Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

JP Morgan: Επαναγοράζει το ομόλογο του ΤΕΑΔΥ

Η JP Morgan ανακοίνωσε σήμερα ότι αναλαμβάνει την πρωτοβουλία μιας προσφοράς που στοχεύει στην ακύρωση του δομημένου ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ το οποίο εκδόθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2007 από την Ελληνική Δημοκρατία.

JP Morgan: Επαναγοράζει το ομόλογο του ΤΕΑΔΥ
Η JP Morgan ανακοίνωσε σήμερα ότι αναλαμβάνει την πρωτοβουλία μιας προσφοράς που στοχεύει στην ακύρωση του δομημένου ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ το οποίο εκδόθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2007 από την Ελληνική Δημοκρατία.

Η JP Morgan, ως ανάδοχος, μεταπώλησε το ομόλογο στη Νorth Αsset Μanagement (NAM) σύμφωνα με τους πάγιους κανόνες της αγοράς για τέτοιου είδους συναλλαγές.

Η JP Morgan θα προβεί σε προσφορά επαναγοράς του ομολόγου από τη ΝΑΜ στην ίδια τιμή στην οποία της το πούλησε, δηλαδή στο 92,95% της ονομαστικής του αξίας.

Έπειτα από αυτή την επαναγορά, η JP Morgan προτίθεται να υποβάλει προφορά επιστροφής του ομολόγου στην Ελληνική Δημοκρατία με τους αρχικούς όρους και να ακυρώσει τη σχετική συμφωνία ανταλλαγής επιτοκίων (swap), έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ότι το ελληνικό δημόσιο δεν θα υποστεί κανενός είδους ζημιά από αυτή τη συναλλαγή.

Η JP Morgan ελπίζει ότι όσοι τυχόν συμμετείχαν στις μετέπειτα αγοραπωλησίες του ομολόγου θα θελήσουν να προβούν σε ανάλογες πράξεις επαναγοράς με όσους συναλλάχθηκαν. Εφόσον αυτό συμβεί, η JP Morgan πιστεύει ότι οι σημερινοί κάτοχοι του ομολόγου, που όπως κατέστη γνωστό αφορούν και σε ασφαλιστικά ταμεία, θα εισπράξουν τα χρήματά τους στο ακέραιο, δηλαδή στην τιμή που το αγόρασαν.

Η JP Morgan διαβεβαιώνει επίσης ότι το έσοδο που αποκόμισε από τη συναλλαγή του ελληνικού δομημένου ομολόγου ήταν εναρμονισμένο με τα ισχύοντα στην αγορά για τέτοιου είδους συναλλαγές.

Εκπρόσωπος της JP Morgan αναφέρει: ”Η επιθυμία μας σε όλη αυτή τη διαδικασία ήταν να πράξουμε το σωστό για τον πελάτη μας, την Ελληνική Δημοκρατία. Το ομόλογο για το οποίο είμαστε ανάδοχοι αποτελεί τυποποιημένη πρακτική πολλών εκδοτών συμπεριλαμβανομένων και κυβερνήσεων κρατών-μελών της Ε.Ε., προκειμένου να δανείζονται με ευνοϊκούς όρους. Άλλωστε το ελληνικό κράτος έχει εκδώσει πάνω από 50 ομόλογα τέτοιου είδους από το 1999. Πιστεύουμε ωστόσο, με δεδομένα τα ερωτηματικά που προέκυψαν για το τι έχει συμβεί με το ομόλογο μετά την αγορά του από τη ΝΑΜ, ότι η πρότασή μας για επαναγορά του ομολόγου και τερματισμού του swap θα διευκολύνει να βρεθεί η καλύτερη κατάληξη για όλους σε όσους αυτό αφορά”.

---Τι απαντά η κυβέρνηση

”Θα εξετάσουμε όλες τις παραμέτρους της πρότασης JP Morgan, με κριτήριο την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών που έχουν ενδεχομένως προκύψει για τα Ταμεία”, δήλωσε πριν από λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσσόπουλος.

Το υπουργείο Οικονομίας παραπέμπει σε αυτή τη δήλωση και δεν προτίθεται τουλάχιστον έως τώρα να εκδώσει σχετική ανακοίνωση.

Ερωτηθείς σχετικά πριν από λίγο ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, στο περιθώριο του άτυπου Eurogroup που πραγματοποιείται στο Βερολίνο, παρέπεμψε στη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, δηλώνοντας: ”Η κυβέρνηση θα εξετάσει με πάρα πολλή σοβαρότητα αυτή την πρόταση και με κριτήριο την πλήρη αποζημίωση των Ταμείων που τυχόν έχουν θιγεί από τις αγορές που έκαναν αυτού του συγκεκριμένου ομολόγου”.

ΣΜΕΧΑ: Δικαιώθηκε η πολιτική μας

”Η απαίτηση της Κυβέρνησης και των Ασφαλιστικών Ταμείων για επιστροφή των χρημάτων και η σημερινή απόφαση της JP Morgan να επιστρέψει το ποσό των 280 εκ. ευρώ μέσω προσφοράς που θα στοχεύει στην ακύρωση του δομημένου ομολόγου δικαιώνει την πολιτική του ΣΜΕΧΑ”, όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος σε σχετική ανακοίνωση.

Όπως επισημαίνει, ”πρώτος ο ΣΜΕΧΑ τόσο στην Συνέντευξη Τύπου της 19/3 όσο και γραπτά σε άλλες ευκαιρίες πρότεινε τη λύση αυτή”.

--- Πως σχολιάζουν ΠΑΣΟΚ - ΓΣΕΕ

”Σήμερα έσπασε το απόστημα του σκανδάλου. Είναι φανερό ότι οι εμπλεκόμενοι στην απάτη βρίσκονται σε πανικό. Η JP Morgan με την ανακοίνωση της αποκαλύπτει το ρόλο του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης στην εξαπάτηση των Ταμείων”, δήλωσε η υπεύθυνη Οικονομίας και Οικονομικών του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Βάσω Παπανδρέου.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, δήλωσε ότι ”η πρόταση της J.P. Morgan πιστοποιεί με τον καλύτερο τρόπο την ορθότητα της πρότασης της ΓΣΕΕ και τη δυνατότητα τα ομόλογα αυτά υψηλού ρίσκου να αντικατασταθούν από το κράτος με ομόλογα σταθερής και εγγυημένης απόδοσης που θα εξασφαλίζουν την αξία των αποθεματικών όλων των ασφαλιστικών ταμείων.

Η J.P. Morgan για τους λόγους που μπορεί κάποιος να ερμηνεύσει, είτε για τη δημόσια εικόνα της, είτε για το φόβο της δικαστικής διερεύνησης που θα κινηθούμε εμείς, καθώς και οι άλλοι φορείς, κάνει αυτήν την κίνηση εντυπωσιασμού”.

--- Κοινή ανακοίνωση Υπουργείων Οικονομίας-Αμυνας

”Σε απάντηση δημοσιευμάτων σχετικά με την έκδοση του δομημένου ομολόγου για τη χρηματοδότηση εξοπλιστικών δαπανών, θα πρέπει να επισημάνουμε τα εξής: Για τη χρηματοδότηση ανειλημμένων συμβατικών υποχρεώσεων Εξοπλιστικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας απαιτήθηκε το Α΄ τρίμηνο του 2007 ποσό ύψους 473.000.000 ευρώ.

Μέρος αυτού του ποσού καλύφθηκε με το ομόλογο των 280.000.000 ευρώ που εκδόθηκε στις 22/2/2007. Όλη η διαδικασία έκδοσης του ομολόγου, μετά την κοινή απόφαση των Υπουργείων Οικονομίας και Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας, έγινε απόλυτα νόμιμα και δεν αμφισβητείται από κανέναν. Σύμφωνα δε με την κείμενη Νομοθεσία αρμόδιο για τη διαπραγμάτευση και την υπογραφή συμβάσεων δανείων και ομολόγων είναι μόνο το Υπουργείο Οικονομικών.

Αυτή είναι η συνήθης - απόλυτα σύμφωνη με τις κείμενες διατάξεις - πρακτική, ακολουθείται επί σειρά ετών και διασφαλίζει τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v