Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ήπια διολίσθηση των τραπεζικών τίτλων

Πολλές παράμετροι, ειδικότερα όμως αυτή την περίοδο εγχώριου ενδιαφέροντος και… χαρακτηριστικών, επηρεάζουν την αγορά. Αυξημένες συναλλαγές τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις στη μετοχή της Εθνικής, με εμφανώς αδύναμη την τεχνική απεικόνιση της Alpha Bank και περιορισμένο το ενδιαφέρον σε μεσαία - χαμηλότερη αποτίμηση.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Περισσότερο από 3 εκατ. μετοχές έχουν αλλάξει χέρια στην Εθνική από χθες μέχρι και σήμερα στις 14:15. Με μεγάλο μέρος των συναλλαγών να πραγματοποιείται από τα χθεσινά ενδοσυνεδριακά υψηλά των 42,12 ευρώ μέχρι τα 40,96 ευρώ, που είναι η χαμηλότερη μέχρι στιγμής τιμή για τον τίτλο.

Με αυτό το βάρος συναλλαγών, σε μια αγορά που ούτως ή άλλως βρισκόταν σε φάση συσσώρευσης-ήπιας διολίσθησης των τραπεζικών τίτλων, θα πρέπει να θεωρηθεί θετικό το γεγονός και μόνο πως ο δείκτης στις 4.780 μονάδες κρατά την επαφή του με τα υψηλά των 4.850 μονάδων.

Θα λέγαμε πως σήμερα, ειδικότερα μετά το ”γύρισμα” του FTSE 20 και των πιέσεων στην Εθνική και στην Alpha Bank, οι συναλλαγές συγκριτικά ήταν λιγότερες απ’ ό,τι χθες.

Αναμφίβολα όμως οι για ακόμα μία συνεδρίαση πιέσεις που ασκούνται στη μετοχή της Alpha Bank θέτουν σε αμφιβολία πλέον τη μεσοπρόθεσμη φορά του τραπεζικού τίτλου.

Αποτελεί κοινό μυστικό, μεταξύ παραγόντων της Σοφοκλέους, πως στην Alpha Bank ”ξεφορτώνουν” θέσεις τους δύο τρεις ισχυροί ξένοι επενδυτικοί οίκοι.

Από διαγραμματικής πλευράς, η εικόνα της Alpha Bank εντείνει τον προβληματισμό μερίδας αναλυτών και περισσότερο για την αδυναμία εκδήλωσης μίας έστω τεχνικής μορφής ανοδικής αντίδρασης.

Με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί κατά 0,33% (σημειώνεται πως η διόρθωση ξεκίνησε από τα υψηλά των 4.810,5 μονάδων), επιβαρύνεται σταδιακά μετά τις 14:00 και η σχέση μεταξύ ανοδικών προς καθοδικές μετοχές.

Είναι ενδεικτικό πως στις 14:25 για 80 μετοχές η τιμή διαμορφωνόταν σε θετικό έδαφος και σε αρνητικό για 160 τίτλους.

Ορισμένοι μάλιστα χρηματιστηριακοί παράγοντες αποδίδουν τη γενικότερη… μιζέρια που επικρατεί αυτή την περίοδο στην αγορά μας και σε μια επιπρόσθετη παράμετρο. Αφορά, κατά την εκτίμησή τους, στο οριστικό σχίσμα μεταξύ τραπεζικών και ιδιωτικών χρηματιστηριακών, στην προωθούμενη πρόταση της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών να αλλάξει το καταστατικό των ΑΧΕ, έτσι ώστε τα μέλη να ψηφίζουν ανάλογα με τον ετήσιο τζίρο των εταιριών.

Μια παράπλευρη απώλεια του… σκανδάλου των ομολόγων, που αναμφίβολα επηρεάζει σε μεγαλύτερο ή σε μικρότερο βαθμό τις κινήσεις ορισμένων ξένων επενδυτικών οίκων, ορισμένων ελληνικών τραπεζών και ενός μεγάλου μέρους των ενεργών επενδυτικών σχημάτων.

Σε αυτές τις εξελίξεις ενδέχεται να οφείλεται ο χαμηλός τζίρος που πραγματοποιείται τις τελευταίες δύο τρεις συνεδριάσεις σε μετοχές εταιριών μεσαίας χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Είναι ενδεικτικό πως στη μετοχή της Vivere το σύνολο των συναλλαγών δεν ξεπερνούσε τις 6.500 τεμάχια, στον Λεβεντέρη τις 10.000, στη Fintexport τις 10.000, στον Περσέα τις 9.500, στην Παντεχνική τα 350 κομμάτια, στη Μοτοδυναμική τα 1.100 κομμάτια και στην Quality τα 8.500 κομμάτια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v