Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Ετρεξαν” τα μη τραπεζικά blue chips

Μπορεί Alpha Bank και Εθνική να ήταν αυτές που έδωσαν το ανοδικό σύνθημα, όμως από τα μέσα της συνεδρίασης και μετά το θετικό πρόσημο του Γ.Δ. υποστήριξαν ΔΕΗ, 3Ε, Cosmote, Motor Oil, ΕΛΠΕ και ΟΤΕ. Από εκεί και χαμηλότερα συνεχίστηκε η αναζήτηση ”επενδυτικών ευκαιριών” και η εναλλαγή στους ημερήσιους πρωταγωνιστές. Νέο ιστορικό υψηλό σε κλείσιμο για Άλφα Γκρίσιν, ΕΒΙΚ, ΚΛΜ, Μοτοδυναμική και Sprider.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Ανοδική συνεδρίαση μετά την αργία της Πρωτομαγιάς με συμπαράσταση από το θετικό διεθνές κλίμα και αρκετά μη τραπεζικά blue chips να υποστηρίζουν το θετικό πρόσημο του Γ.Δ. έστω και αν μετά τις 14.30 κινήθηκε σε μόνιμη πλαγιοκαθοδική κίνηση, για να βρεθεί στις 15.54 στο χαμηλό ημέρας και να δώσει σχετική ανοδική αντίδραση.

Από εκεί και χαμηλότερα συνεχίστηκε αυτό που έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετές συνεδριάσεις και που θέλει η κυλιόμενη ρευστότητα να συνεχίζει να επιδεικνύει διαθέσεις ανάληψης επενδυτικού ρίσκου και να αναζητά επενδυτικές ευκαιρίες σε μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση, κάτι που δεν αποκλείεται να έχει και συνέχεια, όσο δεν εμφανίζονται αρνητικές ανατάξεις στο διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα.

Είναι γεγονός ότι το ανοδικό σύνθημα δόθηκε από τους δεικτοβαρείς τραπεζικούς τίτλους και κυρίως από Alpha και Εθνική όμως και οι δύο σχετικά γρήγορα απομακρύνθηκαν από τα υψηλά ημέρας με τη δεύτερη να κλείνει και με οριακά αρνητικό πρόσημο.

Έτσι το ενδιαφέρον μετατοπίστηκε στους υπόλοιπους δεικτοβαρείς μη τραπεζικούς τίτλους όπου ξεχώρισαν με κέρδη άνω του 4% η 3Ε, του 3% ο ΟΤΕ, του 2% ΔΕΗ, ΕΛΠΕ και Motor Oil.

Επίσης αξιοσημείωτα κέρδη για Cosmote, Folli Follie ενώ από τις τράπεζες ξεχώρισε μόνο το ΤΤ. Απλά θετικό πρόσημο για Alpha, Εμπορική, Πειραιώς, Βιοχάλκο και αμετάβλητη οι τίτλοι των Αγροτικής και Τιτάνα. Αντίθετα με απώλειες που δεν ξεπέρασαν το 1% έκλεισαν ΕΛΤΕΧ, Intralot, ΟΠΑΠ, Εθνική, Κύπρου και Eurobank.

O Γ.Δ. κινήθηκε μόνο με θετικό πρόσημο, έφθασε πολύ γρήγορα στο υψηλό ημέρας και στις παρυφές των 4.800, σταδιακά υποχώρησε έως τις 4.766,21 για να κλείσει στις 4.775,86 με κέρδη 0,82%, ενώ ο τζίρος σαφώς ενισχυμένος ακούμπησε τα 450 εκατ. εκ των οποίων τα 53,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Τεχνικά και σε σχέση με τον FT 20 δεν επετεύχθη το ζητούμενο δηλαδή η επιστροφή του δείκτη στην ”ασφαλή” ζώνη των 2.540 – 2.550 η οποία παραμένει σαν αντίσταση με τις επόμενες αντιστάσεις να οριοθετούνται στις 2.575 και 2.616 μονάδες. Αντίθετα οι στηρίξεις στις 2.534, 2491 και 2.484 μονάδες.

Σχετικά ανοδική συνεδρίαση και στα παράγωγα όπου οι εκεί εμπλεκόμενοι προτίμησαν να μην διαφοροποιηθούν και να ακολουθήσουν την υποκείμενη διατηρώντας τις σχετικές υποτιμήσεις στα ΣΜΕ της υψηλής.

Σχεδόν μοιρασμένη η τελική εικόνα με 127 ανοδικές μετοχές, έναντι 115 πτωτικών, ενώ το συνεχιζόμενο ενδιαφέρον επέτρεψε σε 15 τίτλους να καταγράψουν κέρδη από 5% έως 20%.

Αναφορικά με τις επιμέρους μετοχές καταρχήν ξεχώρισαν αυτές που έκλεισαν σε νέο ιστορικό υψηλό όπως Αλφα Γκρίσιν, ΕΒΙΚ, ΚΛΜ, Μοτοδυναμική και Sprider.

Από εκεί και πέρα συνεχίστηκε το ενδιαφέρον για ΚΡΙ ΚΡΙ, Nexas, Unibrain, αυξημένη κινητικότητα στη Βιοκαρπέτ και στην ΕΧΑΕ, εκ νέου ανοδκ΄λη κίνηση για Autohellas και Μηχανική, ενώ επίσης ξεχώρισαν Veterin, Lamda Detergent, Fourlis, Axon, Euromedica και Mevaco.

Συμπερασματικά όλα δείχνουν ότι αν δεν υπάρξουν εισαγόμενες αρνητικές εκπλήξεις και οι επόμενες συνεδριάσεις θα είναι συνέχεια των αμέσων προηγούμενων με εναλλασσόμενους ημερήσιους πρωταγωνιστές και σημαντικού ενδιαφέροντος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v