Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σήμα από διεθνείς αγορές για νέα υψηλά

Τα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια έδωσαν σήμα για κάτι καλύτερο και δεν είχε λόγο να μην ακολουθήσει και η Σοφοκλέους σε μια συνεδρίαση διευρυμένου ενδιαφέροντος που κάλυψε σημαντικό τμήμα του ταμπλό. Το βραδινό κλείσιμο της Wall Street αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο για το κατά πόσο το ΧΑ μπορεί να δει άμεσα νέα υψηλά εξαετίας.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Το διεθνές κλίμα παραμένει θετικό και το ΧΑ δεν είχε κανένα λόγο να μην ακολουθήσει και να δώσει μια ικανοποιητική από πλευράς κερδών και κερδισμένων συνεδρίαση, υποσχόμενο ότι αν τα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια συνεχίσουν ανοδικά θα ακολουθήσει και αυτό.

Μάλιστα στην παρούσα φάση δίνεται μια πρώτης τάξεως ευκαιρία (έστω και αν συνεχίζεται η σημαντική έλλειψη εταιρικών ειδήσεων) για το ΧΑ να κινηθεί σε νέα υψηλά, δημιουργώντας τουλάχιστον προβληματισμό αν όχι διαθέση επανατοποθέτησης σε όσους έχουν ρευστοποιήσει τις θέσεις τους περιμένοντας τη διόρθωση, που προς το παρόν οι αγορές αρνούνται να τη δώσουν.

Σε αυτό το τελευταίο, σημαντικό ρόλο θα παίξει το βραδινό κλείσιμο της Wall και ιδιαίτερα αν ο Dow πετύχει να κλείσει υψηλότερα του ψυχολογικού ορίου των 13.000 μονάδων.

Αναφορικά με τα δικά μας η σημερινή συνεδρίαση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί διευρυμένου ενδιαφέροντος αφού η κινητικότητα κάλυψε όλα τα στρώματα του ταμπλό έστω και αν η αναλογία μεταξύ ανοδικών – πτωτικών μετοχών θα μπορούσε να είναι καλύτερη από το 2 προς 1 που τελικά διαμορφώθηκε.

Αυτό που δημιουργεί κάποιο προβληματισμό είναι ότι κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις και στους θετικούς ημερήσιους πρωταγωνιστές αρχίζουν δειλά – δειλά να εμφανίζονται και μετοχές εταιριών που απλά έχουν υστερήσει στην άνοδο αλλά δεν δικαιολογούν καλύτερη μεταχείριση από τα θεμελιώδη τους.

Ο Γ.Δ. κατά τη σημερινή συνεδρίαση κινήθηκε μόνιμα ανοδικά και έκλεισε κοντά στο υψηλό ημέρας και συγκεκριμένα στις 4.836,84 μονάδες με κέρδη 0,95%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 348 εκατ. εκ των οποίων τα 83,5 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές κυρίως λόγω του placement των 1.538.247 μετοχών της Πειραιώς στα 27,1 ευρώ.

Τεχνικά και αναφορικά με τον FT 20 θεωρείται θετικό το κλείσιμο άνω των 2.575 μονάδων με τις επόμενες αντιστάσεις στις 2.616 και 2.650 μονάδες. Αντίθετα σε περίπτωση πτώσης και αν ο εν λόγω δείκτης δεν κρατήσει το όριο των 2.575 δεν μπορεί να αποκλειστεί κίνηση προς τις 2.557 και 2.540 μονάδες.

Από τις μετοχές του FT 20 με κέρδη άνω του 4% η μετοχή της Εμπορικής (τοποθετήσεις από όσους περιμένουν ενδιαφέρουσες ειδήσεις στις 27/04 όταν και θα ανακοινωθεί το business 2007-11), του 2% για Κύπρου, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Folli Follie, αξιοσημείωτα κέρδη για ΟΤΕ, Motor Oil, Cosmote, Αlpha, Eurobank, Εθνική και αμετάβλητη η Αγροτική.

Αντίθετα αξιοσημείωτες απώλειες για το ΤΤ και αρνητικό πρόσημο για Τιτάνα, ΟΠΑΠ, Intralot, ΕΛΤΕΧ και 3Ε.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 163 ανοδικές μετοχές έναντι 83 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι κατέγραψαν κέρδη από 7% έως 19,54%.

Τέλος αναφορικά με τους θετικούς ημερήσιους πρωταγωνιστές στις πρώτες θέσεις των κερδισμένων η ΚΡΕΚΑ, από κοντά Επίλεκτος και Μπουτάρης, σε υψηλά 72 μηνών ο Παρνασσός ακολουθούμενος σε απόσταση από την ΑΤΤΙ-ΚΑΤ, μια ακόμη ανοδική συνεδρίαση για Μεσοχωρίτη, ενώ κινητικότητα που συνοδεύτηκε από αξιοσημείωτα κέρδη καταγράφηκε σε Kego, ΣΩΛΚ, Aλφα Γκρίσιν, Alter, ΙΝΤΕΡΤΕΚ, ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ (μετά τις νέες αναβαθμίσεις στις τιμές – στόχους) και Γενική Τράπεζα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v