Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha και Εμπορική εναντίον... επιφυλάξεων

Μερικά από τα όσα συνέβησαν προς το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης καθιστούν ορισμένους -κυρίως βραχυπρόθεσμα κινούμενους- παίκτες επιφυλακτικούς. Ωστόσο τα οικονομικά μεγέθη της Alpha Bank, το επιχειρησιακό πρόγραμμα της Εμπορικής, οι εκτιμήσεις των αναλυτών για τα μεγέθη του Τιτάνα και κάποιες επιχειρηματικές κινήσεις συντηρούν το ενδιαφέρον στην αγορά. Πιθανή μια μικρής έκτασης κατοχύρωση θέσεων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η διπλής όψης εικόνα της χθεσινής συνεδρίασης, ειδικότερα τα όσα συνέβησαν προς το κλείσιμο, φάνηκαν να προβληματίζουν ορισμένους ενεργούς παίκτες.

Βέβαια, η κατοχύρωση σημαντικότατων βραχυπρόθεσμων υπεραξιών δικαιολογεί εν μέρει τα όσα σημειώθηκαν από τα μέσα και μετά της χθεσινής συνεδρίασης, για κάποιες όμως μετοχές η διαμόρφωση της τιμής ”γεννά”... υποψίες για πιθανή διόρθωση.

Θα φανούν σήμερα οι διαθέσεις μερίδας επενδυτών, καθώς ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα τριμήνου της Alpha Bank (δες σχετικό θέμα) και παρουσιάζεται το επιχειρησιακό πρόγραμμα του ομίλου της Εμπορικής.

Το ενδεχόμενο μιας μικρής έκτασης κατοχύρωσης θέσεων και πιθανής διόρθωσης ορισμένων μετοχών δεν θα πρέπει να αποκλειστεί, αν και η βραχυπρόθεσμη τάση βασικών δεικτών - μετοχών δεν φαίνεται να απειλείται, προς ώρας.

Από την άλλη, στις τελευταίες συνεδριάσεις παρατηρούνται κάποιες υπερβολές, όπου η κερδοσκοπία και ο τζόγος έχουν τον πρώτο λόγο και η δυσλειτουργία της αγοράς αλλά και της στάσης που τηρούν ορισμένοι βασικοί μέτοχοι προκαλεί (τουλάχιστον) εύλογα ερωτήματα.

Τα όσα συνέβησαν στις τελευταίες συνεδριάσεις, για παράδειγμα, με τη μετοχή του Μεσοχωρίτη θα έπρεπε να απασχολούν κάθε εχέφρονα επενδυτή. Εν πάση περιπτώσει, το μέγεθος της εταιρίας και τα όσα κατά το παρελθόν έχουν (ξανά) πράξει οι βασικοί μέτοχοί της μας κρατούν σε απόσταση από τέτοιες περιπτώσεις ”επενδυτικών ευκαιριών”.

Η κινητικότητα στον επιχειρηματικό χώρο παραμένει αμείωτη, συντηρείται θα έλεγε κανείς από το κλίμα που επικρατεί στις ξένες αγορές, την υπερβάλλουσα ρευστότητα και την κυρίαρχη θέση των ξένων επενδυτικών οίκων στη Σοφοκλέους.

Στον Φουρλή (δες σχετικό θέμα) υπογράφηκε προσύμφωνο με την Jumbo για ακίνητο, με την εισηγμένη να διερευνά το ενδεχόμενο εγκατάστασης και λειτουργίας ενός ΙΚΕΑ στη Λάρισα.

Στη Forthnet ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διάθεση του 10,8% από το Novator, σε μια περίοδο όπου ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών παρουσιάζει ενδιαφέρον.

Μετοχές εταιριών όπως Lamda Development, Κλουκίνας-Λάππας και όσων ”γράφουν” νέα υψηλά παραμένουν στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Στον χώρο της ακτοπλοΐας, μεγάλο μέρος του ενδιαφέροντος προσελκύει εύλογα η διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της ΑΝΕΚ (106 εκατ. ευρώ) και λιγότερο τα όσα συμβαίνουν σε Μινωικές - Άττικα Συμμετοχών.

Στον χώρο των ΜΜΕ, καλά ενημερωμένες πηγές ανέφεραν πως μεθοδικά ετοιμάζεται μια επόμενη κίνηση, καθώς οι εμπλεκόμενοι δείχνουν πως αυτή τη φορά βρίσκονται πολύ κοντά στην υπογραφή συμφωνίας.

Τα θεαματικά κέρδη της Sprider οδηγούν τη μετοχή στα νέα υψηλά των 9,40 ευρώ, με συναλλαγές μάλιστα 325.000 τεμαχίων, ενώ στον Σφακιανάκη συνεχίζεται η συσσώρευση δυνάμεων πέριξ της περιοχής των 15 ευρώ.

Η κεφαλαιοποίηση του Σφακιανάκη διαμορφώνεται πλέον στα 198 εκατ. ευρώ, ενώ όσον αφορά στο ”παιχνίδι” των κεφαλαιοποιήσεων, θα πρέπει να συνεκτιμηθούν οι αλλαγές σε Big Cap (και άλλες κατηγορίες μετοχών).

Από την επιβεβαίωση ή όχι της εκτίμησης των αναλυτών για τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου του Τιτάνα θα φανεί κατά πόσο παραδοσιακοί βιομηχανικοί όμιλοι (Τιτάν, Coca Cola 3E, Βιοχάλκο, Μυτιληναίος, Motor Oil κ.ά.) μπορούν να ”σηκώσουν” το βάρος για τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, πλην τραπεζών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v