Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Έξοδος” για εντολές πώλησης;

Οι σημαντικές εντολές πώλησης που ”ταλαιπωρούν” τις τελευταίες συνεδριάσεις κυρίως Εθνική και Alpha Bank φαίνεται να ολοκληρώνονται. Αναζητείται η ισορροπία για τον FTSE 20, απ’ όπου ξεχωρίζει η... δεύτερη ταχύτητα εταιριών του. Αν και μειωμένο το ενδιαφέρον για ένα ευρύτερο μέρος του ταμπλό, η ”μόχλευση” συντηρείται για μετοχές ορισμένων εταιριών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Σε μια από τα ίδια συντηρείται το κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια. Στο ελληνικό, πέραν του υψηλού βαθμού εξάρτησης από την πορεία των διεθνών αγορών, σειρά εγγενών παραμέτρων φαίνεται να συμβάλλει στη διαμόρφωση καταρχήν της βραχυπρόθεσμης τάσης.

Το καταρχήν αφορά στην εμφανή πλέον προσφορά που εκδηλώνεται από την πλευρά ορισμένων ξένων επενδυτικών κύκλων, κυρίως σε δύο τραπεζικούς τίτλους (Εθνική, Alpha Bank) και δευτερευόντως... δειγματοληπτικά, διερευνητικά σε άλλες δυο-τρεις μετοχές του FTSE 20.

Μέχρι στιγμής φαίνεται πως η προσφορά αυτή σχετίζεται περισσότερο με τη... στυφή γεύση που άφησαν τα αποτελέσματα της Alpha Bank και τις όποιες επιπτώσεις θα μπορούσε να έχει στα μεγέθη της Εθνικής η πολιτική κρίση στη γειτονική Τουρκία.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως μέχρι στιγμής η προσφορά ελέγχεται, απορροφάται και δεν αποκλείεται στις επόμενες δύο-τρεις συνεδριάσεις να υπάρξει έστω τεχνικής μορφής αντίδραση καταρχήν για την Εθνική και ενδεχομένως για την Alpha Bank.

Όσον αφορά σε διερευνητικού χαρακτήρα πωλήσεις που εντοπίστηκαν χθες σε δυο-τρεις μετοχές του FTSE 20, εκτιμάται πως αποτελούν απλή κατοχύρωση θέσεων και τίποτα περισσότερο.

Δεδομένου μάλιστα ότι ένα μικρό μέρος από αυτές εκδηλώθηκε στη μετοχή του Τιτάνα που κινήθηκε κατά 1,2% υψηλότερα στα 42,50 ευρώ και μεγαλύτερο στον τίτλο της ΔΕΗ, που και αυτός αντέδρασε θετικά κατά 0,2% στα 19,76 ευρώ, οι εν λόγω κινήσεις δεν μας δημιουργούν ανησυχία.

Άλλωστε, ο όμιλος του Τιτάνα ανακοινώνει αύξηση κερδών κατά 19% στα 51 εκατ. ευρώ, διανομή μερίσματος 0,75 ευρώ ανά μετοχή και κύκλο εργασιών 342 εκατ. ευρώ (κατά 2% υψηλότερος σε σχέση με πέρυσι).

Για τον Τιτάνα, μία από τις παραδοσιακότερες βιομηχανίες της χώρας μας και ένα... κόσμημα για την αγορά μας, περισσότερα αναφέρονται στα σχετικά θέματα, με τους χρηματιστές να υποδέχονται θετικά τις ανακοινώσεις της τσιμεντοβιομηχανίας.

Βραχυπρόθεσμα ενδιαφέρον μπορεί να παρουσιάζει η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ”παγώσει” τον διαγωνισμό του ΔΕΣΜΗΕ (δες σχετικό θέμα), ενώ σε δημοσκόπηση του Euro2day.gr, οι αναλυτές εκτιμούν τα μεγέθη α’ τριμήνου της Τράπεζας Πειραιώς.

Την επόμενη εβδομάδα η αγορά αναμένει ένα τριπλό δείγμα γραφής τραπεζικών μεγεθών, από Eurobank, Πειραιώς και Κύπρου.

Όσον αφορά στη συνεργασία των Σωληνουργείων Κορίνθου με τη ρωσική εταιρία ΤΜΚ και την κοινοπραξία των δύο ομίλων, θα πρέπει να προσεχθεί ένα και μόνο στοιχείο. Αφορά στην εισφερόμενη παραγωγική γραμμή που είχε η ελληνική εταιρία στο κλειστό εργοστάσιο της Κορίνθου.

Εάν δεν απατώμεθα, η συγκεκριμένη μονάδα καλύπτονταν από κρατική επιδότηση, κάτι που κατά την εκτίμησή μας ενδέχεται να αποτελεί στοιχείο προς διερεύνηση, κατά πόσο δηλαδή δικαιούται η εισηγμένη να πράξει ανάλογα.

Με την εκτίμηση πως το κλίμα στην αγορά θα είναι κατά τι καλύτερο όσον αφορά σε Εθνική και Alpha Bank, ενδεχομένως και για τον FTSE 20 (στις 2.534,4 μονάδες), χρήζουν προσοχής μετοχές επιμέρους εταιριών.

Στη μετοχή της Lamda Development φαίνεται πως επανακάμπτουν αγοραστές πέριξ των 15 ευρώ, εντολές και ενδιαφέρον φαίνεται να εκδηλώνονται για τις μετοχές Mevaco, ΕΒΖ, Elmec, Alter, Σιδενόρ, Σφακιανάκης, Χαϊδεμένος, Nexans, Alcatel και ορισμένων ακόμα τίτλων από αυτή την κατηγορία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v