Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ”μικροί” της Σοφοκλέους στο προσκήνιο...

Εν μέσω βραχυπρόθεσμων πιέσεων στους τραπεζικούς τίτλους και συντήρησης της επιφυλακτικότητας, χρίζει αναφοράς και προσοχής η διακύμανση μετοχών κυρίως από τη μεσαία και χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, που κινούνται τελευταία ”κόντρα” στο ρεύμα. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

Η εικόνα που παρουσίασε η αγορά στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις προς το ”κλείσιμο”, ειδικότερα όμως χθες, φαίνεται πως προβλημάτισε αρκετούς ενεργούς παίκτες.

Βέβαια, στην πλειονότητά τους οι επενδυτές, μετά την καταγραφή ιστορικά υψηλών στη Νέα Υόρκη και υψηλών επταετίας σε αρκετές ευρωπαϊκές αγορές, περίμεναν την διόρθωση.

Η ουσία είναι πως αφορμή για διόρθωση αναζητούνταν τόσο στα ξένα χρηματιστήρια όσο και στη Σοφοκλέους.

Η επιβάρυνση του κλίματος από τα μέσα και μετά της χθεσινής συνεδρίασης αποδόθηκε κυρίως στην πίεση που ασκήθηκε με την ανακοίνωση του αμερικανικού ΑΕΠ.

Όμως οι πιο προσεκτικοί παρατηρούν πως η πίεση σε τραπεζικές μετοχές υπήρχε εξαρχής της συνεδρίασης, θα έλεγε κάποιος ότι ήταν… βραδυφλεγής και αφορούσε στη συμπεριφορά της μετοχής της Alpha Bank.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του ομίλου συνοδεύτηκε για ακόμη μία φορά από την σαφή προειδοποίηση περί πιθανών πιέσεων στα τραπεζικά έσοδα, στην περίπτωση που θα μειώνονταν η επιτοκιακή διαφορά (spread).

Οι μνήμονες θυμούνται πως και την προηγούμενη φορά που σε ανακοίνωση αποτελεσμάτων της Alpha Bank υπήρχε ανάλογη αναφορά, σαφής προειδοποίηση για πιθανή πίεση στα μεγέθη των τραπεζών, είχε ακολουθήσει διόρθωση των μετοχών του κλάδου που εν συνεχεία παρέσυρε το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς.

Αστάθμητη παράμετρος παρέμενε τις τελευταίες δύο ημέρες η τροπή που λαμβάνει το σκάνδαλο των ομολόγων και η προσπάθεια ορισμένων παραγόντων να προεξοφλήσουν πιθανές παρενέργειες από την σχεδόν βέβαιη επέκταση των ελέγχων και σε τραπεζικούς ομίλους.

Η προσωπική μας εκτίμηση είναι πως τα όσα θα δημοσιευθούν μέσα στο Σαββατοκύριακο, αναφορικά με το θέμα, δεν θα συμβάλουν τόσο στην άμεση εξομάλυνση των πιέσεων που βραχυπρόθεσμα ασκούνται σε τραπεζικές μετοχές όσο στην συντήρηση της επιφυλακτικότητας.

Από αυτήν την άποψη χρίζει αναφοράς και προσοχής η διακύμανση μετοχών κυρίως από τη μεσαία και χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, που κινούνται τελευταία ”κόντρα” στο ρεύμα.

Δεν είναι τυχαίο πως μετοχές εταιριών όπως Παρνασσός, Κλουκίνας-Λάππας, Χατζηιωάννου, Μουζάκης, ΚΡΕΚΑ, Profile, NEXANS, Λυμπέρης, Ιασώ, Τεχνικές Εκδόσεις (με υψηλότατες συναλλαγές), Άλφα Γκρίσιν, Σωληνουργεία Κορίνθου, Βιομηχανία Ζάχαρης, ΑΤΤΙΚΑΤ, Σελόντα, Sprider, Σέλμαν και ορισμένων ακόμη με απόδοση μεγαλύτερη του 2%, ξεχώρισαν κόντρα σε ένα επιβαρυνόμενο κλίμα και εν μέσω εντεινόμενων πιέσεων – πωλήσεων, κυρίως σε τραπεζικές μετοχές.

Το κλείσιμο του ASE 20 (2.561 μονάδες) δεν εγκυμονεί προς το παρόν κινδύνους για ακύρωση της τάσης, αν και κάτι τέτοιο μένει να επιβεβαιωθεί από τα μέσα και μετά της επόμενης συνεδρίασης.

Χρίζει προσοχής και παρουσιάζει ενδιαφέρον μια πιο… προσεκτική ματιά στην πορεία των τραπεζικών μετοχών (και της αγοράς) τη φορά που υπήρξε το προηγούμενο με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Alpha Bank. Ειδικότερα της αναφοράς σαφούς προειδοποίησης, που υπήρχε όσον αφορά στα επιτόκια.

Μ. Γελ.

Όπως αναφέρει και ο Μάνος Χατζηδάκης, Υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, ”λόγω της περιορισμένης ειδησεογραφίας της ερχόμενης εβδομάδας δεν αναμένουμε κάποια σημαντική εκτόνωση έξω από την ζώνη τιμών μεταξύ 4.750- 4.880 μονάδων. Ωστόσο, διατηρούμε την εκτίμηση για άμεση κίνηση του Γενικού Δείκτη έως τις 5.000 μονάδες και επισημαίνουμε την αύξηση του ενδιαφέροντος σε περιφερειακούς τίτλους που θα προσελκύσουν ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον από επενδυτικά σχήματα βραχυπρόθεσμης λογικής”.

-----Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 4.792,62 μονάδες με εβδομαδιαίες απώλειες 1,07%, ο FTSE 20 υποχώρησε κατά 1,04%, ο Mid 40 σημείωσε πτώση 1,50% και ο Small Cap 80 κατέγραψε κέρδη 1,86%.

Σημαντικά κέρδη κατέγραψε ο κλάδος των Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας (3,49%) και της Υγείας (1,59%), ενώ κέρδη εμφάνισαν επίσης ο κλάδος των Ταξιδιών Αναψυχής (0,50%), του Εμπορίου (0,14%) και των Τηλεπικοινωνιών (0,02%).

Αντίθετα, σημαντικές απώλειες κατέγραψαν ο κλάδος των Ασφαλειών (-4,57%), των Βιομηχανικών Προϊόντων και Υπηρεσιών (-3,34%), της Τεχνολογίας (-1,89%), των Τροφίμων και Ποτών (-1,76%) και των Κατασκευών και Υλικών (-1,64%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα κέρδη είναι: Παρνασσός (25,68%), Σαραντόπουλος Κυλινδρόμυλοι (19,60%), ΑΤΤΙΚΑΤ (18,18%), ΚΡΕΚΑ (17,36%), Αφοι Μεσοχωρίτη (16,95%), Sprider (15,38%), ΒΙΣ (15%), Αττικές Εκδόσεις (14,39%), Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (14,14%) και Σέλμαν (13,64%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες απώλειες είναι: Ιντεάλ (-33,89%) Marfin Financial Group (-12,12%), Γκάλης (-10,99%), Εριουργία Τρία Άλφα (-9,37%), Ευρωσυμμετοχές (-9,09%), Λυμπέρης (-8,93%) ΕΤΕΜ (-8,56%), Quality & Reliability (-8,06%), Κυριακούλης (-7,47%) και Εικόνα – Ηχος (-7,41%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v