Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όλο το ν/σ για τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων

Η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή ολοκλήρωσε τις εργασίες της και συμπλήρωσε την κατάρτιση σχέδιου νόμου για την ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο της οδηγίας 2004/39 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων. Δείτε το πλήρες κείμενο του νομοσχεδίου για την ενσωμάτωση της οδηγίας MIFID.

Όλο το ν/σ για τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων
Η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή ολοκλήρωσε τις εργασίες της και συμπλήρωσε την κατάρτιση σχέδιου νόμου για την ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο της οδηγίας 2004/39 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων, για την τροποποίηση των οδηγιών 85/611/ΕΟΚ και 93/6/ΕΟΚ του Συμβουλίου και της οδηγίας 2000/12/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και για την κατάργηση της οδηγίας 93/22/ΕΟΚ του Συμβουλίου.

To νομοσχέδιο δίνεται προς διαβούλευση στους αρμόδιους φορείς η οποία θα διαρκέσει έως την 21η Μαΐου 2007.

Στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται συγκεκριμένες προϋποθέσεις και απαιτήσεις για τη σύσταση και λειτουργία ΑΕΠΕΥ στην Ελλάδα, σε ευθυγράμμιση με την κοινοτική οδηγία, καθώς και συνθήκες υπό τις οποίες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μπορεί να ανακαλεί τις άδειες των Επιχειρήσεων Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών.

Παράλληλα, θεσπίζει κανόνες που αποσκοπούν στη διαφάνεια και στην ακεραιότητα της αγοράς, με συγκεκριμένες απαιτήσεις γνωστοποίησης συναλλαγών επί εισηγμένων χρηματοπιστωτικών μέσων, ενώ παράλληλα αποσαφηνίζει τις αρμοδιότητες και τις εξουσίες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Στο κείμενο επισημαίνεται ότι στο πλαίσιο της συνεργασίας της Τράπεζας της Ελλάδος με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, και για την αποτελεσματική άσκηση της εποπτείας επί των ΕΠΕΥ και των πιστωτικών ιδρυμάτων, θα υπογραφεί σχετικό μνημόνιο συνεργασίας εντός δύο μηνών από την έναρξη ισχύος του νόμου.

Παράλληλα, σημειώνεται πως εκτός του δικαιώματος ανάκλησης αδείας, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μπορεί να επιβάλλει κυρώσεις σε όποιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο παραβιάζει το νομοσχέδιο, ύψους μέχρι 3 εκατ. ευρώ, ή το τυχόν υψηλότερο όφελος που αποκόμισε από την παράβαση. Η ισχύς του νόμου αρχίζει την 1η/11/2007.

* Το πλήρες κείμενο του νομοσχεδίου δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v