Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Oι εξαγορές συνεχίζονται, οι αγορές χαίρονται

Τα επιχειρηματικά ντιλ αποτελούν το βασικότερο καύσιμο των μετοχών εδώ και καιρό και όλα δείχνουν ότι έχουν ακόμη αρκετό δρόμο μπροστά τους. Έχουν λοιπόν λόγο για να γιορτάζουν οι αγορές σήμερα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να γιορτάζουν και για το αύριο.

Oι εξαγορές συνεχίζονται, οι αγορές χαίρονται
Η χθεσινή μέρα δεν είχε να επιδείξει ανακοινώσεις για νέες εντυπωσιακές εξαγορές και συγχωνεύσεις μεγάλων επιχειρήσεων.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ορισμένα ντιλ δεν ήρθαν στην επιφάνεια ή δεν έκλεισαν.

Η γερμανική τσιμεντοβιομηχανία HeidelbergCement ανακοίνωσε ότι ίσως υποβάλει προσφορά για τη βρετανική εταιρία Hanson Plc., τον μεγαλύτερο προμηθευτή αμμοχάλικου παγκοσμίως.

Ακόμη, η ολλανδική Royal Ahold συμφώνησε να πουλήσει την αμερικανική μονάδα Foodservice αντί 7,1 δισ. δολαρίων.

Ίσως πιο ενδιαφέρουσα είναι η άλλη είδηση.

Το γνωστό μας Novator Equities, το οποίο διέθεσε πρόσφατα το 10,8% των μετοχών της Forthnet, πούλησε χθες το πλειοψηφικό ποσοστό που είχε στον βουλγαρικό οργανισμό τηλεπικοινωνιών ΒΤC σε άλλο private equity fund της μεγάλης αμερικανικής ασφαλιστικής εταιρίας AIG αντί 1,4 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, ολλανδικό δικαστήριο μπλόκαρε την πώληση της τράπεζας LaSalle, θυγατρικής της ΑΒΝ Αmro στις ΗΠΑ, ανοίγοντας τον δρόμο στο γκρουπ των τραπεζών του οποίου ηγείται η Royal Bank of Scotland να υποβάλει ανταγωνιστική προσφορά έπειτα από εκείνη της Barclays.

Υπάρχει λοιπόν κινητικότητα και μόνο στην Ελλάδα φαίνεται να έχουν σιγήσει τα όπλα, τουλάχιστον προς το παρόν.

Η αξία των εξαγορών στην Ευρώπη πλησιάζει το 1 τρισ. δολάρια μέχρι στιγμής φέτος, βάζοντας σοβαρή υποψηφιότητα για να ξεπεράσει το 1,6 τρισ. δολάρια στο οποίο ανήλθε σε ολόκληρο το 2006.

Τέτοια κινητικότητα ασφαλώς δεν θα υπήρχε αν απουσίαζε η μεγάλη ρευστότητα και δεν ήταν αρκετοί οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές. Φαίνεται όμως ότι υπάρχουν κι από τα δύο.

Αυτός είναι ένας καλός λόγος για να αισθάνονται καλύτερα όσοι επενδύουν σε μετοχές, αφού υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον που στηρίζει τις αποτιμήσεις των εταιριών.

Με την απόδοση των ελεύθερων χρηματικών ροών (Free Cash Flow Yield) των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων να είναι τουλάχιστον δύο ποσοστιαίες μονάδες πιο πάνω από την πραγματική απόδοση των εταιρικών ομολόγων, το πάρτι των εξαγορών έχει κάθε λόγο να συνεχιστεί.

Υπενθυμίζεται ότι η απόδοση των ελεύθερων χρηματικών ροών προκύπτει αν διαιρέσουμε τις ελεύθερες χρηματικές ροές ανά μετοχή με την τιμή της μετοχής. Οι ελεύθερες χρηματικές ροές αναφέρονται στο ρευστό που διαθέτει η επιχείρηση μετά τις κεφαλαιουχικές δαπάνες.

Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει κάποιος αν συνυπολογίσει το γεγονός ότι οι ισολογισμοί πολλών εταιριών είναι φορτωμένοι με πολύ ρευστό χωρίς να υπάρχουν οι ανάλογες επενδυτικές ευκαιρίες.



Όλα τα στοιχεία όμως δείχνουν ότι η φθηνή επιχείρηση τείνει να γίνει είδος προς εξαφάνιση. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι αγοραστές θα πρέπει να πληρώσουν μεγαλύτερα υπερτιμήματα (premium) σε σχέση με το παρελθόν για να προχωρήσουν οι εξαγορές.

Όσο καλές φαίνονται τέτοιες εξαγορές σήμερα άλλο τόσο άσχημες μπορεί να αποδειχθούν αργότερα, αν τα επιτόκια ανέβουν κι άλλο και τα επιτοκιακά περιθώρια (spreads) με τα οποία δανείζονται για να χρηματοδοτήσουν μεγάλο μέρος των εξαγορών διευρυνθούν σημαντικά.

Πουθενά ίσως δεν ισχύει κάτι τέτοιο περισσότερο από τις μοχλευμένες εξαγορές επιχειρήσεων. Η λογική της αύξησης του λόγου χρέους προς EBITDA για την αγορά μεγαλύτερου πολλαπλασιαστή κερδών (EV/EBITDA)- αξίας επιχείρησης προς τα κέρδη προ τόκων, φόρων, αποσβέσεων έχει νόημα όσο οι πιστοληπτικές συνθήκες είναι καλές.

Δεν ισχύει όμως το ίδιο αν οι συνθήκες αλλάξουν προς το χειρότερο.

Γι’ αυτό οι αγορές έχουν κάθε λόγο να χαίρονται σήμερα. Δεν είναι όμως σίγουρο ότι το ίδιο θα ισχύει στο μέλλον.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v