Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση στον Δείκτη, ισορροπία στο ταμπλό

Πτωτικά όσον αφορά στον Δείκτη, ισορροπημένα όσον αφορά στη γενικότερη εικόνα του ταμπλό και με σαφή μείωση της μικτής αξίας συναλλαγών ξεκίνησε η νέα εβδομάδα. Ακόμα και σε περίπτωση συσσώρευσης (εάν δεν υπάρξουν εισαγόμενες αρνητικές εκπλήξεις), η κυλιόμενη ρευστότητα θα συνεχίσει να αναζητά συγκριτικά φθηνούς τίτλους ή κυοφορούμενα επιχειρηματικά deals.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Πτωτικά όσον αφορά στον Γενικό Δείκτη, ισορροπημένα όσον αφορά στη γενικότερη εικόνα του ταμπλό και με σημαντική μείωση της μικτής και καθαρής αξίας συναλλαγών κινήθηκε η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, εν μέσω μάλλον ουδέτερου διεθνούς κλίματος.

Ήταν μία συνεδρίαση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μικτής εικόνας όσον αφορά την υψηλή κεφαλαιοποίηση και σχετικά διευρυμένου ενδιαφέροντος στη μικρότερη κεφαλαιοποίηση όπου εντοπίζονται και οι περισσότεροι θετικοί ημερήσιοι πρωταγωνιστές.

Οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου εκτιμούν ότι όσο υπάρχουν επιχειρηματικές συμφωνίες ή φήμες για κυοφορούμενα deals, το ενδιαφέρον θα παραμένει ζωντανό ακόμα και αν για κάποιες συνεδριάσεις λείψουν οι σημαντικές βοήθειες από τους θεωρούμενους δεικτοβαρείς τίτλους. Κάτι που ουσιαστικά, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, συνέβη και σήμερα.

Έτσι, από τις μετοχές του FTSE με απώλειες μεγαλύτερες των τριών ποσοστιαίων μονάδων και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας η Cosmote, αξιοσημείωτες απώλειες που συνδυάστηκαν επίσης με κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας ή κοντά σε αυτό για Αγροτική, Εθνική, Κύπρου, Βιοχάλκο, Coca Cola, Ελληνικά Πετρέλαια, Ελληνική Τεχνοδομική και Motor Oil, ενώ με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν Eurobank, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και Τιτάνας.

Αντίθετα, αξιοσημείωτα κέρδη για ΔΕΗ, Intralot, Εμπορική και Folli Follie και θετική μεταβολή για Alpha Bank, Πειραιώς, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

Ο Γενικός Δείκτης, αν και ξεκίνησε ανοδικά, σχετικά γρήγορα επέστρεψε σε κίνηση πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος, όμως μετά τις 15:31 ακολούθησε πλαγιοκαθοδική κίνηση μέχρι τις 4.815,69 μονάδες, αντίδραση μέχρι τις 4.827,32, για να έρθουν οι δημοπρασίες και να τον κλείσουν στις 4.818,12 μονάδες, με απώλειες 0,55%, ενώ ο τζίρος σαφέστατα συρρικνωμένος έφτασε τα 274 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 10,6 αφορούσαν σε προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Πτωτική συνεδρίαση και στην αγορά παραγώγων, με κυριότερο χαρακτηριστικό τη σημαντική μείωση των συναλλαγών και τους εμπλεκομένους να ακολουθούν ουσιαστικά την υποκείμενη, διατηρώντας τις υποτιμήσεις στα ΣΜΕ υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Περίπου μοιρασμένη η τελική εικόνα με 127 ανοδικές μετοχές έναντι 122 πτωτικών, παρά ταύτα δεν έλειψαν οι τίτλοι με σημαντικές ανοδικές διαθέσεις, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα 12 από αυτούς να καταγράψουν κέρδη από 5% έως 20%.

Όσον αφορά στις επιμέρους μετοχές, μία ακόμα εντυπωσιακά ανοδική κίνηση για την ΙΜΑΚΟ, με ανοδικές διαθέσεις από την αρχή της συνεδρίασης και σημαντικά ημερήσια κέρδη η Altec, σε παράλληλη ανοδική κίνηση Info-Quest και Unisystems, όπως και ΑΤΤΙΚΑΤ και Παρνασσός, κινητικότητα που συνοδεύτηκε από σημαντικά ημερήσια κέρδη για Ιμπέριο, ΕΒΖ, Καράτζη, Βιοκαρπέτ, αγοραστικό ενδιαφέρον προς το τέλος της συνεδρίασης για Βαλκάν και Μηχανική, ακόμα υψηλότερα η Κρέτα Φαρμ, ενώ τουλάχιστον εντυπωσιακή κρίνεται η διαγραμματική απεικόνιση του Σφακιανάκη.

Επίσης, αξιοπρόσεκτη εικόνα για Σάνυο, ΕΛΒΕ, Interfish, Σελόντα, Ελγέκα, Μινωικές Γραμμές και ΝΕΛ.

Συμπερασματικά, η σημερινή συνεδρίαση έδειξε ότι ακόμα και σε περίπτωση μικρής περιόδου συσσώρευσης, η κυλιόμενη ρευστότητα θα συνεχίσει να αναζητά συγκριτικά φθηνές μετοχές ή τίτλους εταιριών που υπόσχονται κυοφορούμενα deals, κάτι που αναμένεται να διατηρήσει ζωντανό το ενδιαφέρον για ένα σημαντικό κομμάτι του ταμπλό, ενώ όσον αφορά στις διεθνείς αγορές, πολλά αναμένεται να παιχτούν εάν ο Dow Jones εξασφαλίσει κλείσιμο υψηλότερα του ψυχολογικού ορίου των 13.000 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v