Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελεγχόμενη διόρθωση - μόχλευση στους ”μικρούς”

Ελεγχόμενη δείχνει και αυτή η διόρθωση, που από παράγοντες της αγοράς αποδίδεται σε αρκετούς και διάφορους λόγους. Περιορισμένης έκτασης οι συναλλαγές, άρα και η προσφορά, σε μετοχές των Εθνικής, Πειραιώς, Eurobank, Εμπορικής. Στο περίπου 1 προς 1 η αναλογία ανοδικών προς καθοδικές μετοχές και σημαντικά κέρδη (μέχρι και 1,2%) για τον SmallCap 80.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η ήπια διόρθωση στα κυριότερα ξένα χρηματιστήρια συνεχίζεται στην Ευρώπη και στη Σοφοκλέους. Μέχρι και 0,17% χαμηλότερα διαμορφώνονταν τα συμβόλαια του Dow στις 14:05 περίπου.

Το ενθαρρυντικό από κάθε άποψη στοιχείο, μέχρι στιγμής, είναι ο μετριότατος τζίρος, ειδικότερα σε τραπεζικές μετοχές και σε δεικτοβαρείς τίτλους του FTSE 20.

Εάν εξαιρεθεί η περίπτωση της Alpha Bank, όπου οι συναλλαγές ξεπερνούσαν τα 2 εκατ. τεμάχια, με τη μετοχή να παραμένει μέχρι και 2,8% χαμηλότερα, σε Εθνική, Πειραιώς, Eurobank και Εμπορική οι συναλλαγές (δηλαδή η προσφορά) ήταν κατώτερες από τον μέσο όρο των αμέσως προηγούμενων συνεδριάσεων. Και αυτό αποτελεί, κατά την εκτίμησή μας, ενθαρρυντική ένδειξη για την πορεία της αγοράς, από την επόμενη Τετάρτη και μετά.

Η βελτίωση του κλίματος, σταδιακή και επίμονη, αποτυπώθηκε αργά αλλά σταθερά στη διαμόρφωση της σχέσης ανοδικών προς καθοδικές μετοχές. Αυτό γιατί περίπου 10 λεπτά μετά τις 14:00 ο λόγος αυτός εξομαλυνόταν στο περίπου 1 προς 1. Μάλιστα ο FTSES 80 αντιδρούσε κατά 0,95% υψηλότερα, τη στιγμή που ο FTSEM 40 υποχωρούσε (0,23%) και ο FTSE 20 διόρθωνε περισσότερο (0,82%).

Η μετοχή του Χατζηιωάννου (με πλούσια τα… ελέη της θυγατρικής Sprider) κέρδιζε μέχρι και 12%, με την τιμή να διαμορφώνεται στο 1,68 ευρώ.

Όσον αφορά στη Sprider, μπορεί μεν η αποτίμησή της να διαμορφώνεται πλέον στα 250 εκατ. ευρώ, στο α’ τρίμηνο όμως παρουσίασε αύξηση κύκλου εργασιών (21,6 εκατ. ευρώ), καθαρών κερδών (836.000 ευρώ), με συνεισφορά 1,1 εκατ. ευρώ στις ενοποιημένες πωλήσεις, από τη λειτουργία των τριών νέων καταστημάτων στα Σκόπια, στη Σόφια και στο Βουκουρέστι.

Ακολουθούσε, με συναλλαγές αξίας περίπου 250 χιλ. ευρώ, η μετοχή του Παρνασσού, στα 2,24 ευρώ πλέον (στην περίπτωσή του παρουσιάζει ενδιαφέρον η σχέση με τον επιχειρηματία και όχι με την Αττικάτ), της Profile στα 2,78 ευρώ, της Κλουκίνας-Λάππας (σε ακόμα ένα νέο υψηλό), της Σάνυο στο 1,43 ευρώ, της κατασκευαστικής Αθηνάς στο 1,62 ευρώ, και της Αττικάτ στο 1,73 ευρώ.

Η μετοχή της ΕΒΖ, αντιδρώντας κατά 4,3% μετά την… αποθέρμανση των προηγούμενων συνεδριάσεων, φθάνει και πάλι προς τα 4,45 ευρώ.

Από τον όμιλο Βιοχάλκο, η μετοχή των Σωληνουργείων Κορίνθου κερδίζει περίπου 4% μέχρι τα 6,22 ευρώ, η δε Sprider διαμορφώνεται στα 9,70 ευρώ.

Για μία άλλη θυγατρική του ομίλου Βιοχάλκο (Χαλκόρ), προσεγγίζεται η προηγούμενη τιμή των 6 ευρώ, με συναλλαγές περισσότερες του 1,6 εκατ. ευρώ, ενώ ακολουθούν τα Ελληνικά Καλώδια και ο Αστέρας στα 6,78 ευρώ.

Στις 14:15, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί κατά 0,54% (4.828,5 μονάδες), για τον FTSES 80 η υπεραπόδοση έφθανε το 1,23%, ενώ ο τζίρος κυμαινόταν στα 170 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v