Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδική η τάση του Γ.Δ. αλλά εξασθενεί η δυναμική

Αυξάνονται σταδιακά οι ενδείξεις εξασθένησης της δυναμικής της ανόδου, επισημαίνει η Εμπορική Τράπεζα σε τεχνική ανάλυση (27/04) με τίτλο ”Η τάση παραμένει ανοδική αλλά εξασθενεί η δυναμική”. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει απαραίτητα ότι επίκειται μεγάλη διορθωτική κίνηση στο άμεσο μέλλον αλλά ίσως σηματοδοτήσει το τέλος της περιόδου ”υπεραποδόσεων”.

Ανοδική η τάση του Γ.Δ. αλλά εξασθενεί η δυναμική
Αυξάνονται σταδιακά οι ενδείξεις εξασθένησης της δυναμικής της ανόδου, επισημαίνει η Εμπορική Τράπεζα σε τεχνική ανάλυση (27/04) με τίτλο ”Η τάση παραμένει ανοδική αλλά εξασθενεί η δυναμική”.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει απαραίτητα ότι επίκειται μεγάλη διορθωτική κίνηση στο άμεσο μέλλον αλλά ίσως σηματοδοτήσει το τέλος της περιόδου ”υπεραποδόσεων”, τουλάχιστον για την πλειοψηφία των δεικτοβαρών μετοχών, αναφέρει η Εμπορική.

Είναι αρκετά πιθανόν η αγορά να εισέλθει σε φάση ”διανομής” τίτλων. Δηλαδή θεωρούμε ότι θα υπάρξει μια περίοδος αξιόλογων παλινδρομήσεων, όπου η μεσομακροπρόθεσμη τάση θα διατηρηθεί σε ανοδική τροχιά, αλλά ο Γ.Δ. δεν θα κατορθώσει να απομακρυνθεί υψηλότερα από τη ζώνη αντίστασης των 4.870 μ. – 5.050 μ. και θα σημειώνονται αρκετά βραχύβια πτωτικά κύματα, αναφέρει η Εμπορική.

Βραχυπρόθεσμα ενδεχομένως να συνεχιστεί η μετατόπιση ”κερδοσκοπικών” κεφαλαίων προς τη μικρή κεφαλαιοποίηση.

Το τελευταίο πενθήμερο ο Γ.Δ. συνέχισε να κινείται εντός των ορίων του ανοδικού καναλιού, που οριοθετεί την τάση του τελευταίου διμήνου, σημειώνοντας παράλληλα νέα υψηλότερη τιμή έτους στις 4.881,36 μ. (26/04/07). Η χαμηλότερη τιμή σημειώθηκε στις 4.766,55 μ. στη συνεδρίαση της Τρίτης (24/04/07).

Την Πέμπτη διασπάστηκε οριακά η αντίσταση των 4.870 μ., αλλά το κλείσιμο ήταν και πάλι σε χαμηλότερα επίπεδα, στις 4.854,71 μ.

Επανειλημμένα έχουμε αναφέρει ότι υπέρβαση των 4.870 μ. σε συνδυασμό με μεγάλη αύξηση των συναλλαγών θα σηματοδοτήσει αξιόλογη επιτάχυνση της ανοδικής τάσης, με βραχυπρόθεσμο ανοδικό στόχο τις 5.000 μ. και μεσοπρόθεσμο (έως τα τέλη του έτους) τις 5.500 μ.

Αν όμως η υπέρβαση των 4.870 μ. πραγματοποιηθεί με μέτριους όγκους συναλλαγών (σενάριο που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες με τις τρέχουσες ενδείξεις), τότε δύσκολα ο Γ.Δ. θα ”ξεφύγει” από τη ζώνη 4.870 μ. – 5.050 μ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, βραχυχρόνια η παραμονή του Γ.Δ. υψηλότερα της στήριξης των 4.800 μ. αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη διατήρηση της ανοδικής τάσης. Σε διαφορετική περίπτωση ενδεχομένως θα ενεργοποιηθούν stop loss προξενώντας υποχώρηση του Γ.Δ. προς τις επόμενες στηρίξεις. Αυτές εντοπίζονται στις 4.734 μ., 4.700 μ., 4.665 μ., 4620 μ. και 4.590 μ.

Από τους βραχυχρόνιους τεχνικούς δείκτες, ο Williams (14 days) διατηρεί την αρνητική απόκλιση, ενώ οι Momentum (14 days) και Relative Strength (9 days) απεικονίζουν εξασθένηση της ανοδικής ορμής. Ο Stochastic (fast) έδωσε νέο σήμα αγορών ενώ ο (αργός) δείκτης τάσης Macd διατηρεί το σήμα αγορών που έδωσε στα μέσα Μαρτίου, όταν ο Γ.Δ. ξεπέρασε τις 4.500 μ.

Οι διεθνείς χρηματιστηριακοί δείκτες διατηρούν τις ανοδικές τους τάσεις και αρκετοί εξ αυτών κινούνται σε νέα υψηλά έτους.

Συμπερασματικά, θεωρούμε ότι η συνολική τεχνική εικόνα συνηγορεί μεν στη διατήρηση long θέσεων αλλά παράλληλα προτρέπει σε αποφυγή εξάντλησης της ρευστότητας των χαρτοφυλακίων και ανάληψης ιδιαίτερα ”επιθετικών” πρωτοβουλιών, τουλάχιστον έως ότου ξεκαθαρίσει η κατεύθυνση προς την οποία θα εκτονωθεί η παλινδρόμηση γύρω από τις 4.800 μ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v