Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λείπουν οι ειδήσεις για αυτόνομη πορεία

Λόγω έλλειψης σημαντικών επιχειρηματικών ειδήσεων στην υψηλή κεφαλαιοποίηση η εικόνα των μεγάλων διεθνών χρηματιστηρίων συνεχίζει να διαμορφώνει κλίμα και διαθέσεις στη Σοφοκλέους. Μπορεί ο Γενικός Δείκτης να περιόρισε τις ενδοσυνεδριακές του απώλειες και η σχέση ανοδικών - πτωτικών μετοχών να έκλεισε στην καλύτερη δυνατή αναλογία, η κόπωση όμως ήταν εμφανής για τους περισσότερους δεικτοβαρείς τίτλους.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Αν και ο Γενικός Δείκτης μάζεψε μέρος των ενδοσυνεδριακών απωλειών και η σχέση ανοδικών - πτωτικών μετοχών τερμάτισε στην καλύτερη δυνατή αναλογία, η σημερινή συνεδρίαση ήταν μάλλον πτωτικών διαθέσεων, επηρεαζόμενη και από τις απώλειες που έγραφαν από το ξεκίνημά τους τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Μέρα με την ημέρα καθίσταται πλέον πασιφανές ότι η Σοφοκλέους έχει ανάγκη από κάποιες σημαντικές ειδήσεις προκειμένου να απεξαρτηθεί από το διεθνές κλίμα ή τουλάχιστον να δείξει διαθέσεις σχετικής αυτονόμησης και να μην άγεται και φέρεται από την εικόνα των μεγάλων διεθνών χρηματιστηρίων.

Στην παρούσα φάση, οι περισσότεροι δεικτοβαρείς τίτλοι δίνουν εικόνα σχετικής κόπωσης, έστω και αν η ανακυκλούμενη ρευστότητα δημιουργεί κάποιους εναλλασσόμενους πρωταγωνιστές (κατά τη σημερινή συνεδρίαση αυτοί ήταν στον χώρο των τηλεπικοινωνιών), που αποτελούν τροχοπέδη προκειμένου ο Γενικός Δείκτης να μην κινηθεί βίαια χαμηλότερα.

Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, σαφή προβληματισμό δημιούργησε η εικόνα του τραπεζικού ταμπλό, με τον αντίστοιχο δείκτη να καταγράφει απώλειες περίπου διπλάσιες του Γενικού, ενώ ακόμη περισσότερο προβλημάτισε η εικόνα της Alpha Bank (με -2,24%) που οι δημοπρασίες την έστειλαν να κλείσει στο χαμηλό ημέρας, και μάλιστα τρεις μέρες πριν ανακοινώσει τα αποτελέσματα α’ τριμήνου (ανακοινώνονται το πρωί της Παρασκευής 27/4).

Από τις υπόλοιπες μετοχές του FTSE, απώλειες μεγαλύτερες του 2% για Folli Follie, αξιοσημείωτες απώλειες για Βιοχάλκο, Eurobank, αρνητικό πρόσημο για ΔΕΗ, Coca Cola, Ελληνική Τεχνοδομική, Intralot, Motor Oil, ΟΠΑΠ, Πειραιώς, Κύπρου, Εθνική, Αγροτική και αμετάβλητοι οι τίτλοι Εμπορικής και Ελληνικών Πετρελαίων.

Αντίθετα, αξιοσημείωτα κέρδη μόνο για τον τίτλο του ΟΤΕ και απλώς θετικό πρόσημο για Τιτάνα, Cosmote και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις, κατά τη σημερινή ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, έφτασε μάλλον εύκολα μέχρι το χαμηλό ημέρας των 4.766,55 μονάδων, για να δώσει σχετική πλαγιοανοδική κίνηση που τον έφερε να κλείσει στις 4.791,1 μονάδες με απώλειες 0,56% ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 402 εκατ. ευρώ (αρνητικό αυτό για πτωτική συνεδρίαση), από τα οποία τα 32,7 αφορούσαν σε προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Τεχνικά η εικόνα δημιουργεί τα πρώτα ερωτήματα, καθώς ο FTSE ως μόνο θετικό μπορεί να θεωρηθεί ότι κρατήθηκε, ακόμη και στα ενδοσυνεδριακά χαμηλά του, στην εξαιρετικής τεχνικής σημασίας ζώνη στήριξης που οριοθετείται μεταξύ 2.550 και 2.540 μονάδων, καθώς κλείσιμο χαμηλότερο των 2.540 μονάδων για τον εν λόγω δείκτη δίνει minimum πτωτική κίνηση προς τις 2.491 μονάδες.

Αντίθετα, πρώτη αντίσταση στις 2.577 και δεύτερη, σαφώς ισχυρότερη, στις 2.616 μονάδες.

Πτωτική συνεδρίαση και στην αγορά παραγώγων, με τους εκεί εμπλεκομένους όχι μόνο να αυξάνουν τις συναλλαγές, αλλά να δίνουν στα ΣΜΕ υψηλής κεφαλαιοποίησης απώλειες μεγαλύτερες από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των υποτιμήσεων.

Όπως προαναφέρθηκε, στην καλύτερη δυνατή αναλογία βρέθηκε η σχέση ανοδικών (109) - πτωτικών (150) μετοχών ενώ 12 τίτλοι κατέγραψαν κέρδη από 5% έως 19,8%.

Στις πρώτες θέσεις των κερδισμένων και μάλιστα συμπληρώνοντας τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση με ταυτόχρονη αύξηση των συναλλαγών, ο τίτλος της ΕΒΖ, κινητικότητα και σημαντικά ημερήσια κέρδη για την Interfish, τοποθετήσεις από όσους εκτιμούν ότι το 2007 θα είναι μια καλύτερη χρονιά στον Μαΐλλη, με διαθέσεις ανοδικής αφύπνισης ο Μπενρουμπής, αξιοσημείωτα ημερήσια κέρδη για το Πλαίσιο μετά τα ικανοποιητικά αποτελέσματα α’ τριμήνου που ανακοίνωσε, ένα πρώτο σήμα επανατοποθετήσεων στη Rilken, κινητικότητα που συνοδεύτηκε από αξιοσημείωτα κέρδη για τη Σελόντα.

Συνεχίζουν την παράλληλη ανοδική τους κίνηση Άττικατ και Παρνασσός, οπισθοχώρησαν σημαντικά από τα υψηλά ημέρας Ιμάκο και Imperio, συνέχισε ανοδικά η Αλτέκ, αξιοσημείωτες τοποθετήσεις στη ΣΑΤΟ που επιβεβαίωσε τις φήμες για συμφωνία με την αμερικανική πολυεθνική Haworth, ενώ ξαφνικά ανέβασε συναλλαγές και κέρδη ο Παΐρης και αν συνεχίσει έτσι ίσως χρειάζεται προσοχή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v