Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Βουτιά” 4,01% στο Χρηματιστήριο της Κων/πολης

Το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, καθώς και η λίρα Τουρκίας, διολίσθησαν μετά την απειλή παρέμβασης των στρατιωτικών στις επικείμενες εκλογές της χώρας και ενώ χιλιάδες διαδηλωτές διαμαρτύρονται για την υπονόμευση του κοσμικού χαρακτήρα του έθνους. Μετά την ολοκλήρωση της απογευματινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης ο δείκτης ISE υποχώρησε κατά 4,01%.

”Βουτιά” 4,01% στο Χρηματιστήριο της Κων/πολης
Το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, καθώς και η λίρα Τουρκίας, διολίσθησαν μετά την απειλή παρέμβασης των στρατιωτικών στις επικείμενες εκλογές της χώρας και ενώ χιλιάδες διαδηλωτές διαμαρτύρονται στην γειτονική χώρα για την υπονόμευση του κοσμικού χαρακτήρα του έθνους.

Ο δείκτης ISE National 100 διολίσθησε 6,3% στις 43.872,66 μονάδες και το δολάριο εκτινάχθηκε 3,8% στις 1,370 λίρες Τουρκίας.

Από τις μετοχές ”ελληνικού ενδιαφέροντος”, ο τίτλος της Finansbank υποχωρεί κατά 1,7% στις 5,75 λίρες Τουρκίας.

Παράλληλα, η λίρα Τουρκίας υποχωρεί κατά 3,1% ενώ η απόδοση στα κρατικά ομόλογα με λήξη το Φεβρουάριο του 2009 ενισχύεται κατά 92 μονάδες βάσης στο 19,24%.

Οι εκπρόσωποι της στρατιωτικής εξουσίας καταδικάζουν το ισλαμιστικό παρελθόν του προεδρικού υποψηφίου Abdullah Gul, που είναι ο μόνος υποψήφιος του δευτέρου γύρου των εκλογών, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για την Τετάρτη.

Τις ανησυχίες του συμμερίζονται διαδηλωτές και το επιχειρηματικό λόμπι της χώρας.

Επισημαίνεται ότι ο κ. Gul, ο οποίος δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3 στον πρώτο γύρο για τις προεδρικές εκλογές στις 27 Απριλίου, ανακοίνωσε ότι δεν αποσύρει την υποψηφιότητά του.

Η εγκυρότητα των εκλογών έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση και το ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας αρχίζει σήμερα τις ακροάσεις προσφυγής που κατέθεσαν μέλη της αντιπολίτευσης για να αποτρέψουν την ανάδειξη νέου προέδρου. Επισημαίνεται ότι το δικαστήριο μπορεί να διακόψει την εκλογική διαδικασία.

Η σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης και των ενόπλων δυνάμεων απειλεί να προκαλέσει την χειρότερη πολιτική κρίση μιας δεκαετίας. Το συνταγματικό δικαστήριο αναμένεται να αποφανθεί την Τρίτη ή την Τετάρτη.

Επισημαίνεται ότι οι εκπρόσωποι της στρατιωτικής εξουσίας έχουν οδηγήσει τέσσερις κυβερνήσεις σε παραίτηση από το 1960 ενώ ο ίδιος ο κ. Gul ήταν μέλος της ισλαμιστικής κυβέρνησης που εκδιώχθηκε από την εξουσία το 1997 από τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας.

---Απογευματινή συνεδρίαση

Μετά την ολοκλήρωση της απογευματινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης ο δείκτης ISE υποχώρησε κατά 4,01%, διαμορφούμενος στις 44.984 μονάδες.

Ο δείκτης των τραπεζών σημείωσε κάμψη κατά 4,32%, στις 94.091 μονάδες.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v