Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Tα βαριά χαρτιά ασπίδα στην αβεβαιότητα

Όσο ανεβαίνουν οι αγορές, τόσο αυξάνεται ο αριθμός εκείνων που βλέπουν τη διόρθωση να έρχεται. Όμως, τέτοιες δυσοίωνες προβλέψεις σε μια περίοδο έξαρσης των εξαγορών και συγχωνεύσεων και πλεονάζουσας ρευστότητας είναι παρακινδυνευμένες. Υπάρχει όμως κι άλλη λύση για όσους ανησυχούν.

Tα βαριά χαρτιά ασπίδα στην αβεβαιότητα
Τα περισσότερα hedge funds συνηθίζουν να αντισταθμίζουν τον κίνδυνο (hedging) των μετοχικών χαρτοφυλακίων τους μέσω των παραγώγων και να βγαίνουν καθαροί πωλητές αν μυριστούν την πτώση να έρχεται.

Από την άλλη πλευρά, είθισται να βγάζουν τα hedges και να τρέχουν ανενόχλητα αν αισθανθούν ότι έρχεται άνοδος.

Όσο όμως εύκολο είναι για κάποιο hedge fund να κάνει κάτι τέτοιο, άλλο τόσο δύσκολο είναι για έναν ιδιώτη επενδυτή ή παραδοσιακό θεσμικό χαρτοφυλάκιο.



Αναμφισβήτητα η πρόβλεψη της μελλοντικής πορείας των αγορών είναι παρακινδυνευμένο σπορ.

Υπάρχουν όμως ορισμένες περιπτώσεις που οι πιθανότητες να κινηθεί μια αγορά προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση αυξάνονται. Μία από αυτές είναι ίσως η τωρινή.

Ακόμη και αν κάποιος δεν ασπάζεται την άποψη εκείνων που υποστηρίζουν ότι οι χρηματιστηριακές αγορές βρίσκονται κοντά στη κορυφή τους, προβλέποντας υποχώρηση σε σύντομο χρονικό διάστημα, δεν μπορεί παρά να προβληματίζεται από την απότομη άνοδο μετά την ολιγοήμερη διόρθωσή τους προς τα τέλη του Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου.

Στρατηγικοί αναλυτές, όπως ο κ. Teun Draaisma της Morgan Stanley, εξετάζουν την πορεία των ευρωπαϊκών μετοχών τον τελευταίο μήνα και διαπιστώνουν ότι πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ράλι από το 1980 μέχρι σήμερα.

Δεν είναι ασυνήθιστο σε τέτοιες περιπτώσεις οι αγορές να δίνουν πίσω μερικά από τα κέρδη τους.

Όμως, διάφοροι παράγοντες που επηρεάζουν την πορεία των μετοχών συνεχίζουν να ανάβουν πράσινο φως.

Παρά την άνοδο των επιτοκίων σε πολλές χώρες του κόσμου, ο ρυθμός αύξησης της προσφοράς χρήματος παραμένει υψηλός, η παραγωγή ρευστότητας από το carry trade καλά κρατεί συνεισφέροντας στη διατήρηση των spreads με τα οποία δανείζονται οι επιχειρήσεις σε χαμηλά επίπεδα.

Επιπλέον, ο πυρετός των εξαγορών και συγχωνεύσεων δεν δείχνει να κοπάζει ρίχνοντας περισσότερο λάδι στη χρηματιστηριακή φωτιά.

Ακόμη και οι αποτιμήσεις των μετοχών δεν θεωρούνται τόσο τραβηγμένες με βάση τα ιστορικά δεδομένα παρά τα σήματα πώλησης που στέλνουν ορισμένα μοντέλα. Ούτε η διάθεση των επενδυτών να αναλάβουν επιπλέον ρίσκο κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα.

Επομένως, είναι εύλογο να πιστεύουν οι περισσότεροι ότι οι ηλιόλουστες μέρες θα κρατήσουν κι άλλο.

Όμως, είναι εξίσου εύλογο να αναμένει κανείς μια περίοδο αδυναμίας ή κόπωσης των μετοχών έπειτα από μία μεγάλη ανοδική κίνηση.

Επειδή όμως ο ιδιώτης και ο κλασσικός διαχειριστής Αμοιβαίου Κεφαλαίου δεν βρίσκεται με το δάχτυλο στη σκανδάλη, είναι δύσκολο να ακολουθήσει το παράδειγμα πολλών hedge funds.

Ίσως είναι πιο εύκολο να παραμείνει τοποθετημένος στην αγορά, έστω και αν έχει αυξήσει το ρευστό που έχει στο χαρτοφυλάκιό του, ανακατεύοντας την τράπουλα των μετοχών.

Η προτίμηση σε κλάδους που θεωρούνται αμυντικοί, π.χ. τα τρόφιμα και οι φαρμακευτικές εταιρίες, είναι ένας τρόπος να διασκεδάσει κανείς τις ανησυχίες του.

Ένας συμπληρωματικός τρόπος είναι να διαλέξει κάποιος υγιείς εταιρίες που είναι συγκριτικά φθηνές και πληρώνουν υψηλό μέρισμα.

Αν μάλιστα είναι δυνητικοί στόχοι εξαγοράς, τότε ακόμη καλύτερα.

Σε αυτή τουλάχιστον τη φάση είναι πιθανότερο να βρει κανείς τέτοιες εταιρίες στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση παρά στη μικρή.

Όμως, οι ένορκοι δεν έχουν βγάλει ακόμη την απόφασή τους.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v