Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εμφαση στην περιφέρεια;

Με διάθεση για περαιτέρω μικρή διολίσθηση συγκεκριμένων μετοχών του 20άρη και μέρος της αγοράς να επηρεάζεται άμεσα είτε έμμεσα από τις εξελίξεις, η συνεδρίαση αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Αδύναμος, από τεχνικής πλευράς, ο FTSE 20, εμφανώς καλύτερη η εικόνα για μετοχές εταιρειών από τον FTSEM 40 και τον FTSES 80.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Συνεχίζεται η διαδικασία αναδιάρθρωσης θέσεων, κατοχύρωσης κερδών και συσσώρευσης στα περισσότερα ξένα χρηματιστήρια. Σε ανάλογη διαδικασία φαίνεται πως βρίσκεται και η Σοφοκλέους, αν και για επιμέρους τραπεζικές μετοχές, δεικτοβαρείς τίτλους του FTSE 20 και του FTSEM 40, ασκούνται μεγαλύτερες πιέσεις τις τελευταίες συνεδριάσεις.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Alpha Bank ήταν, κατά την εκτίμηση ορισμένων, η αφορμή που περίμεναν συγκεκριμένοι ξένοι επενδυτικοί κύκλοι που ρευστοποίησαν θέσεις τους σε τραπεζικές μετοχές και δυο-τρεις τίτλους του FTSE 20 (πέραν τραπεζών).

Έχοντας ως οδηγό την πορεία που είχε ακολουθήσει η αγορά αμέσως μετά την ανακοίνωση των οικονομικών μεγεθών της Alpha Bank, σε προηγούμενη φορά, διατηρούμε ”μικρό καλάθι” για την ενδεχόμενη διακύμανση του FTSE 20.

Από τις 2.561, 8 μονάδες για τον συγκεκριμένο δείκτη φαίνεται να υπάρχει περιθώριο περαιτέρω (ήπιων τόνων) διολίσθησης. Επιπρόσθετα, η απομάκρυνση κάθε, ακόμη και θεωρητικού, ενδεχόμενου να υπάρξει στρατηγικός εταίρος για τον ΟΤΕ, λειτουργεί σε βάρος της τάσης του 20άρη. Ήταν εξ αρχής πρόδηλο πως οι υπεύθυνοι στην καλύτερη περίπτωση θα οδηγούνταν στη διάθεση ενός μειοψηφικού ποσοστού του Οργανισμού, κάτι που πρακτικά δικαιολογεί χαμηλότερη τιμή (κεφαλαιοποίηση) για τον εισηγμένο όμιλο.

Σε αυτό το ενδεχόμενο, που σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, είναι και το πιθανότερο, θα επιχειρηθεί να συνεχιστεί η συντήρηση της ”μόχλευσης” για ορισμένες μετοχές συγκεκριμένων εταιρειών του FTSEM 40, του FTSES 80 αλλά και της Περιφέρειας.

Από τον ευρύτερο χώρο του ταμπλό, όπου τις τελευταίες συνεδριάσεις και παρά την πίεση στα ”βαριά”, αναδεικνύονται ενδιαφέρουσες περιπτώσεις. Από την περίπτωση του Κλουκίνα-Λάππα, με αποτίμηση πλέον Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης, αν και οι βασικοί μέτοχοι δεν επιθυμούν προς ώρας την ένταξη της εταιρείας τους σε αυτή την κατηγορία, την Sprider, όπου μένει να επιβεβαιωθεί η όντως ”αλμυρούτσικη” πλέον κεφαλαιοποίηση, τα Σωληνουργεία Κορίνθου (νέα υψηλά επταετίας στα 6,18 ευρώ), τον Σφακιανάκη, μέχρι το Ιασώ, τον Νηρέα, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, φαίνεται πως υπάρχει διάθεση για κάτι καλύτερο.

Επίσης από την τελευταία συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας, ξεχώρισαν, για διαφορετικούς λόγους, η ΕΒΖ (με εβδομαδιαία απόδοση 14,1% και ισχυρούς αγοραστές την Παρασκευή), η συνεχιζόμενη συγκέντρωση-απορρόφηση της όποιας προσφοράς στη μετοχή του Καμπά γύρω από τα 3,8-4,0 ευρώ (με εβδομαδιαία κέρδη 8,2%), η διαμόρφωση υψηλότερης κεφαλαιοποίησης (στα 228,5 εκατ. ευρώ) για τον Βασιλόπουλο, με τρέχουσα τιμή στα 17,94 ευρώ, δηλαδή πολύ κοντά στα υψηλά 52 εβδομάδων των 18,08 ευρώ, η συνεχιζόμενη απορρόφηση της όποιας προσφοράς εκδηλώνεται μέχρι τα 5,8 ευρώ στη Χαλκόρ, η συνεχιζόμενη αντίδραση του Πλαισίου προς τα 7,62 ευρώ, του Ρόκα στα 20,06 ευρώ (με υψηλό 52 εβδομάδων στα 23,40 ευρώ), αλλά και των ΝΕΛ, ΑΝΕΚ, Μινωικών Γραμμών (έχοντας υποχωρήσει και πάλι χαμηλότερα των 6 ευρώ) και ορισμένων ακόμη περιπτώσεων.

Σημείωση: Ανάλογα με την οπτική που βλέπει ο καθένας την υπόθεση των ομόλογων, μετά μάλιστα τις τελευταίες εξελίξεις, εκφράζεται διαφορετική εκτίμηση για τις πιθανές επιπτώσεις στην αγορά και προσεγγίζεται ανάλογα η Σοφοκλέους αυτή την περίοδο.

Σε κάθε περίπτωση, είτε το… ποτήρι είναι μισογεμάτο είτε… μισοάδειο, είναι προφανές πως η βραχυπρόθεσμη τάση διαμορφώνεται και σε συνάρτηση των όσων συμβαίνουν σε πολιτικό επίπεδο. Είτε άμεσα είτε έμμεσα, φαίνεται πως επηρεάζεται η πορεία συγκεκριμένων μετοχών.

Θα πρέπει για παράδειγμα να σημειωθεί πως η Artion, μια ισχυρή δύναμη στον μεσαίο χώρο των ΑΧΕ, ήταν ειδικός διαπραγματευτής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v