Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Ζόρια” στις τράπεζες, ”παιχνίδι” στους μικρούς

Πτωτικά ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα όσον αφορά την υψηλή κεφαλαιοποίηση, κυρίως λόγω ΕΤΕ (Τουρκία) και Alpha (μεγέθη τριμήνου), αλλά με φωτεινή εξαίρεση τη ΔΕΗ. Οι δημοπρασίες επιδείνωσαν την τελική εικόνα, ενώ περίπου αμείωτο συνεχίζεται το ενδιαφέρον για τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης. Κέρδη 2,02% για το ΓΔ τον Απρίλιο. Νέο ιστορικό υψηλό για ΚΛΜ και Sprider.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Πτωτικά ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα με το Γενικό Δείκτη να συμπληρώνει δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση και μάλιστα να κλείνει στο χαμηλό ημέρας.

Μετά την Alpha και την Εθνική που έτσι κι αλλιώς βρέθηκαν υπό πίεση σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, ήρθαν και οι δημοπρασίες να κλείσουν στο χαμηλό ημέρας ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Ελληνική Τεχνοδομική, Ελληνικά Πετρέλαια, Βιοχάλκο, Folli-Follie στέλνοντας το Γενικό Δείκτη ακόμη χαμηλότερα (ο οποίος σε μηνιαία βάση κατέγραψε κέρδη 2,02%).

Κατά τα άλλα η σημερινή συνεδρίαση ήταν περίπου μια συνέχεια της Παρασκευής, με τα περισσότερα blue chips να βρίσκονται και πάλι υπό πίεση (φωτεινή εξαίρεση η ΔΕΗ) και το ενδιαφέρον σαφώς μετατοπισμένο σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, με κυριότερη ίσως διαφορά τη μειωμένη μικτή αξία συναλλαγών.

Τεχνικά και όσον αφορά τον FTSE κρίνεται ιδιαίτερα αρνητικό το ότι έχασε τη ζώνη στήριξης που οριοθετείται μεταξύ 2.550 και 2.540 μονάδων και αν δεν την ανακαταλάβει άμεσα θεωρείται εξαιρετικά πιθανή η περαιτέρω διολίσθηση τουλάχιστον προς τις 2.491 μονάδες.

Αντίθετα, η μέχρι πρότινος στήριξη έχει μετατραπεί σε αντίσταση, με αυτές να οριοθετούνται στις 2.550-2.561 και 2.575 μονάδες.

Από τις μετοχές του FTSE με κέρδη μεγαλύτερα των δύο ποσοστιαίων μονάδων η μετοχή της ΔΕΗ που εδώ και κάποιες συνεδριάσεις δείχνει διαθέσεις να ανακαταλάβει μέρος του χαμένου εδάφους. Απλά θετικό πρόσημο για Motor Oil και Τιτάνα και αμετάβλητος ο τίτλος της Αγροτικής.

Αντίθετα, απώλειες μεγαλύτερες των δύο ποσοστιαίων μονάδων για Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Alpha Bank (συνεχίζουν να ρευστοποιούν όσοι ξεκίνησαν την Παρασκευή και μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων α’ τριμήνου) και Εθνική (οι σημαντικές πιέσεις στο χρηματιστήριο της Τουρκίας φαίνεται να δημιουργούν αντανακλαστικές ανησυχίες λόγω Finansbank).

Επίσης αξιοσημείωτες απώλειες για Ελληνικά Πετρέλαια, Ελληνική Τεχνοδομική και αρνητική μεταβολή για Εμπορική, Eurobank, Πειραιώς, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Coca Cola, Intralot, Cosmote, Folli-Follie.

Ο Γενικός Δείκτης αν και ξεκίνησε με διακυμάνσεις και αλλαγές προσήμου, μετά τις 12:00 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και όπως προαναφέρθηκε έκλεισε στο χαμηλό ημέρας και συγκεκριμένα στις 4.736,83 μονάδες, με απώλειες 1,16%, ενώ ο τζίρος σαφώς μειωμένος ξεπέρασε τα 316 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 32,2 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Πτωτική συνεδρίαση και στην αγορά παραγώγων, με τους εκεί εμπλεκόμενους να ακολουθούν την υποκείμενη και τα ΣΜΕ υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφουν τις ίδιες περίπου απώλειες με τον αντίστοιχο δείκτη διατηρώντας τις υποτιμήσεις.

Όσον αφορά τη βραχυπρόθεσμη τάση και αν συνεχιστεί η αδυναμία των δεικτοβαρών τίτλων, σαν θετικότερο σενάριο δείχνει αυτό που έχει ξεκινήσει να εξελίσσεται από τη συνεδρίαση της Παρασκευής και που θέλει την κυλιόμενη ρευστότητα να μεταφέρεται σε χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις διατηρώντας όμως τις ισορροπίες στη γενικότερη εικόνα του ταμπλό.

Περίπου αυτές τις ισορροπίες δείχνει και η σημερινή τελική εικόνα, με 124 ανοδικές μετοχές έναντι 130 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι κατέγραψαν κέρδη από 5% έως 19,59%.

Τέλος, όσον αφορά τους θετικούς ημερήσιους πρωταγωνιστές που δεν ήταν και λίγοι, ξεχώρισαν ο εντυπωσιακός για μία ακόμα συνεδρίαση Σφακιανάκης, το ενδιαφέρον για Λυμπέρη – Τεχνικές Εκδόσεις, συνέχισαν ανοδικά Χατζηιωάννου και Μουζάκης, σημαντική κινητικότητα σε ΚΡΙ-ΚΡΙ και Τζιρακιάν, όπως επίσης και σε αρκετές θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο (Σωληνουργεία Κορίνθου, Σιδενόρ).

Μία ακόμα ανοδική συνεδρίαση για τον Τεγόπουλο, αυξημένη κινητικότητα σε συναλλαγές και κέρδη για τη Unibrain, ενώ άψογη τεχνικά συμπεριφορά και όχι μόνο επιδεικνύουν Profile, NEXANS, Sprider και ΚΛΜ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v