Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Tελευταίο σενάριο: Είμαστε κοντά στην κορυφή

Υπάρχουν διάφορες προβλέψεις για την πορεία των μετοχών τους επόμενους μήνες, όμως οι περισσότερες αποφεύγουν να προσδιορίσουν το ακριβές χρονικό σημείο όπου θα κληθούν να επιβεβαιωθούν ή να διαψευστούν. Υπάρχουν όμως κάποιοι που δεν φοβούνται την πρόκληση.

Tελευταίο σενάριο: Είμαστε κοντά στην κορυφή
Από το 2001 μέχρι σήμερα, ένας από τους καλύτερους τρόπους για να βγάλει κανείς καλές αποδόσεις είναι το αποκαλούμενο carry trade στην αγορά συναλλάγματος.

Το carry trade συνίσταται στην πώληση του νομίσματος με το χαμηλότερο επιτόκιο και στη μετατροπή και τοποθέτηση του ποσού που εισπράττεται σε άλλο νόμισμα με υψηλότερο επιτόκιο.

Ο καβαλάρης του αλόγου που ονομάζεται carry trade κερδίζει από τη διαφορά των δύο επιτοκίων, αλλά είναι εκτεθειμένος στον κίνδυνο να ανατιμηθεί το νόμισμα που έχει πουλήσει έναντι αυτού που έχει αγοράσει.

Κίνδυνος εγκλωβισμού δεν υφίσταται καθώς η αγορά είναι ρευστή και ο καβαλάρης μπορεί να ανέβει ή να κατέβει από το άλογο κατά το δοκούν. Ο μόνος κίνδυνος που ελλοχεύει είναι να χάσει κάποια χρήματα σε περίπτωση που η ισοτιμία κινηθεί αντίθετα απ’ ό,τι περιμένει.

Το σύνηθες νόμισμα πώλησης στο carry trade διεθνώς είναι το γεν και γι’ αυτό το ιαπωνικό νόμισμα θεωρείται πηγή ρευστότητας για τις παγκόσμιες αγορές.

Όσοι πόνταραν εναντίον του γεν αγοράζοντας νομίσματα με υψηλότερα επιτόκια, όπως το αυστραλιανό δολάριο, υπολογίζεται ότι έβγαλαν αποδόσεις που ξεπερνούν το 70% από το 2001 μέχρι σήμερα. Οι αποδόσεις θα ήταν πολύ μεγαλύτερες για εκείνους που υιοθετούσαν τη μόχλευση, κοινώς πόνταραν πολλαπλάσια ποσά.

Όμως, ορισμένοι έχουν παρατηρήσει ότι υπάρχει μια θετική σχέση μεταξύ των carry trades και των μετοχών και πιο συγκεκριμένα των αμερικανικών.

Αυτό έχει μια εξήγηση. Όταν οι επενδυτές επιθυμούν να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο στα χαρτοφυλάκιά τους είναι πιο πρόθυμοι σε γενικές γραμμές να αγοράσουν περισσότερες μετοχές και να ”παίξουν” το carry trade για να βγάλουν λεφτά.

Επιπλέον έχει διαπιστωθεί μια θετική συσχέτιση μεταξύ των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) στα Fed Funds και του carry trade και των αμερικανικών χρηματιστηριακών αγορών.

Όσο τα αμερικανικά επιτόκια ανεβαίνουν λόγω υψηλότερων ρυθμών ανάπτυξης και η καμπύλη των επιτοκίων έχει ανοδική κλίση, δηλαδή τα μακροπρόθεσμα επιτόκια είναι μεγαλύτερα από τα βραχυπρόθεσμα, οι μετοχές ανεβαίνουν και τα carry trades ανθούν.

Όταν όμως αυτό δεν συμβαίνει, όπως τον περασμένο Φεβρουάριο, οι μετοχές υποχωρούν και τα carry trades δέχονται πλήγματα.

Για μερικούς απ’ αυτούς που δίνουν σημασία στους κύκλους, τα αμερικανικά επιτόκια θα φτάσουν στην κορυφή στις αρχές Μαΐου και θα αρχίσουν να διολισθαίνουν χαμηλότερα από εκεί και πέρα.

Οι ίδιοι συμφωνούν ότι τα χαμηλότερα επιτόκια θεωρούνται καλός οιωνός για την οικονομία και τις μετοχές γενικότερα. Όμως, στην προκειμένη περίπτωση δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο γιατί αντανακλούν χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης και εταιρικών κερδών, όπως υποστηρίζουν.



Σ’ ένα τέτοιο περιβάλλον χαμηλότερων επιτοκίων και ρυθμού ανάπτυξης, οι τοποθετήσεις σε νομίσματα χωρών με υψηλότερα επιτόκια ενέχουν μεγαλύτερο ρίσκο.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την επιστροφή των κεφαλαίων σε χώρες με χαμηλότερα επιτόκια και μεγαλύτερα πλεονάσματα όπως η Ιαπωνία, σηματοδοτώντας δύσκολες μέρες για όσους ποντάρουν στο carry trade.

Aν οι προβλέψεις τους είναι σωστές, τότε θα δούμε την κορυφή για τα carry trades του τωρινού κύκλου αυτή την εβδομάδα, η υποχώρηση των αμερικανικών επιτοκίων θα ξεκινήσει την επόμενη και οι αμερικανικές μετοχές θα πιάσουν κορυφή μέσα σ’ αυτές τις δύο εβδομάδες.

Ο χρόνος θα δείξει αν έχουν δίκιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη Σοφοκλέους.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v