Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

OTE: Ένας φτωχός (;) και μόνος καουμπόι

Το ντιλ της ισπανικής Telefonica με τους Ιταλούς συμμάχους της για την απόκτηση του ελέγχου της Telecom Italia βάζει τέρμα στο σενάριο του ξένου στρατηγικού του ΟΤΕ όχι μόνο για τώρα αλλά και για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμη. Ο ΟΤΕ καλείται να δημιουργήσει αξία για τους μετόχους του, αντιμετωπίζοντας τους Ντάλτον στην Άγρια Δύση που δημιουργούν οι γρήγορες εξελίξεις στον τηλεπικοινωνιακό κλάδο.

OTE: Ένας φτωχός (;) και μόνος καουμπόι
Η κυβέρνηση ήταν άτυχη.

Ο σοβαρότερος μνηστήρας για στρατηγικός επενδυτής στον ΟΤΕ, η ισπανική Telefonica, είχε άλλη προτεραιότητα από την εξασφάλιση του ελέγχου του ελληνικού οργανισμού.

Αυτή η προτεραιότητα δεν ήταν άλλη από την προστασία της θέσης που έχει στην αγορά τηλεπικοινωνιών της Λατινικής Αμερικής στην οποία έχει σημαντικό μερίδιο αγοράς.

Η σύμπραξη της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρίας τηλεπικοινωνιών της Ευρώπης με ένα γκρουπ ιταλών επενδυτών -Assicurazioni Generali, Intesa Sanpaolo, Mediobanca και την οικογένεια Benetton- για την εξαγορά της Olimpia που ελέγχει το Δ.Σ. της Telecom Italia αντί 4,1 δισ. ευρώ το απέδειξε.

Η κίνηση της Telefonica είναι στρατηγική γιατί αποτρέπει το ενδεχόμενο να αποκτήσει τον έλεγχο της Telecom Italia ο μεγάλος αντίπαλός της στη Λατινική Αμερική, ο Μεξικανός Carlos Slim, ενώ παράλληλα ενισχύει τη θέση της στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά κινητής τηλεφωνίας της Βραζιλίας.



Είναι σαφές ότι για τους Ισπανούς ο ΟΤΕ ήταν περισσότερο περιουσιακό στοιχείο πολυτελείας παρά στρατηγικής σημασίας σε αυτή τη φάση.

Όσον αφορά στους άλλους δύο μνηστήρες του ΟΤΕ, η μεν Deutsche Telekom δεν έχει βγει από τον κύκλο της εσωστρέφειας με τις εργατικές ενώσεις να ετοιμάζουν κινητοποιήσεις, ενώ η Austria Telekom η οποία απέσυρε πρόσφατα το ενδιαφέρον της δεν ήταν ποτέ ο επιθυμητός ξένος στρατηγικός επενδυτής για την ελληνική κυβέρνηση.

Έτσι όμως που ήρθαν τα πράγματα είναι μάλλον δύσκολο να βρει ξένο στρατηγικό επενδυτή για τον ΟΤΕ ακόμη και μετά τις εκλογές που θα γίνουν μέχρι την άνοιξη του 2008.

Εκτός και αν ρίξει νερό στο κρασί της και αποδεχτεί τους ομίλους private equity ή/και τους μεσανατολίτες για στρατηγικούς επενδυτές, κάτι μάλλον απίθανο.

Υπό αυτές τις συνθήκες ο ΟΤΕ θα πρέπει να κινηθεί αυτόνομα αλλά σε συμφωνία με τον βασικό μέτοχο για να προωθήσει τις κινήσεις εκείνες που θα μεγιστοποιήσουν την αξία των μετόχων του.

Η απόφαση για την πώληση της InfoOTE δείχνει ότι κινείται προς αυτή την κατεύθυνση αφού δεν μπορεί παρά να ήταν αρκετό καιρό στο συρτάρι.

Γιατί άλλωστε να μην την πουλήσει ο ΟΤΕ από τη στιγμή που η εταιρία έχει αρκετό cash flow (χρηματικές ροές) και υπάρχει ενδιαφέρον από ομίλους private equity που θα μπορούσε να αποφέρει γύρω στα 200 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με ειδήμονες.

Υπάρχει επίσης το θέμα του προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών που θα τεθεί προς ψήφιση στη γενική συνέλευση των μετόχων του Οργανισμού και φυσικά θα περάσει.

Το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών μπορεί να χρησιμοποιηθεί για δύο λόγους:

Πρώτον, για να βοηθήσει το Δημόσιο να πιάσει καλύτερη τιμή από την πώληση του πακέτου των μετοχών που θέλει να πουλήσει σε θεσμικά χαρτοφυλάκια μέσω του επιταχυνόμενου βιβλίου προσφορών, όπως αναφέραμε την προηγούμενη Δευτέρα.

Δεύτερον, για να μη μειωθεί το ποσοστό του Δημοσίου στον ΟΤΕ (dilution) σε περίπτωση που προκριθεί η συγχώνευση με την Cosmote.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού, κ. Παναγής Βουρλούμης, υπαινίχθηκε κάτι τέτοιο απαντώντας σε σχετική ερώτηση που του έγινε κατά την παρουσίαση του επιχειρησιακού πλάνου του ΟΤΕ για τα επόμενα χρόνια στο Λονδίνο. Από τη στιγμή που ΟΤΕ και Cosmote έχουν πλέον τον ίδιο εσωτερικό κανονισμό προσωπικού, η συγχώνευση είναι επιλογή και όχι μόνο το buy-out.

Η πιθανότητα συγχώνευσης και εν συνεχεία απόσχισης της Cosmote, όπως τίθεται σε στόρι της εφημερίδας ”Καθημερινή” της Κυριακής, είναι πιθανή. Η Cosmοte θα είναι πλέον 100% θυγατρική του ΟΤΕ και θα χρειαστεί να μείνει μόνο για λίγο χρονικό διάστημα μετά τη συγχώνευση ως διεύθυνση του Οργανισμού.

Οι κινήσεις του ΟΤΕ για τη δημιουργία αξίας για τους μετόχους του δεν θα πρέπει λογικά να σταματήσουν εκεί.

Η αιμορραγία της σταθερής τηλεφωνίας στη Ρουμανία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί, όμως πιο σημαντική είναι η αντιμετώπιση του ανταγωνισμού στην ευρυζωνικότητα στην Ελλάδα.

Ο χρόνος θα δείξει αν ο φτωχός (;) και μόνος καουμπόι μπορεί να τα βάλει με τους Ντάλτον της Άγριας Δύσης.

Dr. Money



[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v