Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Λουκέτο” στην Τρώυλος από ΕΚ της Κύπρου (upd3)

Την αναστολή λειτουργίας της κυπριακής χρηματιστηριακής εταιρίας Τρώυλος αποφάσισε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Κύπρου, αποστέλλοντας ταυτόχρονα τα στοιχεία της υπόθεσης στο Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας.

”Λουκέτο” στην Τρώυλος από ΕΚ της Κύπρου (upd3)
Την αναστολή λειτουργίας της κυπριακής χρηματιστηριακής εταιρίας Τρώυλος ΚΕΠΕΥ αποφάσισε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Κύπρου, αποστέλλοντας ταυτόχρονα τα στοιχεία της υπόθεσης στο Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας.

Η εταιρία, της οποίας επικεφαλής είναι ο πρώην τραπεζίτης της Γενικής Τράπεζας (επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ) Νίκος Μπερετάνος, φέρεται αναμεμιγμένη σε δύο μεγάλες συναλλαγές δομημένων ομολόγων (ΤΣΠΕΑΘ και ΤΕΑΥΦΕ), ύψους 130 εκατ. ευρώ το καθένα.

Ειδικότερα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Κύπρου ανακοινώνει ότι κατά τη συνεδρία της, ημερομηνίας 23 Απριλίου 2007, αποφάσισε, δυνάμει του άρθρου 16 των περί των Επιχειρήσεων Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών Νόμων, όπως ανακαλέσει ολικώς την άδεια λειτουργίας Κυπριακής Επιχείρησης Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών με αριθμό ΚΕΠΕΥ 056/05 της εταιρείας ”Τρώυλος Κυπριακή Εταιρεία Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών Λτδ” λόγω της μη συμμόρφωσης της με τους περί των Επιχειρήσεων Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών Νόμων.

Περαιτέρω, η Επιτροπή αποφάσισε όπως αποστείλει τα στοιχεία της υπόθεσης στο Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας για να αποφασίσει κατά πόσο συντρέχει περίπτωση ποινικής ευθύνης και δικαιολογείται ποινική δίωξη σε σχέση με ενδεχόμενη παράβαση του Άρθρου 42 του Νόμου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (ψευδείς δηλώσεις και απόκρυψη στοιχείων).

--- Τι απαντά η Τρώυλος

”Σε συνέχεια της ανακοίνωσης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου ημερομηνίας 24 Απριλίου 2007 η Εταιρεία ανακοινώνει τα ακόλουθα:

1. Η Εταιρεία πληροφορήθηκε από την ιστοσελίδα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου την απόφαση για αναστολή της λειτουργίας της.

2. Το περιεχόμενο της απόφασης της Επιτροπής είναι εσφαλμένο και πάσχει νομικά τόσο επί της ουσίας όσο και διαδικαστικά.

3. Η Εταιρεία βρισκόταν για δεκατέσσερις μήνες υπό τον έλεγχο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και ουδέποτε στο διάστημα αυτό κοινοποιήθηκε σ΄ αυτήν οποιαδήποτε παρατηρηθείσα έλλειψη.

4. Η Επιτροπή ουδέποτε κοινοποίησε στην εταιρία πορίσματα ελέγχου και ουδέποτε ανταποκρίθηκε στις επανειλημμένες γραπτές παρακλήσεις της Εταιρείας για συζήτηση των θεμάτων που προέκυπταν από τον έλεγχο. Εδώ και πολλούς μήνες η εταιρία αντιμετωπιζόταν με αδικαιολόγητη καχυποψία η οποία στο τέλος οδήγησε σε αυτή τη λανθασμένη απόφαση.

5. Η Εταιρία παρά την αρνητική εξέλιξη θα επιδιώξει να εξηγήσει τις θέσεις της στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πιστεύοντας ότι αυτή έχει ενεργήσει υπό άγνοια σε σχέση με τα πραγματικά γεγονότα.

6. Η Εταιρεία έχει εμπιστοσύνη στην Κυπριακή Δικαιοσύνη και επιφυλάσσεται κάθε νόμιμου δικαιώματος της”.

Αντιδράσεις από το ΠΑΣΟΚ

Η υπεύθυνη Οικονομίας και Οικονομικών του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Βάσω Παπανδρέου σχετικά με την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της Κύπρου, έκανε την ακόλουθη δήλωση.

”Οι εποπτικές αρχές της Κύπρου αποφάσισαν την αναστολή λειτουργίας της χρηματιστηριακής εταιρείας ”Τρώυλος”, λόγω της ανάμειξής της στην πώληση δύο αμαρτωλών δομημένων ομολόγων σε Ασφαλιστικά Ταμεία.

Το ερώτημα είναι τι κάνουν οι αρμόδιες ελληνικές εποπτικές αρχές, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και ιδιαίτερα η Τράπεζα της Ελλάδος.

Έχουν ελέγξει τις εμπλεκόμενες Τράπεζες Εμπορική, Alpha Bank και Proton Bank; Και αν ναι, τί έχουν βρει; Αν όχι γιατί;”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v