Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τεχνικής μορφής τα εμπόδια στην άνοδο

Δεν φαίνεται να ανησυχούν οι γνώστες της αγοράς από την τεχνικής μορφής διόρθωση των τελευταίων δύο ημερών. Πιθανή η υπεραπόδοση μετοχών από τη δεύτερη ταχύτητα του FTSE 20, με μερίδα των ενεργών παικτών να στρέφεται προς συγκεκριμένες μετοχές εταιριών μεσαίας - χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης. Οικονομικά στοιχεία και προοπτικές προτιμούν οι ”μεσοπρόθεσμοι”.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η απόλυτα ελεγχόμενη από τεχνικής πλευράς κίνηση βασικών δεικτών και μετοχών στις προηγούμενες δύο συνεδριάσεις δημιουργεί έναν εφησυχασμό σε μεγάλη μερίδα ενεργών παικτών της Σοφοκλέους.

Ούτως ή άλλως η τάση κυρίως των μετοχών του FTSE 20 εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την στάση που τηρούν κάθε φορά οι ξένοι και οι... ξένοι.

Και αυτή την περίοδο το κλίμα από Νέα Υόρκη μέχρι Γερμανία δεν φαίνεται να ”εγκυμονεί” κινδύνους για θεαματική ανατροπή του σκηνικού, τουλάχιστον όπως διαμορφώνεται τις τελευταίες δύο-τρεις εβδομάδες.

Για τον FTSE 20 έχει ιδιαίτερη σημασία πως χθες ”κρατήθηκε” μια σχετικά αξιόπιστη περιοχή στήριξης (2.540 μονάδες), ενώ η ρευστοποίηση θέσεων κυρίως των Εθνικής, Eurobank είναι σαφώς μικρότερης έκτασης απ’ ό,τι οι τοποθετήσεις που είχαν πραγματοποιηθεί στην αρχή της προηγούμενης εβδομάδας.

Σύμφωνα με μερίδα αναλυτών, μετοχές της δεύτερης ταχύτητας του 20άρη (επικεντρώνονται κυρίως στις Αγροτική, Εμπορική) θα μπορούσαν να υπεραποδώσουν βραχυπρόθεσμα.

Αναμφίβολα η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Alpha Bank μεθαύριο Παρασκευή θα μπορούσε βραχυπρόθεσμα να επηρεάσει την τραπεζική μετοχή, που στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις δέχεται πιέσεις.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η χθεσινή αυξημένη εμπορευσιμότητα της μετοχής της ΔΕΗ, κυρίως όμως τα ”πακέτα” (συνολικά 5,4 εκατ. ευρώ) που πραγματοποιήθηκαν στα 18,32 ευρώ.

Υπό προϋποθέσεις η ΔΕΗ μπορεί να προσφέρει μια εναλλακτική επενδυτική πρόταση, βραχυπρόθεσμα.

Με την προϋπόθεση πως η εικόνα των τελευταίων δύο ημερών, δηλαδή του τεχνικού ελέγχου της αγοράς, θα συντηρηθεί και σήμερα, μετοχές εταιριών μεσαίας - χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης θα συνεχίσουν να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Τα όσα ανακοινώθηκαν χθες από τη διοίκηση του ομίλου Μυτιληναίου επιβεβαιώνουν τη σταθερή επιχειρηματική και χρηματιστηριακή ανοδική πορεία των τελευταίων τρεισήμισι και πλέον χρόνων.

Στο μετοχικό κεφάλαιο της Sprider, οι βασικοί μέτοχοι (κ. Θανάσης και Σάββας Χατζηιωάννου) προχώρησαν (23/4) σε ενίσχυση της συμμετοχής τους στο σύνολο των δικαιωμάτων ψήφου και μετοχών της Sprider. Θυγατρική και μητρική της Χατζηιωάννου συγκεντρώνουν ικανό μέρος του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Από τον χώρο των ιχθυοκαλλιεργειών, η κίνηση του Νηρέα ενισχύει ακόμα περισσότερο τα μεγέθη και τη διεθνή παρουσία της ελληνικής εταιρίας. Και εδώ που τα λέμε, δεν είναι δα και μικρό πράγμα να πουλάς... σολομούς στους Νορβηγούς.

Στην ακτοπλοΐα, προσκήνιο, κυρίως όμως παρασκήνιο, είναι λίγο ως πολύ γνωστά. Η μετοχή που ωφελείται καταρχήν από τις εξελίξεις (όποιες και αν είναι αυτές) είναι αυτή των Μινωικών Γραμμών, με ισχυρούς επενδυτικούς κύκλους να έχουν τοποθετηθεί στο μετοχικό κεφάλαιο, πέραν των βασικών μετόχων.

Από τις κατασκευές, παράγοντες του κλάδου σημειώνουν το προστιθέμενης αξίας έργο που ανέλαβε ο όμιλος της Αττικάτ, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους για τα επόμενα 45 χρόνια.

Από τον χώρο των... θυγατρικών τραπεζικών ομίλων, ήταν θέμα χρόνου να εντοπιστεί η ΕΒΖ από ενεργούς παίκτες, οι οποίοι παρακολουθούν και τα οικονομικά μεγέθη μιας εταιρίας, κυρίως όμως την προοπτική μετεξέλιξής της στη συνέχεια.

Από τον ευρύτερο χώρο των τροφίμων, ενδέχεται να χρήζει προσοχής η πιστοποίηση που έλαβε η σερραϊκή Κρι-Κρι από την ευρωπαϊκή εταιρία ελέγχων και πιστοποιήσεων. Η δραστήρια αυτή εταιρία της κεντρικής Μακεδονίας κινείται μεθοδικά τα τελευταία δύο-τρία χρόνια ”τσιμπώντας” μερίδια αγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v