Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Βοήθειες” από τα τρίμηνα περιμένει η Σοφοκλέους

Στο ρυθμό των ανακοινώσεων αποτελεσμάτων αναμένεται να κινηθεί η αγορά κατά τις επόμενες ημέρες, με τα τρίμηνα των Eurobank, Πειραιώς και Κύπρου να δεσπόζουν στην επενδυτική ατζέντα, μετά τις πρόσφατες πιέσεις στον κλάδο των τραπεζών. Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις μετοχών από τη μεσαία – χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση που ξεχωρίζουν είτε για τις επιχειρηματικές τους κινήσεις, είτε για την ανθεκτική συμπεριφορά τους στο ταμπλό. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

Το γεγονός και μόνο πως την προηγούμενη εβδομάδα η αγορά διαμορφώθηκε οριακά υψηλότερα θεωρείται ενθαρρυντική ένδειξη.

Είναι αλήθεια πως εν μέσω μαζικών πωλήσεων σε μετοχές της Εθνικής, Alpha Bank, αβεβαιότητας στη γειτονική Τουρκία, αποκαλύψεων και αντιπαράθεσης γύρω από τα ομόλογα, ο Γενικός Δείκτης κρατήθηκε στις 4.795 μονάδες, δηλαδή περίπου 85 μονάδες χαμηλότερα από τα υψηλά επταετίας.

Ενδεχομένως και να μην είναι τυχαίο το γεγονός πως ακριβώς στο ”κλείσιμο” της χθεσινής συνεδρίασης δόθηκε ενδεικτική τελική τιμή ακριβώς στο όριο των 4.800 μονάδων.

Η σχετική διαμόρφωση επιχειρήθηκε να πραγματοποιηθεί κυρίως μέσω εντολών αγοράς που δόθηκαν σε υψηλότερη τιμή για τη μετοχή της Εθνικής και για την Τράπεζα Κύπρου.

Επίσης, επανέρχεται ο πρώτος ξένος με θετική εκτίμηση για τραπεζικό όμιλο. Η HSBC αναβαθμίζει την τιμή στόχο για την Eurobank στα 34,6 ευρώ αποτελώντας ουσιαστικά τον πρώτο ξένο επενδυτικό οίκο που επανακάμπτει για ελληνική τράπεζα μετά τις τελευταίες πιέσεις που ασκήθηκαν στον κλάδο.

Ενδεχομένως και να μην είναι τυχαίο πως η HSBC παίρνει θέση υπέρ της Eurobank, (όπως και η Marfin-Egnatia) λίγες ημέρες πριν την ανακοίνωση αποτελεσμάτων τριμήνου.

Την επόμενη εβδομάδα ανακοινώνουν μεγέθη της ίδιας περιόδου η Τράπεζα Πειραιώς και η Κύπρου.

Από την άλλη, με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του Τιτάνα (δες σχετικό θέμα) δόθηκε ένα δείγμα γραφής του τι μπορούν να περιμένουν οι επενδυτές από παραδοσιακούς βιομηχανικούς ομίλους, ισχυρές επιχειρήσεις αλλά και άλλες εισηγμένες.

Αναφερόμαστε στον τραπεζικό κλάδο και μετοχές εταιριών υψηλής κεφαλαιοποίησης, καθώς στον πρώτο ασκήθηκαν οι σημαντικότερες πιέσεις την προηγούμενη εβδομάδα και από τον δεύτερο αναδείχθηκαν εκείνες οι μετοχές που κινήθηκαν… κόντρα στη διάθεση διόρθωσης.

Για το ευρύτερο μέρος του ταμπλό τα συγκριτικά ποσοστά τόσο των τελευταίων εβδομάδων όσο και από την αρχή της χρονιάς αποδίδουν εύγλωττα τη διάθεση, το κλίμα και τις υπεραξίες που καταγράφονται τους τελευταίους μήνες.

Στον όμιλο της Μηχανικής, μετά μάλιστα την έκθεση του Citigroup, είναι προφανές πως επιχειρείται η προεξόφληση των θετικών αποτελεσμάτων της εισηγμένης, του ισχυρού συμβολαίου που εξασφάλισε για τις αγορές Ρωσίας – Ουκρανίας, αλλά και της διαμόρφωσης υψηλότερης αποτίμησης.

Στη μετοχή της Βιομηχανίας Ζάχαρης, ενός ιδιαίτερα συγκεντρωμένου τίτλου, οι αγοραστές έχουν τον πρώτο λόγο εδώ και αρκετές συνεδριάσεις και αφότου ολοκληρώθηκε η ”συσσώρευση” λίγο χαμηλότερα των 4,2 ευρώ.

Στη μετοχή του Alter, επίσης συγκεντρωμένος τίτλος, η προσφορά παραμένει εδώ και αρκετές συνεδριάσεις φειδωλή με την τιμή να διπλασιάζεται από τα χαμηλά και να φτάνει μάλιστα προς τα 5,3 ευρώ στη χθεσινή συνεδρίαση. Και στην περίπτωση του Alter η ζήτηση παραμένει μεθοδική και σταθερή στις τελευταίες συνεδριάσεις.

Στη μετοχή της Ideal, ο βασικός μέτοχος ελέγχει το μεγαλύτερο μερίδιο της εισηγμένης και έχει τον πρώτο λόγο όσον αφορά στις εξελίξεις που σε επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό επίπεδο έχουν δρομολογηθεί.

Αρκετές είναι οι περιπτώσεις μετοχών από τη μεσαία – χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση που ξεχωρίζουν είτε για τις κινήσεις τους σε επιχειρηματικό επίπεδο είτε για την μεσοπρόθεσμα ανθεκτική συμπεριφορά τους στο ταμπλό, από την αρχή της χρονιάς, είτε γιατί σε αρκετές περιπτώσεις παραμένουν υποτιμημένες έναντι του μέσου όρου της αγοράς.

Μ. Γελ.

------------

Όπως αναφέρει και ο Μάνος Χατζηδάκης, Υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, ”τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης αν και δεν έχει χάσει την επαφή με τα πρόσφατα υψηλά του, κινείται με αργούς ρυθμούς στην δημιουργία βάσης στις 4.780 – 4.810 μονάδες.

Πιθανή εξασθένιση των συναλλακτικών όγκων θα σημάνει την έναρξη της επόμενης εκτόνωσης η οποία συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες να γίνει ανοδικά και να στοχεύσει στην ψυχολογική ζώνη των 5.000 μονάδων”.

-----Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 4.795,37 μονάδες με εβδομαδιαία κέρδη 0,06%, ο FTSE 20 υποχώρησε κατά 0,52%, ο Mid 40 σημείωσε άνοδο 0,16% και ο Small Cap 80 κατέγραψε απώλειες 0,31%.

Σημαντικά κέρδη κατέγραψε ο κλάδος των Τροφίμων και Ποτών (4,04%), των Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας (3,42%), της Υγείας (3,11%), των Βιομηχανικών Προϊόντων και Υπηρεσιών (1,73%) και των Τηλεπικοινωνιών (1,38%).

Αντίθετα, σημαντικές απώλειες κατέγραψαν ο κλάδος της Τεχνολογίας (-2,64%), των Τραπεζών (-1,61%), των Μέσων Ενημέρωσης (-0,86%) και των Ταξιδιών και Αναψυχής (-0,81%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα κέρδη είναι: Ιντεάλ (ΠΟ 104,05%), Ιντεάλ (68,07%), Τασόγλου (22,61%), Μηχανική (17,49%), Εγνατία Τράπεζα (ΠΟ 17,18%), Εγνατία Τράπεζα (16,78%), Βιοσώλ (ΠΟ 13,33%), Ζάμπα (12,87%), Μηχανική (ΠΟ 12,77%) και Σφακιανάκης (11,95%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες απώλειες είναι: Marfin Financial Group (-50%), ΑΤΤΙ-ΚΑΤ(-13,61%), Καραμολέγκος (-11,11%), Καρδασιλάρης (-10%), Informer (-8,33), Paperpack Τσουκαρίδης (-8,12%), Ιμάκο (-7,11%), MLS Πληροφορική (-7,06%), Τεξαπρέτ (-6,90%) και Μύλοι Κεπενού (-6,84).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v