Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι απαντά ο Π. Δούκας σε δημοσίευμα για ομόλογα

Σε φανταστικά σενάρια που δεν αντέχουν ούτε στη λογική ούτε στην αλήθεια κάνει αναφορά με ανακοίνωσή του ο υφυπουργός Οικονομικών Π. Δούκας σχολιάζοντας το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας ”Το Βήμα” σύμφωνα με το οποίο η συμφωνία ανταλλαγής επιτοκίων ενεργοποιήθηκε δέκα μέρες νωρίτερα από την έκδοση του δομημένου ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ με αρχικό αποδέκτη τη JP Morgan.

Τι απαντά ο Π. Δούκας σε δημοσίευμα για ομόλογα
Σε φανταστικά σενάρια που δεν αντέχουν ούτε στη λογική ούτε στην αλήθεια κάνει αναφορά, με ανακοίνωσή του, ο υφυπουργός Οικονομικών Π. Δούκας, σχολιάζοντας το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας ”Το Βήμα” σύμφωνα με το οποίο, η συμφωνία ανταλλαγής επιτοκίων ενεργοποιήθηκε δέκα μέρες νωρίτερα, από την έκδοση του δομημένου ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ με αρχικό αποδέκτη τη JP Morgan.

”Είναι λυπηρό, που μια εβδομάδα μετά την πλήρη δημοσιοποίηση όλων των στοιχείων των συμβάσεων, κάποιοι εξακολουθούν να συγγράφουν φανταστικά σενάρια που δεν αντέχουν ούτε στη λογική ούτε στην αλήθεια” αναφέρεται στην ανακοίνωση και το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών υποστηρίζει ότι η αλήθεια έχει ως εξής:

1. Στις 6/2/2007 εκδόθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας και ταυτόχρονα συμφωνήθηκαν οι όροι τόσο του ομολόγου όσο και της συμφωνίας ανταλλαγής επιτοκίου επ’ αυτού, με ημερομηνία έκδοσης ομολόγου και ημερομηνία ενεργοποίησης της συμφωνίας ανταλλαγής επιτοκίου την 22/2/2007, με τους όρους που είχαν συμφωνηθεί στις 6/02/2007.

2. Οι διαπραγματεύσεις για την κατάρτιση των συμβάσεων ενός ομολόγου (και κατά συνέπεια της επ’ αυτού συμφωνίας ανταλλαγής) κατά τη διεθνή πρακτική και την πρακτική του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών όλα τα χρόνια, διαρκούν 2 με 3 εβδομάδες.

Βλέπε για παράδειγμα το ομόλογο 400 εκατ. Ευρώ ”Fixed-rate private placement με EUR-CHF cross-currency swap Bermudan-Style option” με απ’ ευθείας ανάθεση από το ΠΑΣΟΚ στη Merrill-Lynch: Συμφωνία όρων (Trade date): 19 Μαρτίου 2003. Ημερομηνία ενεργοποίησης (Effective date): 8 Απριλίου 2003. Ακόμα και ένα ακίνητο να αγοράσει κανείς, πρώτα συμφωνεί τους όρους και μετά καταρτίζονται οι συμβάσεις.

3. Η υπογραφή των δύο συμβάσεων, με τους όρους της 6/02/2007, τόσο του ομολόγου όσο και της συμφωνίας ανταλλαγής επιτοκίου από τον Γενικό Γραμματέα κ. Κουρή, ως εξουσιοδοτημένου εκπροσώπου του Ελληνικού Δημοσίου σύμφωνα με την ανωτέρω Κοινή Υπουργική Απόφαση, έγινε στις 21/2/2007, παραμονή της έκδοσης του ομολόγου. Η ημερομηνία έκδοσης του ομολόγου και η ημερομηνία ενεργοποίησης της συμφωνίας ανταλλαγής επιτοκίου (effective date) είναι η 22/2/2007, όπως αναφέρεται στις σχετικές συμβάσεις. Συνεπώς, σε κάθε περίπτωση, η συμφωνία ανταλλαγής επιτοκίου είναι ισχυρή αποκλειστικά και μόνο από 22/2/2007.

4. Την ίδια ημερομηνία, 22/2/2007, κατατέθηκε ποσό 280 εκατ. ευρώ, το προϊόν του ομολόγου ισόποσης αξίας, σε λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδος. Το Δημόσιο εισέπραξε 280 εκατ. Ευρώ και χρωστάει 280 εκατ. ευρώ με κόστος EURIBOR, μείον 15 μονάδες βάσης.

5. Επαναλαμβάνεται κατηγορηματικά, ότι τόσο για το ομόλογο που εκδόθηκε όσο και για την επ’ αυτού συμφωνία ανταλλαγής επιτοκίου δεν καταβλήθηκε καμιά απολύτως προμήθεια αλλά ούτε και έξοδα πάσης φύσεως στην ανάδοχο τράπεζα ή σε τρίτους, πριν ή μετά την 22/2/2007.

Ελ.Λάσκαρη

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v