Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eνέργεια χωρίς… κρατικές ”πατερίτσες”

Η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας είναι εκ των ων ουκ άνευ. Από τη στιγμή όμως που η κατασκευή μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από ιδιωτικούς ομίλους χωρίς κρατικές εγγυήσεις είναι εφικτή, θα ήταν παράλογο να συνεχιστεί το σημερινό κρατικοδίαιτο σύστημα ενθάρρυνσης των ιδιωτικών επενδύσεων σε νέες μονάδες.

Eνέργεια χωρίς… κρατικές ”πατερίτσες”
Χειρότερο ντεμπούτο δεν θα μπορούσε ίσως να κάνει.

Αν οι ειδήμονες έχουν δίκιο, τότε η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας τον Ιούλιο που μας έρχεται θα συμπέσει πιθανόν με μπλακ άουτ ή έστω με παρατεταμένες περιόδους διακοπών του ηλεκτρικού ρεύματος σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Η διακοπή λειτουργίας των δύο παλαιών πυρηνικών μονάδων στο Κοζλοντούι της Βουλγαρίας, που ήταν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας στη Βαλκανική, δυσκολεύει τις εισαγωγές και καθιστά πιο πιθανό το παραπάνω σενάριο.

Φυσικά, όλοι γνωρίζουν ότι η απελευθέρωση είναι μόνο στα χαρτιά, αφού δεν υπάρχει η δυνατότητα προμήθειας ρεύματος για τα νοικοκυριά από άλλο παραγωγό εκτός της ΔΕΗ.

Η χώρα χρειάζεται νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής τόσο για την ικανοποίηση της ζήτησης που αυξάνεται διαρκώς όσο και για την αντικατάσταση παλιών μονάδων της ΔΕΗ που είναι ρυπογόνες και κοστοβόρες.

Για να ενθαρρυνθεί η κατασκευή νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από ιδιώτες, η Πολιτεία πρόκρινε με τη σύμφωνη γνώμη των Βρυξελλών μια μέθοδο διαγωνισμών που βασίζεται στην επιδότηση.

Ο ΔΕΣΜΗΕ, η εταιρία που διαχειρίζεται το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, θα εγγυάται στους νικητές των διαγωνισμών ότι θα αγοράσει τη διαθέσιμη ισχύ επί 12 χρόνια ώστε να αξιοποιούνται οι μονάδες και να μπορούν να προσφέρουν ενέργεια στο σύστημα της χώρας.

Ο ΔΕΣΜΗΕ ανήκει κατά 51% στο Δημόσιο και κατά 49% στις εταιρίες παραγωγής, δηλαδή στη ΔΕΗ με τα σημερινά δεδομένα.

Ήδη, γνωστοί ελληνικοί όμιλοι έχουν δημιουργήσει εταιρίες με μεγάλες ξένες εταιρίες του κλάδου για να συμμετάσχουν σ’ αυτούς τους διαγωνισμούς.

Η Enelco, η οποία ανήκει κατά 75% στη γαλλική Enel και κατά 25% στον όμιλο Κοπελούζου, κέρδισε τον πρώτο διαγωνισμό για μονάδα στη Χαιρώνεια.

Στον ίδιο διαγωνισμό προσφορές κατέθεσαν επίσης η Κόρινθος Power, η οποία ανήκει κατά 75% στην ισπανική Iberdrola και κατά 25% στη Μότορ Όιλ, για μονάδα στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας και η Ήρων Θερμοηλεκτρική, η οποία είναι θυγατρική της ΓΕΚ, για μονάδα στη Βοιωτία.

Στον χορό μπήκε επίσης η Ηλεκτροπαραγωγή Θίσβης, στην οποία συμμετέχουν κατά 65% η ιταλική Edison, κατά 30% η Ελληνική Τεχνοδομική και κατά 5% ο όμιλος Στασινόπουλου.

Εξυπακούεται ότι όλοι σχεδόν οι ανωτέρω όμιλοι έχουν μεγάλη οικονομική ισχύ και ξένους εταίρους με τεχνογνωσία για να χρηματοδοτήσουν την κατασκευή των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και εν συνεχεία να τους λειτουργήσουν χωρίς να έχουν εγγυημένη από τον ΔΕΣΜΗΕ την αγορά της διαθέσιμης ισχύος τους.

Το γεγονός ότι η Endesa Ελλάδος, δηλαδή η εταιρία στην οποία συμμετέχουν ο όμιλος Μυτιληναίου και η ισπανική Endesa, προχωρά στην κατασκευή μονάδας εκτός των διαγωνισμών του ΔΕΣΜΗΕ το αποδεικνύει.

Δεν θα εκπλήξει λοιπόν αν έπειτα από λίγο καιρό κάποια άλλη από τις προαναφερθείσες κοινοπραξίες ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο. Παρά τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι μόνο η Μυτιληναίος με την Endesa μπορούν να το πράξουν.

Όλα αυτά όμως δεν μπορούν να διαφύγουν της προσοχής των υπευθύνων στις Βρυξέλλες που δεν αρέσκονται στις κρατικές επιχορηγήσεις.

Γι’ αυτούς τους λόγους η Πολιτεία οφείλει να επανεξετάσει το σύστημα ενθάρρυνσης της ιδιωτικής ηλεκτροπαραγωγής μέσω κρατικών εγγυήσεων.

Ένα τέτοιο σύστημα δεν έχει θέση σε μια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με τα ελληνικά χαρακτηριστικά στην οποία επιθυμούν να πάρουν θέση μεγάλες ξένες εταιρίες του κλάδου.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v