Oι πρωταγωνιστές του μεγάλου... ριμπάουντ

Mεγάλο είναι το ριμπάουντ της Σοφοκλέους από τα χαμηλά στις αρχές του Μαρτίου και τις 4.350 μονάδες. Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης έχει κινηθεί ανοδικά κατά 10% και πολλοί είναι οι επιμέρους τίτλοι που καταγράφουν ακόμα μεγαλύτερα κέρδη, ενώ υψηλά είναι τα κέρδη και για τη μικρή κεφαλαιοποίηση. Απο την άλλη η μεσαία κεφαλαιοποίηση εξακολουθεί να προσφέρει ”μαθήματα χρηματιστηριακής συμπεριφοράς” στην υψηλή.

Oι πρωταγωνιστές του μεγάλου... ριμπάουντ
του Γιώργου Α. Σαββάκη

*** Ο σχετικός πίνακας με τα στοιχεία των εταιριών δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη: ”Συνοδευτικό Υλικό”.

Mεγάλο είναι το ριμπάουντ της Σοφοκλέους από τα χαμηλά στις αρχές του Μαρτίου και τις 4.350 μονάδες. Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης έχει κινηθεί ανοδικά κατά 10% και πολλοί είναι οι επιμέρους τίτλοι που καταγράφουν ακόμα μεγαλύτερα κέρδη.

Η μεσαία κεφαλαιοποίηση εξακολουθεί να προσφέρει ”μαθήματα χρηματιστηριακής συμπεριφοράς” στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, με τα κέρδη της σε επίπεδο δείκτη να ξεπερνούν το 15%.

Ταυτόχρονα, υψηλά είναι τα κέρδη και για τη μικρή κεφαλαιοποίηση. Συνολικά, για 24 εταιρείες η απόδοση ήταν της τάξεως του 30% και για 44 άνω του 25%. Οι αποδόσεις είναι πολύ υψηλές αν λάβουμε υπόψη το μικρό μέγεθος του χρονικού διαστήματος.

Αρωγοί προς αυτή την κατεύθυνση, εκτός από τα καλά αποτελέσματα του έτους 2006, ήταν οι ανοδικές τάσεις που επικράτησαν στις βασικές αγορές της Ευρώπης αλλά και της άλλης πλευράς του Ατλαντικού, ενώ όσον αφορά σε κάποιες μετοχές, οι θετικές ειδήσεις επηρέασαν και την κίνησή τους στο ταμπλό.

Πρώτη μετοχή σε απόδοση είναι αυτή της Ideal. Η επαναδιαπραγμάτευση του τίτλου γρήγορα οδήγησε την τιμή στα 3,40 ευρώ από το 0,75 και απόδοση στο ταμπλό της τάξεως του 350%!

Ο τίτλος επέστρεψε πιο δυνατός στη Σοφοκλέους, ωστόσο η ίδια η εταιρεία, όσον αφορά στις μετοχικές διακυμάνσεις, δήλωσε ότι δεν έχουν περιέλθει στην αντίληψή της γεγονότα ή πληροφορίες που να δικαιολογούν σημαντική διαφοροποίηση στην τιμή της μετοχής της, σε σχέση με την τιμή έναρξης της επαναδιαπραγμάτευσης.

Στη δεύτερη θέση των αποδόσεων βρίσκεται η μετοχή της ΙΜΑΚΟ. Ο κλάδος των εκδόσεων αποτελεί με διαφορά τον πιο κερδισμένο κλάδο της περιόδου και η απόδοση της εταιρείας προσεγγίζει το 115%.

Οι εξελίξεις σε μετοχικό επίπεδο και η συμμετοχή του ομίλου Ρέστη αποτελούν ένα ακόμη δείγμα των εξελίξεων που λαμβάνουν χώρα στον κλάδο και τον φέρνουν στο προσκήνιο της χρηματιστηριακής επικαιρότητας.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται μια παραδοσιακή μετοχή υψηλών διακυμάνσεων. Ο τίτλος του Γκάλη από το 1,99 ευρώ ”σκαρφάλωσε” στα 3,20 ευρώ, με την ποσοστιαία μεταβολή να διαμορφώνεται σε 60,80%.

Η ίδια η εταιρεία, σε απάντησή της προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, τόνισε ότι η πρόσφατη ιδιαίτερα σημαντική αύξηση στην τιμή της μετοχής της δεν συνδέεται ούτε και δικαιολογείται, με κάποιο τρόπο, με εταιρικά γεγονότα ή με πληροφορίες που θα ήταν δυνατό να εξηγήσουν την αύξηση των συγκεκριμένων μεγεθών ή να συντελέσουν σε αυτή.

Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η μετοχή της ΜΕΤΚΑ του ομίλου Μυτιληναίου, με τιμή εκκίνησης τα 9,74 ευρώ και τρέχουσα τιμή τα 15,10 ευρώ (απόδοση της τάξεως του 55%).

Για τη θυγατρική του ομίλου Μυτιληναίου η κίνηση της τιμής συντάσσεται με τις τιμές-στόχους που έχουν προτείνει τα ξένα αλλά και τα εγχώρια τμήματα ανάλυσης. Η HSBC και η Euroxx προτείνουν τιμή-στόχο τα 16,5 και τα 17 ευρώ αντίστοιχα.

Την πρώτη πεντάδα κλείνει άλλη μία μετοχή του κλάδου των εκδόσεων, αυτή του Λυμπέρη, με απόδοση άνω του 50%. Οι ευρύτερες ανακατατάξεις στον κλάδο των εκδόσεων έχουν ωφελήσει τα μέγιστα όλες τις μετοχές του κλάδου. Σε μετοχικό επίπεδο η αύξηση ποσοστού από τον κ. Πατέρα σε επίπεδο άνω του 5% μπορεί να σημαίνει πολλά για τις εξελίξεις σε αυτόν.

Οι ”ηττημένοι”

Το μεγάλο ριμπάουντ της Σοφοκλέους έφερε και μερικούς ”χαμένους”, οι οποίοι στη διάρκεια της ανοδικής ορμής βρήκαν ευκαιρία να κινηθούν σε χαμηλότερα επίπεδα. Η μετοχή της Vivere αποτέλεσε την ”πρωταθλήτρια” των αρνητικών αποδόσεων, με κίνηση από το 1,85 ευρώ ανά μετοχή στο 0,90 και απώλειες άνω του 50%. Σε επιχειρηματικό επίπεδο οι εξελίξεις είναι θετικές αφού εγκρίθηκε η συγχώνευση με το Ξενία Θράκης.

Στη δεύτερη θέση των απωλειών βρίσκεται η μετοχή της ΕΡΓΑΣ με διαδρομή από το 0,23 ευρώ στο 0,14 ευρώ. Η αναστολή διαπραγμάτευσης που αποφάσισε το Χ.Α. επειδή η εταιρεία αδυνατεί να συντάξει οικονομικές καταστάσεις αντικατοπτρίζει την παρούσα κατάσταση. Στις δύο επόμενες θέσεις των απωλειών βρίσκονται οι Δέλτα Project και Lavipharm.

Για τη Δέλτα Project οι αποδόσεις στο ταμπλό των τελευταίων μηνών ήταν σημαντικές, ενώ σε επίπεδο 52 εβδομάδων ο τίτλος εξακολουθεί να καταγράφει κέρδη της τάξεως του 50%. Η διαδρομή της πτώσης ωστόσο είναι μεγάλη, αφού από τα 11 ευρώ έχει βρεθεί στα 6,72 ευρώ.

Όσον αφορά στη Lavipharm, η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών ύψους 37 εκατ. ευρώ αποτελεί τη σημαντικότερη εξέλιξη με σκοπό τη βελτίωση στους δείκτες δανεισμού αλλά και την προώθηση του φαρμάκου της φενταλύνης. Παρά την πτώση σε επίπεδο 12 μηνών, η μετοχή εξακολουθεί να κινείται στο +250%.

* Aναδημοσίευση από το φύλλο 475 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 27/4-2/5/2007.

*** Ο σχετικός πίνακας με τα στοιχεία των εταιριών δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη: ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v