Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Aγορές: Υπέρ ”ταύρων” η μεγάλη εικόνα

Μπορεί να υπάρχουν λόγοι που να συνηγορούν υπέρ μιας διόρθωσης των μετοχών το προσεχές διάστημα ή σε λίγες εβδομάδες. Παρ’ όλα αυτά, η κύρια τάση παραμένει φιλική προς τους ”ταύρους”.

Aγορές: Υπέρ ”ταύρων” η μεγάλη εικόνα
Η τελευταία διόρθωση των χρηματιστηριακών αγορών το διάστημα Φεβρουαρίου - Μαρτίου διήρκεσε μόλις 20 μέρες και ήταν της τάξης του 6,7% από την κορυφή μέχρι τον πάτο.

Με άλλα λόγια, η διόρθωση ήταν μικρή τόσο σε διάρκεια όσο και σε μέγεθος συγκρινόμενη με αντίστοιχες περιπτώσεις την τελευταία 20ετία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της βάσης δεδομένων Datastream, οι διορθώσεις σε ανοδικές αγορές κρατάνε 58 μέρες και οι μετοχές υποχωρούν 10,8% κατά μέσο όρο σε ανοδικές αγορές.

Αυτός ήταν ένας από τους λόγους που αρκετοί περίμεναν οι αγορές να υποχωρήσουν περισσότερο. Προφανώς, η ιστορία δεν επαναλήφθηκε αυτή την τελευταία φορά.

Για όσους κοιτάζουν τη μακροοικονομική εικόνα, κάτι μοναδικό στα χρονικά συμβαίνει μπροστά στα μάτια τους.

Παρά την αύξηση της τιμής του πετρελαίου και των τιμών των άλλων εμπορευμάτων, η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται με πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς.

Πρόκειται για τον μακροβιότερο κύκλο οικονομικής ανάπτυξης από τη δεκαετία του 1960 μέχρι σήμερα.

Αντί όμως να πλησιάζει προς το τέλος του, ο κύκλος φαίνεται να περνά σε μια νέα φάση που τον επιμηκύνει ακόμη περισσότερο.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας επιβραδύνεται με ομαλό τρόπο, ενώ επιταχύνεται η ανάπτυξη στην Ευρώπη και στην Ασία, επιτρέποντας στις κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν προοδευτικά τα επιτόκιά τους.

Στην Ελλάδα, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα είναι πάλι φέτος κοντά στο 4% ή και παραπάνω.

Το τρένο της παγκόσμιας οικονομίας φαίνεται να αλλάζει μηχανές, από τις ΗΠΑ προς τις άλλες μεγάλες οικονομίες, χωρίς πολλούς κραδασμούς, με τον ρυθμό ανάπτυξης να παραμένει σε ικανοποιητικά επίπεδα.



Πρόκειται για το περίφημο rebalancing.

O συγκεκριμένος κύκλος οικονομικής ανάπτυξης βοηθά τις πωλήσεις και τα κέρδη των επιχειρήσεων από τη μια πλευρά και ανοίγει την όρεξη των επενδυτών για ριψοκίνδυνες επενδύσεις από την άλλη.

Τέτοια όρεξη για ρίσκο και για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα έχει να παρατηρηθεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Επιπλέον, τέτοια αύξηση πλούτου έχει να παρατηρηθεί από το 1987.

Αυτές είναι διαπιστώσεις που τρομάζουν αρκετούς και τους κάνουν να δίνουν αυξημένες πιθανότητες στο ενδεχόμενο μιας χρηματιστηριακής διόρθωσης. Μόνο που ούτε οι ίδιοι ξέρουν πότε θα έρθει η τελευταία.

Όμως, η ιστορία διδάσκει επίσης ότι οι κύκλοι ανάπτυξης τελειώνουν για συγκεκριμένους λόγους. Είτε ο πληθωρισμός παρουσιάζει έξαρση και οι νομισματικές αρχές σπεύδουν να τον ελέγξουν ανεβάζοντας τα επιτόκια είτε γιατί κάτι άλλο, π.χ. το σπάσιμο μιας φούσκας, λαμβάνει χώρα.

Αυτό που συμβαίνει σήμερα σε μακροοικονομικό επίπεδο με την αμερικανική οικονομία να επιβραδύνεται και την Ευρωζώνη και την Ασία να αναλαμβάνουν τη σκυτάλη σημαίνει ότι ο τωρινός οικονομικός κύκλος έχει ζωή ακόμη.

Επομένως, από τη στιγμή που οι αποτιμήσεις των μετοχών δεν είναι τόσο ακριβές ώστε να δημιουργούν την αίσθηση της φούσκας και ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας είναι ισχυρός, η μεγάλη εικόνα παραμένει θετική για τους ”ταύρους”.



Αν μάλιστα προκύψει μια διόρθωση προσεχώς μπορεί να γίνει ακόμη καλύτερη για το μέλλον.



Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v