Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Παρασκευής

Η τιτλοποίηση ναυτιλιακών δανείων από την ΕΤΕ, οι εξελίξεις στον διαγωνισμό για την αναβάθμιση του ΟΠΑΠ, οι αλλαγές στον κανονισμό λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Αθηνών και οι εξελίξεις όσον αφορά στην ιδιωτικοποίηση της Τράπεζας Αττικής είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα, Παρασκευή.

Ο Τύπος της Παρασκευής
Η τιτλοποίηση ναυτιλιακών δανείων από την ΕΤΕ, οι εξελίξεις στον διαγωνισμό για την αναβάθμιση του ΟΠΑΠ, οι αλλαγές στον κανονισμό λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Αθηνών και οι εξελίξεις όσον αφορά στην ιδιωτικοποίηση της Τράπεζας Αττικής είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα, Παρασκευή.

Εθνική Τράπεζα: Έως το καλοκαίρι η Εθνική Τράπεζα θα τιτλοποιήσει 500 εκατ. ευρώ από τα δάνεια που έχει δώσει σε ναυτιλιακές εταιρίες, ενώ συνολικά το πρόγραμμα τιτλοποιήσεων θα αφορά (για όλες τις κατηγορίες) σε δάνεια ύψους άνω του 1,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την ”Ημερησία”.

Εν τω μεταξύ, εξήντα ακίνητα ”βγάζει στο σφυρί” η τράπεζα σε όλη την Ελλάδα. Από την πώληση αυτών η Εθνική προσδοκά να εισπράξει τουλάχιστον 41 εκατ. ευρώ, ενώ αν η ζήτηση είναι μεγάλη τότε το ποσό μπορεί να αυξηθεί σημαντικά, γράφει η ”Καθημερινή”.

ΟΠΑΠ: Το καλοκαίρι αναμένεται ο ΟΠΑΠ να αναδείξει τον ανάδοχο του διαγωνισμού για την αναβάθμιση του πληροφοριακού του συστήματος. Σύμφωνα με δηλώσεις στο Reuters του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΠΑΠ, κ. Β. Νειάδα, η τελική διορία εξεύρεσης του νέου τεχνολογικού παρόχου που έχει δοθεί είναι τα μέσα Ιουλίου. Ο ίδιος εκτίμησε ότι μέσα στον Μάιο θα ανοίξουν οι τεχνικές προσφορές των αναδόχων που θα περάσουν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού.

Τράπεζα Αττικής: Στις αρχές του Ιουνίου θα ολοκληρωθεί η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής, ύψους 148,6 εκατ. ευρώ, και αμέσως μετά θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την ιδιωτικοποίησή της, σύμφωνα με την ”Καθημερινή”.

Ιασώ: Τον υπερδιπλασιασμό των μεγεθών του ομίλου Ιασώ μέσα στην επόμενη πενταετία προβλέπει η διοίκηση της εισηγμένης, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρος του ομίλου, κ. Ιωάννης Ζολώτας, σε ημερίδα αναλυτών. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι προτεραιότητα του ομίλου είναι η δημιουργία Μαιευτικής Κλινικής στα νότια προάστια και μετά την εξεύρεση οικοπέδου στην περιοχή του Πειραιά θα προχωρήσει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 10 εκατ. ευρώ.

Forthnet: Στην πώληση ενός ακόμα σημαντικού μέρους της συμμετοχής της στην τηλεπικοινωνιακή εταιρία forthnet προχωρά το επενδυτικό κεφάλαιο Novator Equities μέσω ταχείας διεθνούς προσφοράς σε διεθνείς και εγχώριους ειδικούς επενδυτές. Η πώληση αφορά στο 10,8% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας, από το 21% περίπου που κατέχει.

ΕΒΖ: Το αργότερο μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου θα δημοσιευθεί η προκήρυξη για την προσέλκυση του ενδιαφέροντος των ιδιωτών για την ΕΒΖ, στο πλαίσιο της διαδικασίας εξεύρεσης στρατηγικού συμμάχου που θα την πλαισιώσει στο επενδυτικό project μετατροπής των εργοστασίων Λάρισας και Ξάνθης, σε μονάδες παραγωγής βιοαιθανόλης, σύμφωνα με πληροφορίες της ”Ημερησίας”.

Αλουμύλ: Επέκταση στις ΗΠΑ επιχειρεί ο όμιλος της εισηγμένης Αλουμύλ, δημιουργώντας δίκτυο αποθηκευτικών εγκαταστάσεων, αλλά και μεταποιητική μονάδα από το 2008, μέσω της θυγατρικής της Alumil USA.

ΤΙΜ: Η ΤΙΜ Hellas θα δημοσιοποιήσει σήμερα το σχέδιο συγχώνευσής της με την Q-Telecom, μέσω της απορρόφησης της δεύτερης από την πρώτη, αναφέρει η ”Καθημερινή”. Σημειώνεται ότι η Q-Telecom ελέγχεται 100% από την TIM Hellas.

Σοφοκλέους: Σε μια πιο αυστηρή αλλά και πιο ευέλικτη αγορά μετοχών στοχεύει ο νέος κανονισμός λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Απλοποιούνται και μειώνονται τα κριτήρια με τα οποία θα τίθενται στο εξής οι μετοχές σε καθεστώς επιτήρησης, ενώ ταυτόχρονα τοποθετείται υψηλότερα ο πήχης για την εισαγωγή μετοχών στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση. Ταυτόχρονα, τίθεται σε λειτουργία αυτόματος μηχανισμός διακοπής συναλλαγών σε περιπτώσεις μεγάλων διακυμάνσεων και εισάγονται νέα προϊόντα.

Τράπεζες: Οι τράπεζες εισήλθαν στο ”μικροσκόπιο” της Fitch και της Moody’s και εξήλθαν αναβαθμισμένες, γεγονός που αναβαθμίζει έμμεσα τόσο τη Σοφοκλέους όσο και την ελληνική οικονομία, όπως αναφέρει στο κεντρικό της άρθρο με τίτλο ”Νέο πάρτι στις τράπεζες” η εφημερίδα ”Μέτοχος”. Σύμφωνα με το άρθρο, οι όποιες ανησυχίες για τις επισφάλειες και τη μεσοπρόθεσμη ποιότητα του χαρτοφυλακίου λόγω της επέκτασης στα Βαλκάνια για την ώρα δεν δείχνουν ότι μπορούν να ανατρέψουν το σκηνικό για νέο πάρτι στις τράπεζες αλλά και στις μετοχές τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v