα ενδιαφέρουσα εβδομάδα ολοκληρώθηκε με την αγορά να επανέρχεται υψηλότερα των 4.800 μονάδων και να διαμορφώνεται ο Γενικός Δείκτης στην περιοχή των 4.845 μονάδων.

Εβδομάδα έντονων συγκινήσεων, υψηλής μεταβλητότητας και ακραίων διακυμάνσεων με κινήσεις… εκφοβισμού από τους γνώστες του παρασκηνίου και αποκόμισης σημαντικών υπεραξιών σε επιμέρους κλάδους ήρθε να επιβεβαιώσει για πολλοστή φορά τον υψηλό βαθμό εξάρτησης του Χ.Α. από το κλίμα που επικρατεί στα ξένα χρηματιστήρια.

Η καταγραφή χαμηλών τιμών προς τις 4.717 μονάδες και υψηλών προς τις 4.860 μονάδες φαίνεται να οριοθετούν ένα εύρος σχετικής ασφάλειας για τις επόμενες συνεδριάσεις, μία περιοχή που κατά την εκτίμηση μερίδας αναλυτών θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τη συνέχεια.

Το γεγονός πως η διαμόρφωση του ASE 20 έφτασε προς τις 2.600 μονάδες δείχνει και την τεχνικότητα με την οποία κινούνται βασικοί δείκτες και μετοχές αλλά και την αδυναμία ουσιαστικής υπέρβασης της συγκεκριμένης περιοχής με μάλλον μέτριο τζίρο.

Ωστόσο, η προηγούμενη εβδομάδα είχε έντονο… κερδοσκοπικό χρώμα, ενδείξεις εσωτερικής πληροφόρησης, παρουσίαση του επιχειρησιακού προγράμματος της Alpha Bank μέχρι το 2010, την… απόβαση ορισμένων εφοπλιστών στον περιοδικό Τύπο (και το ραδιόφωνο), την αναθεώρηση της τιμής μετοχών βασικών επιλογών των ξένων, αλλά και μίας χαμηλού κόστους μόχλευσης.

Μία μόχλευση που τηρουμένων των αναλογιών σημειώνεται από την Εθνική μέχρι τις παρυφές της… περιφέρειας.

Οι ακραίες διακυμάνσεις και η μεταβλητότητα ακόμη και τραπεζικών μετοχών, επιβεβαιώνει την ενεργό παρουσία και δράση αρκετών διαχειριστών hedge funds, οι οποίοι με την δύναμη της ρευστότητάς τους μπορούν να… εκβιάζουν τη διακύμανση μετοχών ακόμη και εταιριών του ASE 20.

Με τον ASE 20 να παραμένει και βραχυπρόθεσμα σε ανοδικό κανάλι, ήταν θέμα χρόνου να ακολουθήσουν με επιθετικότερη διάθεση όσα εγχώρια επενδυτικά σχήματα δραστηριοποιούνται στη μεσαία κυρίως όμως τη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

Η συγκριτική απόδοση βασικών δεικτών και μετοχών, τόσο από τα υψηλά στα τέλη Φεβρουαρίου, όσο και από την αρχή του έτους, δικαιώνουν εκείνους τους παίκτες που επιμένουν στα ”μικρομεσαία”.

Οι επόμενες συνεδριάσεις προοιωνίζονται ενδιαφέρουσες, καθώς αναμένεται η ανακοίνωση αποτελεσμάτων τριμήνου καταρχήν από την Alpha Bank, στη συνέχεια από Eurobank, Πειραιώς αλλά και από αρκετές ακόμη εταιρίες της Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης.

Είναι προφανές πως επιμέρους παράμετροι θα επηρεάζουν την συμπεριφορά μετοχών είτε πρόκειται για τη ΔΕΗ, είτε για ΟΤΕ-Cosmote, χωρίς να υστερούν μετοχές εταιριών χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Τα όσα έγιναν για εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον περιοδικό τύπο είναι ενδεικτικά και της διάθεσης για ”μόχλευση”, κυρίως όμως του ουσιαστικού ενδιαφέροντος εφοπλιστικών κύκλων, θεσμικών επενδυτών και ξένων διαχειριστών.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες εξελίξεις αναμένονται τόσο στον κλάδο των κατασκευών (ενδεχομένως με επίκεντρο τη Μηχανική), την ακτοπλοΐα (με επίκεντρο την Attica Συμμετοχών), αλλά και στο λιανικό εμπόριο.

Μ. Γελ.

---------

Όπως αναφέρει ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ: ”Αναμένουμε μεγαλύτερη κινητικότητα στην περιφέρεια καθώς το τοπίο έως το τέλος Μαΐου φαίνεται να ευνοεί κινήσεις αυξημένου ρίσκου. Αφενός η υψηλή εμπορευσιμότητα που έχουν αποκτήσει οι περισσότεροι τίτλοι, αφετέρου οι επιχειρηματικές εξελίξεις σε παρεμφερείς κλάδους δίνουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης των αποτιμήσεων.

Εφιστούμε ωστόσο την προσοχή σε αμφιβόλου ποιότητας εταιρίες καθώς για άλλη μια φορά η μαζικότητα των κινήσεων δεν συνοδεύεται κατά ανάγκη από ποιότητα στα θεμελιώδη μεγέθη”.

-----Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 4.844,68 μονάδες με εβδομαδιαία κέρδη 0,75%, ο FTSE 20 ενισχύθηκε κατά 0,60%, ο Mid 40 σημείωσε άνοδο 1,26% και ο Small Cap 80 κατέγραψε κέρδη 0,99%.

Σημαντικά κέρδη κατέγραψε ο κλάδος των Προσωπικών & Οικιακών Προϊόντων (4,07%), των Τροφίμων και Ποτών (3,41%), των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (2,56%), των Ασφαλειών (2,43%) και του Εμπορίου (2,03%).

Αντίθετα, απώλειες κατέγραψαν ο κλάδος των Κατασκευών και Υλικών (-1,26%), των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-1,08%) και του Πετρελαίου και Αερίου (-0,84%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα κέρδη είναι: ΙΜΑΚΟ (70,94%), Γκάλης (59,17%), Εκδόσεις Λυμπέρη (33,33%), Εικόνα – Ήχος (28,57%), Vivere (27,03%), Κρέτα Φάρμ (25,81%), Αττικές Εκδόσεις (25,12%), Τεχνικές Εκδόσεις (25%), ΑΝΕΚ (ΠΟ 20,31%) και Τρία Άλφα (18,60%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες απώλειες είναι: Lavipharm (-17,54%), Κατσέλης (-9,73%), Κορρές (-6,94%), Κλωστήρια Ναούσης (-6,25%), Ειδησεοφωνική Ελλάς (-6,15%), Μινωικές Γραμμές (-6,13%), Σιδενόρ (-5,86%), Interfish Ιχθυοκαλλιέργειες (-5,17%), Κέκροψ (-5,08%) και Βαρβαρέσος (-3,80%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v