Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με τα όπλα παρά πόδας

Συνεδρίαση με δυο όψεις που ξεκίνησε με τουλάχιστον συγκρατημένη αισιοδοξία, έδωσε νέο ενδοσυνεδριακό υψηλό τρέχοντος έτους για το Γενικό Δείκτη, βρέθηκε στο χαμηλό ημέρας λίγο πριν το κλείσιμο και έκλεισε λίγο υψηλότερα, όταν ήλθαν τα πρώτα μηνύματα από τη Wall. Κέρδη για ΟΠΑΠ και κατά δεύτερο λόγο για Coca Cola, ΔΕΗ, Ελληνική Τεχνοδομική και Μotor Oil. Ιστορικό υψηλό για τη Sprider.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Συνεδρίαση δυο όψεων που ξεκίνησε με τουλάχιστον συγκρατημένη αισιοδοξία και βρέθηκε στο χαμηλό ημέρας 14 λεπτά πριν τις 16:30 και θα μπορούσε να ειπωθεί ότι υπό προϋποθέσεις εξέθεσε τους πρωινούς αγοραστές.

Είναι γεγονός ότι μετά το χθεσινό κλείσιμο της Wall Street και ειδικότερα του Dow Jones πάνω από το ψυχολογικό όριο των 13.000 μονάδων και σε νέα ιστορικά υψηλά, το σύνολο των εμπλεκομένων ”έβλεπε” ότι η Σοφοκλέους είχε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να δει νέα υψηλά τρέχοντος έτους και επταετίας, προβληματίζοντας αν μη τι άλλο όσους έχουν ρευστοποιήσει τις θέσεις τους και περιμένουν διόρθωση τιμών.

Από όλα αυτά, το μόνο που επετεύχθη ήταν ένα νέο ενδοσυνεδριακό υψηλό τρέχοντος έτους για το Γενικό Δείκτη, καθώς μετά τις 15:05 φάνηκε οι πωλητές να παίρνουν τον πρώτο λόγο, ο Γενικός Δείκτης σε μια έντονα πλαγιοκαθοδική κίνηση να υποχωρεί σε οριακά θετικό πρόσημο για να υπάρξει σχετική αντίδραση μετά τις 16:18, που όμως δεν ήταν ικανή να πείσει και οι ανοδικές μετοχές να τεθούν και πάλι επικεφαλής.

Τεχνικά, η σημερινή συνεδρίαση δημιούργησε προβληματισμό, καθώς έδωσε αρνητικές αποκλίσεις και όσον αφορά τον FTSE, οι πρώτες στηρίξεις οριοθετούνται στις 2.591 και 2.575 μονάδες, οι οποίες θα είναι θετικό να μην παραβιαστούν καθοδικά.

Αν πάρα ταύτα ο εν λόγω δείκτης υποχωρήσει χαμηλότερα η επόμενη στήριξη οριοθετείται στις 2.557 μονάδες ενώ οι αντιστάσεις παραμένουν στις 2.613-16 και 2.650 μονάδες.

Από τις μετοχές του FTSE, που παρουσίασαν μεικτή εικόνα, με ανοδικές διαθέσεις και σημαντικά κέρδη από την αρχή της συνεδρίασης ο ΟΠΑΠ μετά την έκθεση της Credit Suisse που έδινε τιμή στόχο τα 33 ευρώ. Από κοντά η Coca Cola ενώ αξιοσημείωτα κέρδη κατέγραψαν ΔΕΗ, Ελληνική Τεχνοδομική και Motor Oil.

Θετική μεταβολή για Alpha Bank, Εθνική, Eurobank, Πειραιώς, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Intralot, Τιτάνα, Folli Follie και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Αγροτικής και Εμπορικής.

Αντίθετα, με απώλειες που όμως δεν ξεπέρασαν το 1% τερμάτισαν τη συνεδρίαση Κύπρου, Βιοχάλκο, Ελληνικά Πετρέλαια, Cosmote και ΟΤΕ.

Ο Γενικός Δείκτης, όπως προαναφέρθηκε, ξεκίνησε με τουλάχιστον ανοδικές διαθέσεις, βρήκε σχετικά γρήγορα το υψηλό ημέρας των 4.831,36 μονάδων, όμως από εκεί και πέρα έδειξε μάλλον διαθέσεις υποχώρησης, βρέθηκε στα χαμηλά των 4.841,16 μονάδων και έκλεισε στις 4.854,71 μονάδες με κέρδη 0,37% ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 414 εκατ. από τα οποία τα 52,4 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Καμία σχέση με την αρχική, η τελική εικόνα, με 105 ανοδικές μετοχές και 154 πτωτικές. Παρά ταύτα, 5 τίτλοι κατέγραψαν κέρδη από 8-19,23%.

Συνεδρίαση δυο όψεων και στην αγορά παραγώγων, όπου οι εκεί εμπλεκόμενοι, ακολουθώντας την υποκείμενη, ξεκίνησαν ανοδικά και τελείωσαν με πτωτικές διαθέσεις, όταν μετά το αρχικά θετικό άνοιγμα της Wall Street, αυτή γύρισε με μικρές απώλειες. Αυτά είχαν ως αποτέλεσμα, οι τελευταίες πράξεις να γίνουν στο χαμηλό ημέρας και μάλιστα με αρνητικό πρόσημο και να αυξηθούν οι υποτιμήσεις στα ΣΜΕ υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Όσον αφορά τις επιμέρους μετοχές, όπου και επικεντρώθηκε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, στους πρωταγωνιστές ημέρας ο τίτλος της εταιρίας Μεσοχωρίτη, όπου συνεχίζοντας την πλαγιοανοδική του κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 0,48 ευρώ κινήθηκε εν μέσω φημών και διαψεύσεων για σημαντικές μετοχικές εξελίξεις, ενώ άλλαξε χέρια το 15% του συνόλου των μετοχών της εταιρίας και έκλεισε κοντά στο χαμηλό ημέρας.

Σημαντική κινητικότητα εν μέσω φημών για πιθανές μετοχικές εξελίξεις και στο Άλτερ που τερμάτισε τη συνεδρίαση στις πρώτες θέσεις των κερδισμένων μετοχών, όμως και εδώ λίαν προσφάτως η εταιρία είχε προχωρήσει σε κατηγορηματικές διαψεύσεις.

Κινητικότητα και τουλάχιστον σημαντικά κέρδη για τη μετοχή της Sprider, που έκλεισε σε νέο ιστορικό υψηλό.

Από εκεί και πέρα, από τον κλάδο της ακτοπλοΐας ξεχώρισαν ΝΕΛ και ΑΝΕΚ, σημαντική κινητικότητα στην ΑΕΓΕΚ και στη Σέλμαν, συνέχισε ανοδικά η Κυλινδρόμυλοι Σαραντόπουλου, ενώ αξιοπρόσεκτη κίνηση έδωσαν Ρόκκας, Παντεχνική, Reds, Profile και Kego.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v